Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Про педагогічну династію Бохан
  • 3 грудня 2014

До 75 річчя утворення Запорізької обласної організації Профспілки ми відкриваємо цикл статей про освітян нашого краю, членів галузевої Профспілки, які є гордістю закладів освіти, районів, міст області.

Сьогоднішня наша розповідь про педагогічну династію Бохан з Гуляйпільського району.

У комунальному закладі “Гуляйпільський колегіум “Лідер” Гуляйпільської районної ради – правонаступника Гуляйпільської середньої школи №4 – працюють члени однієї родини Бохан: мати Лідія Олексіївна ті її дві доньки – Тутова Світлана Олексіївна та Зіма Валентина Олексіївна.

Історію навчального закладу обов’язково пов’язують з іменем Олексія Миколайовича Бохана, чоловіка Лідії Олексіївни та батька Світлани і Валентини. Народився він у м. Гуляйполе 21 липня 1946 року у багатодітній родині. Навчався у міській середній школі №3. По її закінченню у 1963 році рік пропрацював лаборантом фізкабінету рідної школи, а потім вступив на фізико – математичний факультет Бердянського педагогічного інституту. Свою педагогічну діяльність розпочав в Успенівській десятирічці спочатку вчителем, потім – директором школи. З 1 вересня 1974 року Олексій Миколайович працює в Гуляйпільській СШ №4 учителем фізики й математики. З 1975 року переведений на посаду завуча, яку обіймав до вересня 1985 року. Два роки очолював районний відділ освіти, кілька років його запрошували у Бердянський педагогічний інститут головою приймальної комісії. Справі навчання і виховання підростаючого покоління віддав 40 років, 30 з яких пропрацював у Гуляйпільській СШ №4 (1974 – 2004 р.р.)

Бохан О.М. мав багато творчих успіхів та досягнень. Поступово зійшов сходинками до звання “учитель - методист”. Нагороджений значком “Отличник просвещения СССР” (1990 рік). Неодноразово одержував Грамоти Міністерства освіти, райво, облуно, райдержадміністрації. За відмінну роботу на ниві освіти його було занесено на районну Дошку пошани та до календаря “Великі люди Гуляйполя”, присвяченого 80 – річчю Гуляйпільського району.

Вихованці Олексія Миколайовича були призерами районних етапів Малої академії наук. Його уроки фізики та астрономії учні запам’ятали на все життя. Про це писали відгуки в районній газеті, на сторінках учнівських творів.

Це дійсно був Педагог, Вчитель, Людина.

Справу батька продовжила менша донька Валентина, яка народилася 11 лютого 1971 року, закінчила із Золотою медаллю середню школу №4. У 1992 році закінчила той же вуз, що і Олексій Миколайович, за фахом “фізика і трудове навчання” і повернулася в рідну школу вчителем фізики та математики. На даний час Валентина Олексіївна працює вчителем фізики та астрономії, має педагогічне звання “старший учитель”, є керівником районного методичного об’єднання вчителів фізики та астрономії, шкільним та районним координатором Всеукраїнського фізичного інтерактивного конкурсу “Левеня”, член шкільного профспілкового комітету. Її педагогічний стаж становить 22 роки.

Бохан Лідія Олексіївна народилася в Гуляйполі також у багатодітній родині 11 вересня 1950 року, закінчила Гуляйпільську СШ №4, працювала старшою піонерською вожатою в Успенівській школі і заочно навчалася на факультеті вчителів початкових класів Бердянського педінституту (1971 – 1976 р.р). З дня закінчення вузу і по сьогодні Лідія Олексіївна працює вчителем початкової ланки колегіуму. “Учитель - методист” кілька десятиріч очолює РМО вчителів початкових класів. Її педагогічний стаж – 45 років.

Старша донька Світлана, 17.02.1969 р.н., здобула середню освіту у цій же школі, закінчила Бердянський педінститут у 1990 році за спеціальністю методика початкового навчання. За направленням працювала у Мирненській середній школі – новобудові Гуляйпільського району. Світлана Олексіївна – переможець районного та учасник обласного етапів конкурсу “Вчитель року - 2007”, п’ятий рік є керівником шкільного методичного об’єднання вчителів початкових класів, “старший учитель”. Її педагогічний стаж – 24 роки.

Всі вони – шановані люди, мають беззаперечний авторитет серед учнів та їх батьків, колег.

Загальний стаж цієї педагогічної родини 131 рік.