Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
17 листопада – Міжнародний день студентів
  • 17 листопада 2016

Щорічно 17 листопада молодь світу відзначає Міжнародний день студентів. Студент (від лат. – studens – ретельно працюючий; той, що займається) – учень вищого або середнього навчального закладу. У Римі та у середні віки студентами називали будь – яких осіб, зайнятих навчанням, пізнанням.

Історія цього дня доволі сумна і трагічна.

Усе почалося з розгону поліцією і підрозділами СС мирної демонстрації з нагоди 21 річниці створення Чехословацької Республіки 28 жовтня 1939 року в Празі, під час якого був тяжко поранений студент медичного факультету Ян Оплетал. 11 листопада він помер. Його похорон, який проходив 15 листопада, перетворився у протест проти окупації, у якому взяли участь тисячі людей. Знову дійшло до сутичок з поліцією. Наступного дня у Берліні відбулася нарада за участю Адольфа Гітлера, на якій було прийнято рішення закрити чеські вищі навчальні заклади «на три роки», а їх майно підлягало конфіскації. У ніч з 16 на 17 листопада відбулися масові арешти чеських студентів у Празі та інших університетських містах. 9 провідних представників студентських організацій було страчено в празьких в'язницях, понад 1200 заарештовано і наступного дня відправлено в Заксенгаузен. В гуртожитки вривалися солдати, чинили над студентами побиття, потім вивозили їх на околиці Праги, де насилля продовжувалося, студентів змушували падати, а німці чоботами наступали їм на шиї. На вулиці був мороз, деякі студенти були в піжамах.

На своїх зборах 1941 року в Лондоні Міжнародна Рада Студентів прийняла заяву, у якій день 17 листопада в пам'ять про події в Чехії було оголошено Міжнародним днем студентів. Відтоді міжнародне студентство просуває ідею визнання 17 листопада Міжнародним днем студентів на рівні ООН.

В цьому році до Дня студентів проведено I обласний конкурс на кращого студентського профспілкового лідера. Він проводився з метою реалізації положень Програми дій Запорізької обласної організації Профспілки на 2016 – 2020 роки, подальшого удосконалення та розвитку внутріспілкової роботи, підвищення рівня студентських профспілкових лідерів у вирішенні статутних завдань, формуванню позитивного іміджу Профспілки серед осіб, які навчаються.

Заявки та матеріали на конкурс подали 2 ППО ВНЗ: ППО студентів, аспірантів, докторантів ЗНТУ та об’єднана ППО МДПУ. Студентська первинка ЗНТУ подала матеріали на всі 3 номінації конкурсу. Матеріали конкурсів обох ВНЗ були добре підготовлені, мали хороший змістовний, естетичний рівні оформлення.

За результатами роботи журі переможцями обласного конкурсу на кращого студентського профспілкового лідера визнано, нагороджено Почесними грамотами обласного комітету з профспілковою виплатою у розмірі 1000 гривень:

  • Номінація “Голова профспілкового бюро факультету”:
    • Павловську Анастасію Олегівну – студентку IV курсу, голову студентського сектору профбюро Навчально – наукового інституту соціально – педагогічної та мистецької освіти МДПУ;
    • Пільгуєву Олександру Романівну – голову профбюро студентів факультету міжнародного туризму та управління ЗНТУ.
  • Номінація “Профспілковий груповий організатор” – Касьяненка Євгена Миколайовича - студента VI курсу, профорга групи РТ – 811м ЗНТУ.
  • Номінація “Голова постійної комісії виборного профспілкового органу” – Рашевську Тетяну Сергіївну – студентку V курсу, голову постійної комісії з питань соціального захисту членів Профспілки ПК ППО студентів ЗНТУ.

Щорічно у ВНЗ області та обласною державною адміністрацією проводиться конкурс “Студент року”. На обласний етап матеріали по 11 номінаціям подали 15 учасників. 8 з них – члени нашої Профспілки – окрім нагород облдержадміністрації від обкому Профспілки отримали Почесну грамоту і профспілкову виплату:

  • Касьяненко Євген, ЗНТУ;
  • Хаматгораєва Юлія, БДПУ;
  • Камєнова Оксана, ЗНУ;
  • Гупалюк Дар’я, ЗНТУ;
  • Діброва Микола, ЗДІА;
  • Майоров Віктор, МДПУ;
  • Воронов Клим, ЗНУ;
  • Назаренко Катерина, ЗНТУ.

Урочистості по підведенню підсумків, нагородженню переможців пройшли 16 листопада в кіно – концертному залі ім. О.Довженка в м.Запоріжжі. Переможців конкурсу вітали і нагороджували Гугнін Е.А. – заступник голови Запорізької ОДА, Марченко В.П. – заступник голови Запорізької облради, Гринь Н.І. – голова обласної організації Профспілки, Іванченко А.В. – голова ППО студентів ЗНТУ.

16 листопада в найбільшому вузі області – ЗНТУ пройшли урочистості до 116 річниці заснування закладу та Міжнародного дня студента. Під час проведення заходу голова обласної організації Профспілки Н.І. Гринь нагородила переможців обласного конкурсу “Кращий студентський профспілковий лідер”.

Прес – служба
обласної організації
Профспілки

ВІТАННЯ ГОЛОВИ ОБЛАСНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРОФСПІЛКИ Н.І. ГРИНЬ ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ СТУДЕНТІВ

Шановні студенти!

Прийміть найщиріші вітання із вашим чудовим святом!

У житті кожної людини саме студентська пора найбільш цікава і пам’ятна. Бо саме молодість, бажання досягти висот, творити і перемагати допомагають вам на шляху до омріяної професії. Бажаю вам міцного здоров’я, оптимізму, віри у свої сили і нових творчих досягнень.

Нехай ваші серця зігріває любов, щирі почуття, а свіжий подих незвіданих життєвих доріг та п’янке передчуття майбутніх перемог додають вам рішучості та впевненості у підкоренні професійних та життєвих вершин!