Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Участь у Всеукраїнському семінарі
  • 14 червня 2017

7-8 червня 2017 року у м. Києві відбулася друга частина медійної платформи – «Усвідом себе європейцем: зміни починаються з освіти».

Захід вдруге провели Профспілка працівників освіти і науки України спільно з Фондом Фрідріха Еберта в Україні (Німеччина). Метою його є систематизація та поглиблення знань учасників про євроінтеграційні процеси в Україні та виклики, які стоять перед освітянами, в умовах реформування галузі освіти.

Цьогоріч учасниками медійної платформи стали 25 представників з усієї України – вчителі, викладачі, профспілкові активісти.

В першому такому заході минулого року приймала участь голова Вознесенівської РО Профспілки м.Запоріжжя Т.О. Шиманиця. В цьому році від обласної організації Профспілки до неї приєдналися голова Шевченківської РО Профспілки м.Запоріжжя Н.І. Куниця та голова Мелітопольської МО Профспілки, член ЦК Профспілки Т.В. Маненко, яка також є головою постійної комісії обкому з питань інформаційної роботи та зв’язків зі ЗМІ.

Захід був насиченим і достатньо представницьким. В ньому приймали участь та виступили голова Профспілки працівників освіти і науки України Георгій Труханов, заступник голови – Сергій Романюк, керівник Регіонального представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні Маттес Бубе, надзвичайний та повноважний посол Фінляндії в Україні Юха Віртанен, експерт Інтернаціоналу Освіти Тімо Лінсенмайер (Бельгія).

Спікерами медійної платформи виступили експерти з Представництва ЄС в Україні, Платформи громадянських ініціатив, викладачі провідних ВНЗ України та сфери медіа. Модератором платформи став Богдан Ференс з Комітету з питань європейської інтеграції, який також ознайом із діяльністю цього парламентського комітету.

Директор Платформи громадянських ініціатив Анатолій Куцевол провів сесію «питання-відповідь» щодо можливостей, які відкриваються для освіти, через прийняття безвізового режиму та окреслив виклики, які сьогодні стоять перед українцями. Серед них, зокрема, шкала європейських цінностей, відхід від існуючої моделі співжиття, де за все дбає хтось, і націлив освітян бути більш впевненими і вимоглими до себе та суспільства.

З презентацією міжнародної діяльності Профспілки працівників освіти і науки України та її інтеграції до європейського профспілкового руху виступила завідувачка міжнародного відділу ЦК Профспілки Катерина Малюта-Осаулова. Вона також ознайомила учасників семінару із діяльністю Інтернаціоналу освіти та Європейського комітету профспілок освіти, членською організацією яких є Профспілка працівників освіти і науки України.

Практичну панель провів координатор з питань комунікацій Тімо Лінсенмайер, який розповів про всесвітню кампанію Інтернаціоналу Освіти «Єднаймося заради якісної освіти», що була започаткована у 2015 році, її проектування та форми проведення на різних континентах.

Урочистий момент вручення сертифікатів провели заступник Голови Профспілки Сергій Романюк та модератор Богдан Ференс.

Загалом два дні роботи промайнули на одному подиху. Учасники окрім сертифікатів повезли додому додаткові знання, практичні поради від експертів та краще розуміння того, що і в Європі, і в нашій країні якість освіти великою мірою залежить від якості самого вчителя, його гідного статусу у суспільстві та пошанування професії державою.

Учасники семінару