Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • В освіті та через освіту: профспілки підтримують біженців та мігрантів
В освіті та через освіту: профспілки підтримують біженців та мігрантів
  • 15 жовтня 2024
 
8-9 жовтня 2024 року відбувся перший круглий стіл проекту «В освіті та через освіту: Профспілки освіти на підтримку інклюзії біженців та мігрантів», що співфінансується Європейською Комісією. 
 
У роботі круглого столу взяли участь представники 23 європейських країни, серед яких і Україна. 
 
Метою проекту є аналіз ситуації, визначення проблем мігрантів та біженців закордоном та розробка стратегії вирішення проблем, з якими стикаються працівники освіти, а також сприяння підвищенню привабливості професії вчителя для біженців і мігрантів у європейському регіоні. 
 
Під час заходу спікери зазначили, що кількість вимушено переміщених осіб та осіб без громадянства в Європі збільшилася орієнтовно на 2% у 2024 році, до 24,9 млн осіб, третина з них – діти.
 
За інформацією Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, у Європі станом на 2020 рік перебуває 12 мільйонів біженців, третина з яких – діти. Після початку війни в Україні, понад 6,5 мільйонів людей виїхали з України закордон із безпекових причин, і це, переважно, жінки та діти. 
 
Під час заходу було зазначено, що незважаючи на право на освіту, біженці та мігранти в Європі стикаються з різними бар'єрами за кордоном, серед яких – вивчення мови, прогалини в освіті (різниця у знаннях у порівнянні з попередньою освітою) тощо.  
 
Збільшення кількості біженців у приймаючих країнах є значним тягарем для освітнього сектору та освітніх систем цих країн, що вимагає додаткових ресурсів та освітнього персоналу у цих країнах задля забезпечення гідних умов перебування та надання освітніх послуг мігрантам та біженцям. А також потребує необхідних ресурсів та служб підтримки для задоволення потреб вчителів та інших працівників освіти.
 
Завідувачка міжнародного відділу Профспілки працівників освіти і науки України Катерина Малюта-Осаулова під час свого виступу на круглому столі подякувала усім країнам, що прийняли українців, які через війну, були змушені виїхати з країни. А також поінформувала про ситуацію щодо українських мігрантів. 
 
Зокрема, вона зазначила, що Україна не готова втратити своїх громадян. Після закінчення війни ключовим викликом буде відбудова всіх сфер життя країни. За два роки повномасштабної війни населення України скоротилося з 42 до 35 мільйонів осіб. І наразі відчувається значний дефіцит робочої сили для майбутньої відбудови. Уряд країни вже починає зараз думати про створення гідних умов праці та життя для українців, щоб вони добровільно поверталися додому. 
 
«Головне завдання для країни сьогодні – закінчити війну, але для майбутнього відновлення нам знадобляться і робочі руки, і інтелектуальні ресурси», – підкреслила Катерина Малюта-Осаулова. 
 
Окрім питання безпеки та завершення війни в Україні першочерговими та ключовими факторами для повернення громадян до країни є забезпечення гідної оплати праці, справедливих та гідних умов праці та життя. 
 
У рамках семінару відбувся візит до португальської школи «Gil Vicente», де навчається навчає понад 1300 учнів із 63 країн. Ця школа акцентує увагу на інклюзивності, що відображає загальну політику Португалії щодо підтримки багатокультурності та інтеграції в освіті. 
 
Gil Vicente обслуговує учнів від початкової до середньої школи, дає базову освіту і бере участь у європейських ініціативах, спрямованих на впровадження інноваційних методів навчання.
 
Довідково 
 
Проект «В освіті та через освіту: Профспілки освіти на підтримку інклюзії біженців та мігрантів», має на меті посилити спроможність профспілок працівників освіти підтримувати інклюзію біженців та мігрантів, зосереджуючись на питаннях мови, сімейного співробітництва та інших важливих питаннях.
 
За матеріалами сайту
ЦК Профспілки