Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Подвійний ювілей в інженерній академії
  • 29 вересня 2016

20 вересня в конференц-залі ЗДІА відбулося урочисте святкування подвійного ювілею – 90-річчя дня народження Першого ректора нашого ВНЗ Юрія Михайловича Потебні та 50-річчя з дня заснування легендарної гандбольної команди ЗІІ.

У святкуванні взяли участь почесні гості, серед яких ветерани академії, соратники Юрія Михайловича Потебні, представники міської влади, громадських організацій, викладачі, студенти, випускники минулих років і, звичайно ж, імениті гандболісти команди ЗФ ДМетІ-ЗМетІ-ЗІІ.

У зв'язку з 90-річчям від дня народження засновника та першого ректора ЗДІА Юрія Михайловича Потебні наказом ректора в ЗДІА 2016-2017-й навчальний рік оголошений роком його пам'яті.

А оскільки 17 вересня 2016 року виповнилось 50 років створення легендарної гандбольної команди запорізької «ЗФ ДМетІ-ЗМетІ-ЗІІ», слава якої гриміла на вісь світ, а гравці якої були і залишаються олімпійськими чемпіонами, чемпіонами світу, єдиними в Україні володарями Кубка Міжнародної федерації гандболу (Кубка IHF), в академії відбулося святкування ПОДВІЙНОГО ЮВІЛЕЮ.

Яскраве, творче життя Юрія Михайловича Потебні, на жаль, обірвалася на самому злеті. Але пам'ять про цю людину живе в його справах: у збудованих за участю студентів і співробітників відповідно до знаменитого гасла потебнівської команди "Свій вуз - своїми руками!", численних навчальних корпусах академії, двох сучасних дев'ятиповерхових гуртожитках; у створених за ініціативою Ю.М. Потебні центру підготовки олімпійського резерву та Спортивно-оздоровчому комплексу «Студентська Січ»; у наукових школах, досягненнях, винаходах і наукових працях талановитих випускників ВНЗ; у активній життєвій позиції студентів вишу,у багатьох традиціях…

Традиції, які втілював у життя протягом десятиліть Перший ректор, зробили наш виш унікальним у своєму роді на теренах України. Це і наукові школи, талановиті вчені, активне студентство, і, звичайно ж, спорт, якому в навчальному закладі приділялось величезне значення!

Окремим рядком в історії академії стоять спортивні успіхи та міжнародна слава ЗІІ у багатьох видах спорту.

Якою ж була атмосфера свята? Ведучі цього урочистого зібрання Ірина Чернова та Олексій Кириченко провели учасників головними віхами життя Першого ректора. Теплим словом згадали родину Юрія Михайловича. В першому ряду серед почесних гостей сиділа онука Потебні - Анна Дмитренко.

«Золотий фонд» академії – ветерани – також стали учасниками дійства. На синхронно працюючих екранах змінювали один одного унікальні фотографії минулих років і сьогодення, фрагменти фільмів про першого ректора, про наукову школу, про його сміливі плани; відеозапис інтерв'ю з соратником Ю.М. Потебні – першим проректором ЗІІ Василем Степановичем Гавришем…

Зі сцени звучали пісні минулих років, вірші, щирі слова захоплення і вдячності ветеранам академії, викладачам, випускникам і, зрозуміло, спортсменам, незліченну когорту яких в ряду почесних гостей представляли гандболісти ЗФ ДМетІ-ЗМетІ-ЗІІ.

Слава нашого гандбольного клубу принесла всесвітню популярність не тільки ЗІІ, але й Запоріжжю, і всій Україні! Про клуб писали, складали легенди. Глядацька зала стоячи вітала героїв спорту приголомшливими оплесками. Нашим гандболістам були вручені пам'ятні ювілейні медалі. І на завершення – як символ спортивної слави ЗФ ДМетІ-ЗІІ-ЗДІА – ветерани-гандболісти вручили молодим спортсменам вишу гандбольний м'яч зі своїми автографами. Естафету передав олімпійський чемпіон Сергій Кушнірук, а прийняв 12-разовий чемпіон світу, чемпіон Європи та України Богдан Панченков.

На адресу ювілярів надійшли вітальні телеграми від Федерації гандболу України та Литви, обласних федерацій Львівської та Одеської областей. Особливо зворушливою була аудіотелеграма від О.М. Кузьменка, який у своєму привітанні згадав Ю.М. Потебню як людину, що випередила свій час; людей, які опікувалися розвитком масового спорту в ВНЗ, І. Мілікосяна, О. Манойленка та висловив найщиріші побажання легендарним спортсменам!

Оргкомітет
свята