Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Профспілки продовжують боротьбу за соціальний захист населення
Профспілки продовжують боротьбу за соціальний захист населення
  • 2 листопада 2016

18 жовтня відбулась робоча зустріч представників СПО (спільного представницького органу) сторони роботодавців та СПО об'єднань профспілок на національному рівні, на якій обговорено заходи погашення заборгованості з виплати заробітної плати та досягнуто домовленостей щодо утворення двосторонніх робочих груп з метою підготовки спільних пропозицій для вирішення зазначеної проблеми.

В той же день проведено зустріч керівників Всеукраїнських профспілок та територіальних профоб’єднань з Прем’єр-міністром України Гройсманом В.Б., в якій взяли участь віце-прем’єр-міністри Розенко П.В., Кістіон В.Є., Міністр Кабінету Міністрів України Саєнко О.С., Міністр освіти і науки Гриневич Л.М., Голова НКРЕКП Вовк Д.В., перший заступник Міністра соціальної політики Крентовська О.П., заступник Міністра фінансів Капінус Є.В., заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі Бровченко Ю.П. Під час заходу обговорено питання виконання Генеральної угоди на 2016-2017 роки та вимог профспілок, висунутих під час проведення Всеукраїнського маршу протесту профспілок 6.07.2016. За підсумками зустрічі підписано Протокол, яким надано доручення органам виконавчої влади щодо вирішення актуальних проблем в соціально-трудовій сфері.

Зокрема, йдеться про прискорення реформування оплати праці, погашення заборгованості з виплати зарплати, скорочення грошового розриву між розміром посадового окладу (тарифної ставки) працівника І тарифного розряду ЄТС і мінімальною заробітною платою, уточнення списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, проведення консультацій з основних напрямів державної цінової і тарифної політики тощо.

Разом з тим, вирішення більшості питань, що є предметом колективних трудових спорів та вимог профспілок, має бути реалізовано в Державному бюджеті України на 2017 рік, проект якого доопрацьовується в парламентському Комітеті з питань бюджету.

В протоколі зустрічі Прем’єр-міністра Гройсмана В.Б. з керівниками всеукраїнських профспілок зазначено:

  • погодитися з необхідністю в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги вжиття дієвих заходів до посилення соціального захисту населення, зростання реальних доходів працюючих громадян, сприяння зайнятості населення та розвитку ринку праці, удосконалення механізму оплати праці та соціального діалогу як основних чинників створення умов для гідної праці, поліпшення медичного обслуговування населення;
  • наголосити на спільній позиції Уряду та представників всеукраїнських профспілок щодо необхідності відновлення економічного зростання, забезпечення стабільного розвитку галузей промисловості, розширення масштабів виробництва та сприяння виробництву конкурентного національного українського продукту з високою доданою вартістю, створення сприятливого інвестиційного клімату.
  • Мінсоцполітики, Мінфіну, Мінекономрозвитку, Мін’юсту за участю інших центральних та місцевих органів виконавчої влади прискорити внесення в установленому порядку на розгляд Кабінету Міністрів України проекту розпорядження про затвердження плану заходів щодо реалізації положень Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні.

Під час зустрічі дано ряд доручень:

  • Мінсоцполітики за участю Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні проаналізувати структуру заборгованості із заробітної плати та внести пропозиції щодо її погашення.
  • Мінсоцполітики, Мінфіну, Мінекономрозвитку, Мін’юсту за участю СПО репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні та СПО сторони роботодавців на національному рівні прискорити внесення на розгляд Уряду пропозицій щодо реформування системи оплати праці, посилення захисту працівників у випадку неплатоспроможності боржника-роботодавця.
  • Міністрам, керівникам центральних та місцевих органів виконавчої влади у місячний строк вжити вичерпних заходів для:
    * забезпечення погашення заборгованості із виплати заробітної плати на економічно активних підприємствах державної форми власності та на тих підприємствах, де частка державної форми власності перевищує 50 відсотків, не менш як на 50 відсотків обсягів заборгованості, що склалася станом на 1 січня 2016 року;
    * недопущення утворення нової заборгованості.
  • Мінсоцполітики, Мінфіну, Мінекономрозвитку, Мін’юсту за участю СПО репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні з метою забезпечення виконання пункту 2.29 Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні:
    * прискорити внесення в установленому порядку на розгляд Кабінету Міністрів проекту акта щодо збільшення розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки з метою недопущення у 2016 році збільшення грошового розриву між посадовим окладом (тарифною ставкою) працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки та мінімальною заробітною платою;
    * здійснити розрахунки та провести спільні консультації щодо забезпечення скорочення у 2017 році відповідного грошового розриву між посадовим окладом (тарифною ставкою) працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки та мінімальною заробітною платою.
  • Міністерствам забезпечити на постійній основі проведення системних зустрічей з Федерацією профспілок України та галузевими профспілками для підготовки спільних пропозицій щодо вирішення порушених ними проблемних питань.

Протокольні доручення підписані особисто В.Б. Гройсманом.

Наприкінці жовтня головою Уряду було проанонсовано підвищення вдвічі мінімальної заробітної плати.

В практиці переговорного процесу між урядами різних часів і профспілками обіцянок було багато, але більшість з них так і не була реалізована.

1 листопада 2016 року за рішенням президії Ради Київської міської організації Профспілки проведено акцію протесту освітян Києва проти підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, за підвищення заробітної плати освітянам, збереження академічних стипендій студентам.

Солідарну участь у пікетуванні взяли майже усі територіальні організації Профспілки з різних куточків України – Одеси, Херсону, Черкас, Харкова, Чернігова, Запоріжжя, Тернополя, Вінниці, Івано-Франківська, Кіровограда, Львова, Рівного, Житомира, Полтави, Донецької, Хмельницької, Волинської, Дніпропетровської, Київської та інших областей разом із студентством із провідних навчальних закладів, загалом майже 15 тисяч осіб.

Підвищення тарифів на житлово-комунальні платежі стало для педагогів справжніми «драконівськими тарифами», а ініціативи Уряду щодо збільшення мінімальної заробітної плати більше принижують працівників освітньої сфери, заробітні плати яких мають прив’язку до І тарифного розряду, який залишився поки на тому ж рівні.

Освітяни зазначають, що наміри Уряду підвищити мінімальну заробітну плату удвічі – позитивний крок, разом з тим, без розмороження всієї ЄТС реформа оплати праці не може відбутися.

Окрім того, у Профспілці наголошують, що педагоги – не жебраки і не повинні стояти в чергах за субсидіями. Субсидія ж має надаватися малозабезпеченим, непрацездатним категоріям населення: пенсіонерам, особам, які не можуть забезпечити себе роботою, одиноким матерям тощо. А вони – кваліфіковані працівники – не повинні ставати заручниками надвисоких тарифів на житлово-комунальні послуги. І розмір заробітної плати таких працівників має дозволяти забезпечувати потреби сім’ї, а не змушувати просити допомоги у держави.

У Резолюції учасники акції окреслили ряд вимог до Уряду та Парламенту.

Так, від Кабінету Міністрів України освітяни вимагають:

  • ввести мораторій на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги до відповідного підвищення розмірів заробітних плат, основних державних соціальних стандартів та гарантій;
  • упродовж 10 днів здійснити розрахунки економічно обґрунтованих та співмірних з розмірами пенсій, стипендій, заробітних плат тарифів на житлово-комунальні послуги;
  • «розморозити» ЄТС (передбачити розміри посадових окладів всіх працівників галузі «Освіта», виходячи з розміру посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС, встановленого на рівні не менше мінімальної заробітної плати);
  • виконати вимоги ст. 62 Закону України «Про вищу освіту» щодо розміру академічної стипендії та кількості осіб, які її отримують;
  • запровадити дієвий механізм індексації грошових доходів населення;

Від Верховної Ради України освітяни вимагають:

  • передбачити видатки для «розмороження» ЄТС (встановлення розміру посадових окладів всіх працівників галузі «Освіта», виходячи з розміру посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС, встановленого на рівні не менше мінімальної заробітної плати);
  • затвердити при прийнятті Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» обсяг видатків на виплату академічних та соціальних стипендій відповідно до вимог статті 62 Закону України «Про вищу освіту»;
  • підвищити рівень пенсійного забезпечення удвічі;
  • зняти обмеження на виплату пенсії працюючим пенсіонерам; скасувати віковий ценз для виходу на пенсію за вислугу років; скасувати поетапне підвищення стажу для виходу на пенсію за вислугу років;
  • відновити право застрахованих осіб та членів їхніх сімей на санаторно-курортне лікування та фінансування заходів з оздоровлення дітей за рахунок коштів соціального страхування.

1 листопада 2016 року представники акції протесту освітян зустрілися з Прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом та обговорили питання тарифів на житлово-комунальні послуги та соціальних стандартів в країні.

Прем'єр-міністр розповів представникам акції протесту освітян про кроки, які вживає Уряд для підвищення рівня життя людей та реформування нафтогазової сфери країни.

Володимир Гройсман пояснив, що 1 травня Уряд встановив ринкову ціну на газ в Україні, що відповідає ціні, яка формується на європейських ринках. Таке рішення дозволить побороти корупцію у газовій сфері, а також сприятиме досягненню енергетичної незалежності країни.

Разом з тим Уряд передбачив механізм адресної безповоротної державної підтримки для громадян, які потребують компенсації після запровадження ринкової ціни на газ – систему субсидій, зазначив Прем'єр-міністр.

Крім того, Кабінет Міністрів працює над розробкою рішень щодо монетизації субсидій.

«Уряд України встановив абсолютно чесну ціну на газ, – зазначив Володимир Гройсман. – Те, що ми зробили – це крок, який раз і назавжди розв'яже Україні руки».

Говорячи про соціальні стандарти, Володимир Гройсман зазначив, що з 1 грудня соціальні стандарти будуть підвищені на 10%. Також Уряд прийняв рішення про збільшення удвічі мінімальної заробітної плати до 3200 грн. Така ж вартість затвердженого Урядом прожиткового кошику.

Крім того, Уряд збільшує перший тарифний розряд з 1430 грн до 1600 грн.

Наступне питання, над яким працює Кабінет Міністрів, – осучаснення пенсій в Україні та реформування пенсійної системи.

Він також зауважив, що галузь освіти – серед головних пріоритетів Уряду. У 2017 році передбачено збільшення заробітної плати вчителів на більше ніж 30% та збільшення видатків на стипендії на 0,6 млрд гривень.

Володимир Гройсман підкреслив, що збільшення заробітних плат і соціальних стандартів можливе лише відповідно до зростання економіки.

Осінній наступ профспілок продовжується. 17 листопада в Києві відбудеться Всеукраїнська акція профспілок і їх об’єднань. Уряд і парламент, зважаючи на активні дії ФПУ і всеукраїнських профспілок, вже пішли на поступки, які зазначені вище.

1 листопада, коли біля Верховної Ради України проходила акція освітян Києва, за наполяганням ФПУ і всеукраїнських профспілок, депутати відмінили своє ж рішення про підвищення собі заробітної плати в 2-2,5 рази у обсязі від 40 тис. гривень. Ця ініціатива профспілками і народом була сприйнята як верх цинізму вищого органу влади.

Прес-служба
обласної організації
Профспілки