Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Дії профспілок по соціально – економічному захисту працівників
Дії профспілок по соціально – економічному захисту працівників
  • 21 жовтня 2016

18 жовтня 2016 року за ініціативою профспілкової сторони у Києві відбулася зустріч Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з керівниками Всеукраїнських профспілок та їх об’єднань.

На початку зустрічі виступили Голова Уряду Володимир Гройсман та Голова СПО об’єднань профспілок, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий.

У своєму виступі Прем’єр – міністр подякував профспілкам за співпрацю у найважливіших питаннях соціально-економічного розвитку країни, забезпеченні захисту працюючої людини, створенні нових робочих місць.

Володимир Гройсман, зокрема, наголосив, що у 2017 році в Україні має бути створена якісно нова система оцінки праці українців. За його словами 45-мільйонна країна у центрі Європи з такими потенційними можливостями не може жити так бідно, як вона живе сьогодні.

Голова СПО об’єднань профспілок, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий висловив вдячність Прем’єр-міністру за швидку реакцію на ініціативу профспілок щодо проведення цієї робочої зустрічі.

«Це є ще одним підтвердженням схильності Уряду до конструктивного діалогу і обговорення нагальних проблем, які турбують людей і потребують вирішення на державному рівні, – підкреслив він. – Генеральна угода є якраз одним із механізмів реалізації соціально-економічної політики. При її підписанні всі три сторони виявили здоровий прагматизм.

Говорячи про ситуацію щодо цін і тарифів, Григорій Осовий звернув увагу на те, що вона залишається досить складною, соціальна напруга не спадає. До того ж в регіонах органи місцевого самоврядування приймають рішення про запровадження мораторію на підвищення тарифів. Хоч із запізненням здійснюється реальний аналіз економічної обґрунтованості тарифів на житлово-комунальні послуги у регіонах. Але споживачі так і не мають ясності щодо їх економічного обґрунтування надавачами послуг.

Серед найбільш актуальних викликів сьогодення він назвав:
  • зростання на 40 % вартості життя (за оцінкою профспілкових фахівців по споживчому кошику) внаслідок підняття цін і тарифів. Проте масштаби зростання зарплат відповідно до Генугоди – на 10 % – не перекривають такого підвищення;
  • анонсована Урядом реформа системи оплати праці могла б покращити добробут, але поки що профспілки не мають відповідних урядових законодавчих пропозицій;
  • не задіяно ефективних важелів із ліквідації заборгованості по боргам з заробітної плати як у приватному, так і державному секторах економіки. Уряду нарешті потрібно прийняти рішення про запровадження в країні Гарантійної установи виплати заборгованостей із зарплати у випадку неплатоспроможності підприємства, що є звичайною практикою в країнах Євросоюзу;
  • не має впевненості у галузевих профспілок, що на грудневе підвищення заробітних плат в бюджетному секторі є необхідний ресурс;
  • профспілки надали свої пропозиції до проекту Державного бюджету, спираючись на чинні законодавчі норми, і потрібно обговорити, що є можливим для врахування при його прийнятті.

Профспілковий лідер вніс пропозицію, щоб зустріч профспілок із Прем’єром завершилася результативно і була оформлена відповідними рішеннями і протокольними дорученнями.

Далі робота продовжилася у форматі виступів міністрів та представників від профспілок із зазначенням найбільш гострих проблем за галузевими напрямами.

18 жовтня на Президії ФПУ, яка відбулася одразу після завершення зустрічі з Прем’єр-міністром України, ухвалено рішення про перенесення дати Всеукраїнської акції протесту профспілок із 20 жовтня на 17 листопада. Акція відбуватиметься у формі пікетування Верховної Ради України.

Відповідні зміни внесено до постанови Президії ФПУ від 30.09.2016 № П-4-2 «Про виконання вимог профспілок, визначених постановою Ради ФПУ від 23.06.2016 № Р-2-4 «Про позицію і дії ФПУ, її членських організацій на захист прав та інтересів працюючих в умовах шокового підвищення ціни на газ і тарифів на житлово-комунальні послуги» та подальші дії ФПУ, її членських організацій».

У строк до 17 листопада, з урахуванням досягнутих домовленостей під час зустрічі з главою Кабміну, вирішено провести роботу з урядовими структурами, парламентськими комітетами над внесенням змін до проекту Державного бюджету України на 2017 рік із метою підвищення соціальних стандартів, ліквідації заборгованості із зарплати на підприємствах та нейтралізації підвищення цін на газ і ЖКГ для населення.

Питання подальших дій обласних профспілок щодо соціально-економічного захисту членів Профспілки також розглядалось на ІІ пленарному засіданні Запорізької обласної ради профспілок 12 жовтня. Відбулася гостра дискусія з питання про хід виконання постанови ради ФПУ від 23.06.2016 №Р-2-4 щодо позиції і дій ФПУ, її членських організацій в умовах підвищення ціни на газ і тарифів на ЖКП. Більшість членів ради, які виступили в обговоренні інформації голови облпрофради Сластьона В.М., пропонували вживати більш результативних та ефективних дій на захист працівників, перейти від висунення вимог до Уряду до більш наполегливих форм відстоювання інтересів – пікетів та страйків.

Прес-служба
обласної організації
Профспілки