Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Роздуми про Рік первинки
  • 26 квітня 2017

2017 рік Федерацією профспілок України оголошено Роком первинної організації.

Первинна профспілкова організація є потужною силою профспілкового руху. Вона є фундаментальною основою для розуміння важливості та значущості добровільного об'єднання працівників освіти на основі професійних інтересів. Можна серйозно і ґрунтовно вирішувати питання формування нормативно – правової бази, домовлятися з дуже важливих питань з адміністраціями, міністерствами, урядом, але якщо в первинній організації немає довіри до лідера, немає планової роботи профкому, не можна розраховувати на ефективність захисної діяльності Профспілки. Довіра до Профспілки народжується в її первинній ланці - у первинній профспілковій організації! В цілях посилення мотиваційних факторів профспілкового членства, ефективності інформаційного забезпечення за рішенням розширеного засідання президії комітету ЗОО ППОНУ від 28 лютого 2017 року (постанова №П-15-1) в березні – квітні проводиться обласна профспілкова акція «Ти потрібен Профспілці, Профспілка потрібна тобі». Основною формою заходів під час акції визначено профспілкові збори в ППО та профгрупах. Ці тематичні збори повинні стати приводом для відвертої розмови про роль галузевої Профспілки в сучасному українському суспільстві, про її здобутки та подальші дії щодо зміцнення організації, ефективного відстоювання прав та інтересів спілчан, їх соціально-економічног захисту.

Профспілкових комітетів, комісій щодо виконання статутних функцій. І хотілося б звернути увагу на злободенні теми, які хвилюють Профспілки.

1. За останні 2 роки ступінь відповідності рівня зарплати працівників освіти значно зросла. Але ми знаходимося лише на початку великого та складного шляху подолання перекосів у розмірах оплати праці. Первинні організації повинні бути готові до того, щоб продовжити роботу з удосконалення системи оплати праці.

2. Запорука успіху профспілкової діяльності полягає у вдосконаленні соціального партнерства: нам треба підвищувати відповідальність сторін за виконання зобов'язань, прийнятих в колективних договорах і угодах, розвивати зацікавленість сторін в участі у договірних відносинах.

3. Наше завдання – не зупинятися на півдорозі у захисті прав членів Профспілки за гідні умови праці, житло, охорону здоров'я! У нас є право звернутися в правову інспекцію Профспілки, в прокуратуру, суд, нарешті! Ефективність нашої діяльності – це не тільки вирішення проблем мотивації, але і наше громадянське, суспільне призначення.

4. Час дійсно дає нам серйозні виклики. Профспілкова організація повинна подбати і про майбутнє наших членів. А це значить питання пенсій, оплата комунальних послуг працівників повинні бути в центрі нашої уваги.

Ми впевнені, що Рік первинної організації стане роком оновлення профспілкової діяльності, зміцнить довіру до Профспілки, зміцнить надію та віру в справедливість!

Голова
Василівської РО
Профспілки
працівників освіти
О.Г. Бабаченко