Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Профспілка у моєму житті
  • 23 травня 2017

Перш, ніж визначити значення профспілки в житті кожного, хто до неї входить, треба чітко сформулювати для себе, що таке профспілка і які функції вона виконує.

Профспілка – це незалежна від держави, роботодавця та його представників організація працівників. Вона створена для захисту соціальних, економічних і трудових інтересів працюючих.

Через події. що відбуваються у державі, сьогодні мало хто має час та можливість замислюватись над змістом цих понять. Бо, начебто, ми всі захищені законом: і ті, хто входить до профспілки, і ті, хто не входить. Адже колективний договір, що регламентує наші права, укладається згідно із чинним законодавством. Та тільки завдяки злагодженим діям Федерації профспілок, що стоїть на варті захисту прав та інтересів працівників та членів їхніх сімей, ми маємо закони, що нас захищають та покращують умови життя. Тому членство у профспілці є єдиним ефективним захистом від незаконного звільнення, бо члени профспілки не можуть бути звільнені без згоди на те профспілкового комітету. Також профспілка гарантує працівникам, що вчасно буде виплачено зарплатню, відпускні, нараховано пенсію. Не можна обійти увагою і той факт, що колективний договір передбачає здійснювати прийняття на роботу працівників лише у випадках забезпечення повної зайнятості працюючих, а це запорука того, що члени профспілки не залишаться без роботи і матимуть гідну зарплатню. Важливим є ще й те, що навчальне навантаження, розклад уроків і надання відпусток адміністрація погоджує із профспілковим комітетом, а це означає, що розклад зручний, навантаження розподілено між працівниками справедливо.

Особисто для мене профспілка має величезне значення ще й тому, що я з 1998 року – голова первинної профспілкової організації (а це майже 20 років) і всі проблеми та приємні моменти у житті спілчан проходять через моє серце, не залишаючи байдужою. Дехто говорить: «Навіщо воно тобі, адже ця посада не оплачується?». Та є в житті те, чого прагнеш серцем, що хочеться робити не з повинності чи через матеріальну вигоду, а тому, що це приносить радість і задоволення. Завдяки профспілці я відчуваю себе єдиним організмом з іншими спілчанами, бо разом ми працюємо, відстоюємо свої трудові, соціально-економічні права (навіть страйкуємо, якщо виникає потреба) та відпочиваємо.

Також хочу відзначити, що працювати мені особисто допомагає те, що головою Василівської районної організації є саме Бабаченко Ольга Григорівна. Це людина, до якої можна звернутись з будь – яким питанням, вона завжди прийде на допомогу, допоможе знайти вихід з будь – якої ситуації. Причому вона кожного разу зустрічає тебе теплою усмішкою; і тому, якщо до начальства люди ходять часто з острахом, то до Ольги Григорівни я йду із задоволенням і намагаюсь приходити якомога частіше не тільки на обов’язкові заходи, а й просто поспілкуватись, порадитись, відпочити душею, бо впевнена, що мене чекають, підтримають.

Я працюю в маленькій сільський школі, де колектив невеликий. У нашому колективі профспілка – це те, що допомагає відчути себе однією родиною. Я знаю майже все про членів ПК та їхні родини. Ми разом організовуємо наше дозвілля, допомагаємо один одному в радісні та сумні хвилини. В нашій профспілковій родині прийнято святкувати разом як державні, так і особисті свята. Яке ж щастя для моїх дітей на Новий рік отримати подарунок і привітання від «справжнісіньких» Діда Мороза та Снігуроньки. А щедрування… Тут і Циган, і Коза, і Господар, і символи прийдешнього та року,що минає, і катання з гірок (якщо дозволяє погода), всього і не перерахуєш. Також проводимо КВК, брейн-ринги, «Найрозумніший» між членами профспілки. Цікаво спостерігати, як найвимогливіші і найскромніші люди перетворюються на безтурботних, веселих. А під час серйозних конкурсів всі підготовані, напружені. Найприємнішим завжди є ще й те, що в кінці всі отримують невеличкі символічні подарунки (ручки, сувеніри) та смачні призи від профспілки. Любимо колективом подорожувати, як рідними місцями (наприклад, до Іванового джерела, де проводимо спортивні змагання, що сприяє зміцненню здоров’я та згуртуванню колективу), так і на вистави до театру імені Магара, до Києва подивитись на відкриття головної ялинки держави і відсвяткувати Миколая.

Всюди намагається встигнути наш профспілковий актив: і привітати ветеранів праці, які знаходяться на обліку (як сяють їхні обличчя, коли вони розуміють, що не забуті, що про них дбають), і провести інформаційні п’ятихвилинки, на яких висвітлюють дії профспілок для захисту наших прав, і заходи з охорони праці, під час яких ми вчимося захищати себе від стресу, а також різних методик збереження здоров’я. До речі, щоб захистити здоров’я працівників та їхніх рідних, профспілка пропонує путівки до оздоровчих таборів та пансіонатів, чим я з радістю користуюсь, відпочиваючи родиною в Бердянську.

Ми - родина, тому поряд не тільки в радості, а і в горі. Профспілковий комітет завжди підтримає людину, в якої стались неприємності, як морально, так і матеріально (наприклад, під час хвороби), і вона відчуває себе потрібною, а, отже, захищеною.

Звичайно ж, неможливо описати всі напрямки роботи профспілки, думаю, і не потрібно цього робити, бо кожен, хто є членом профспілкової організації знає, для чого йому потрібна профспілка. Отже, профспілка для мене, як і для моїх колег, - це не якась окрема організація, це саме життя.

Профспілка – це моє життя!
За нею, знаю, майбуття,
Тому до неї входжу я
І наша вся шкільна сім’я.
Ми все разом святкуємо.
Як треба, то сумуємо,
Але з нас кожен знає:
Вона нас захищає.
Тож з нами всі об’єднуйтесь
І до спілчан приєднуйтесь!
Разом зможемо багато
Й життя цвістиме, як на свято.

Голова
ППО КЗ «Шевченківська ЗОШ І-ІІ ст.»
Василівської районної ради
Безь Л.Ф.