Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Профспілка на сторожі прав освітян в територіальних громадах
Профспілка на сторожі прав освітян в територіальних громадах
  • 5 грудня 2016

В області продовжується процес створення об’єднаних територіальних громад. Такі наміри існують у Великобілозерському, Запорізькому, Оріхівському районах. На жаль цей процес у значній мірі недостатньо врегульований на законодавчому рівні та носить дещо хаотичний характер.

На сьогоднішній день в області продовжують функціонувати 6 територіальних громад.

В Оріхівському районі вже функціонує Преображенська об’єднана територіальна громада. В 2017 році є наміри утворити ще чотири. Питання підготовки до цього процесу стало предметом обговорення розширеної колегії відділу освіти Оріхівської райдержадміністрації. В ній взяли участь члени колегії, директори закладів освіти, працівники відділу освіти, представники Оріхівської РДА, голови первинних профспілкових організацій закладів освіти району.

Для участі в роботі колегії були запрошені заступник голови Запорізької обласної організації галузевої Профспілки Юдін Ю.І. та юрисконсульт Петрашина Л.Г. У своїх виступах вони окреслили здобутки і проблеми процесу об’єднання у громади, фінансування галузі, трудових відносин в закладах освіти, що входять у громади і багато інших. Юридична сторона цього питання викликала зацікавленість і жвавий інтерес керівників закладів освіти, що проявилось у значній кількості питань до юрисконсульта, на які вона дала вичерпні відповіді.

Після засідання колегії у Будинку дитячої та юнацької творчості відбулася зустріч Юдіна Ю.І. та Петрашиної Л.Г. з головами первинних профспілкових організацій району на якій окрім зазначеного питання було надано інформацію про дії ФПУ, ЦК та обласної організації галузевої Профспілки щодо введення в дію підвищених тарифів на житлово – комунальні послуги, зниження життєвого рівня працівників, підготовки до акції протесту в м. Києві. Голова районної організації Профспілки М.М. Хижняк проінформував про діяльність РОП за останній час і плани роботи до кінця 2016 року. Учасники зібрання підняли ряд важливих питань, що стосуються процесу переходу закладів освіти під управління громадою, дотримання при цьому прав та інтересів працівників, функціонування первиної профспілкової організації в нових умовах.

Учасники колегії відділу освіти, профспілковий актив виразили вдячність працівникам обкому Профспілки за цікаву інформацію, юридичні консультації і поради.

Під час цих зустрічей було анонсовано інформаційні матеріали сайту обласної організації Профспілки з цього питання, особливо інформаційно – методичний збірник №61 “Децентралізація: освіта у громадах. Дії профспілок”.

1 грудня з метою вивчення питання стану організаційної внутріспілкової діяльності на пленум обласного комітету Профспілки первинки закладів освіти Камиш – Зорянської та Смирновської територіальних громад Більмацького (Кйбишевського) району відвідали голова обласної організації Профспілки Н.І. Гринь та її заступник Ю.І. Юдін.

Під час вивчення питання в первинках Н.І. Гринь разом з головою Куйбишевської РО Профспілки З.Ф. Антоновою зустрілися з начальниками відділів освіти обох ОТГ – Кобець С.М., Сінгур І.М. У Більмаці (Куйбишевому) відбулася зустріч з начальником відділу освіти Більмацької РДА Крутько В.В. Конструктивна розмова відбулася з головами Гнатушенко І.В. (Комиш – Зорянська ОТГ) та Романюком О.Я. (Смирновська ОТГ). Ці зустрічі засвідчили налагоджене соціальне партнерство керівництва обох ОТГ з районною та первинними профспілковими організаціями закладів освіти, знання та розуміння проблем сільських шкіл і ДНЗ головами громад, спільне прагнення до їх вирішення.

У відділах та закладах освіти ОТГ відмічають значення зростання уваги до їх роботи не тільки з боку керівництва, а й самих громад. Не все йде гладко і просто, але це дає поштовх для розвитку, надію на краще майбутнє сільської освіти, активний розвиток громадянської ініціативи і відповідальності за все, що оточує тебе на землі, де ти живеш і за благополуччя якої відповідаєш.

Прес – служба
обласної організації
Профспілки