Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Профспілки на сторожі прав працівників
  • 28 грудня 2016

У зв’язку із шоковим підвищенням ціни на газ і тарифів на житлово- комунальні послуги, 6 липня та 8 грудня ц.р., під час проведення всеукраїнських акцій протесту, профспілки від імені мільйонів трудівників вимагали від Уряду, Верховної Ради України, роботодавців адекватного підвищення заробітної плати, погашення її заборгованості перед працівниками, належного соціального захисту, в т.ч. пенсіонерів та студентської молоді, справедливої реформи оплати праці задля подолання бідності.

Під тиском профспілок Уряд передбачив у проекті Держбюджету на 2017 рік двократне підвищення мінімальної заробітної плати та встановлення її на рівні реального прожиткового мінімуму, розрахованого на базі оновленого «споживчого кошика», - 3200 грн, що у разі реалізації виведе з-за межі бідності 3,7 млн працівників. На 30-50% передбачається підвищення заробітної плати лікарів та вчителів.

Прийнято низку рішень, що пом’якшують негатив від підвищення ціни на газ і тарифів на житлово-комунальні послуги, зокрема про запровадження розстрочки платежів за опалення, корегування розміру плати за опалення у разі відсутності засобів обліку, заборону стягувати заборгованість за житлово- комунальні послуги з громадян у певних випадках тощо. Є розуміння щодо необхідності відновлення за рахунок коштів соціального страхування для застрахованих осіб санаторно-курортного лікування та оздоровлення дітей.

Відновлено соціальний діалог: підписано тристоронню Генеральну угоду на 2016-2017 роки, відбулися зустрічі з Прем’єр-міністром, Головою Верховної Ради, більш продуктивними стали контакти на галузевому рівні, укладено низку галузевих угод.

З урахуванням пропозицій профспілок і роботодавців у жовтні ц.р. утворено Національний комітет з промислового розвитку, завданням якого є зміцнення цього сектору економіки.

Верховною Радою прийнято новий закон про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, яка є незалежним органом. Відтепер Уряд втратив право встановлювати ціни на газ та інші енергоносії.

Разом з тим, більшість профспілкових вимог залишаються невиконаними. Так, продовжують зростати ціни і тарифи на товари та послуги для населення і промисловості, що негативно позначається на рівні життя громадян та конкурентоспроможності вітчизняного виробництва. Не зменшується заборгованість із заробітної плати (з початку 2016 року зросла на 4,3%), не вирішено питання повернення права працівників на дострокову пенсію за Списками № 1 і № 2.

Крім того, 06.12.2016 парламентом прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (урядовий законопроект №5130), яким звужено гарантії оплати праці, стипендіального та пенсійного забезпечення, порушено автономне право сторін визначати умови оплати праці в колективних договорах і угодах. Заперечення та пропозиції СПО об’єднань профспілок до зазначеного законопроекту не враховано.

Незважаючи на зусилля профспілкової сторони, не вдалося активізувати роботу Національної тристоронньої соціально-економічної ради, повноцінну роботу Фонду соціального страхування.

З детальною інформацією про виконання вимог профспілок можна ознайомитись в додатку до статі.

За матеріалами
засідання президії
Ради ФПУ 20.12.2016