Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Психологічна підтримка та безпека працівників в умовах війни: акцент на практиці
Психологічна підтримка та безпека працівників в умовах війни: акцент на практиці
  • 2 жовтня 2024
 
Одним із пріоритетів в умовах війни є допомога освітянам-спілчанам, фахівцям, які забезпечують роботу профспілок, збереження їх життя і здоров’я, зокрема й психологічна підтримка. Окрім фізичної безпеки, сьогодні дуже важливими стали питання ментального здоров'я. Адже психологічна підтримка допомагає працівникам зберегти працездатність, емоційну рівновагу та стійкість у сучасних умовах, що особливо важливо для тих, хто працює під постійним стресом. 
 
25-27 вересня 2024 року на базі ПАТ «Миргородкурорт» відбувся семінар-тренінг «Психологічна безпека і підтримка ментального здоров’я працюючих в умовах війни», організований Федерацією профспілок України у межах спільного проєкту з Union to Union (Швеція) щодо підтримки ментального здоров’я спілчан. 
 
Цільовою аудиторією цього разу стали голови обласних організацій, профспілкові лідери первинок та активісти Профспілки працівників освіти і науки України, які представляли Запорізьку, Одеську, Сумську, Київську, Чернігівську, Луганську, Хмельницьку, Закарпатську, Львівську, Черкаську, Полтавську й Херсонську області та Київ. Загалом 28 представників від Профспілки.
 
Семінар спрямовано на формування основних понять щодо ментального здоров’я, навичок створення психологічно безпечного робочого середовища та основ надання домедичної та психологічної допомоги членам профспілок. 
 
Програма заходу була досить насиченою і включала лекції від спікерів, відеопрезентації, практичні вправи та сесії з ментального здоров’я із психологами й основи надання домедичної допомоги. 
 
У роботі заходу взяли заступник голови ФПУ Євген Драп’ятий, який поділився пріоритетними напрямами діяльності ФПУ в умовах дії воєнного стану. Далі керівник департаменту профспілкового руху та зв’язків з громадськими організаціями Лариса Ровчак презентувала учасникам актуальну інформацію щодо зміцнення профспілкових організацій шляхом проведення органайзингових кампаній. У свою чергу завідувач відділу інформатизації ФПУ Віталій Мудрак розповів про переваги та перспективи цифровізації профспілкового руху та презентував учасникам додаток «Профспілка цифрова». 
 
Практикуючі психологині Валентина Сидоренко та Людмила Мисяк провели тренінги щодо підтримки стійкості в кризових умовах, створення психологічно безпечного середовища на роботі та роботи із посттравматичним стресовим розладом (ПТСР). Особлива увага була приділена формуванню навичок реагування у стресових ситуаціях, самодіагностиці та збереженню психічного здоров'я. 
 
Тренер екстреної медичної допомоги Михайло Богославець організував детальне практичне заняття, під час якого учасники навчилися основам домедичної допомоги, серед яких – непрямий масаж серця, зупинка кровотечі, правильне використання турнікету та дефібрилятора. Ці життєво важливі навички стають надзвичайно актуальними в умовах воєнного часу, коли швидка реакція може врятувати життя. 
 
Учасники висловили подяку тренерам за професіоналізм та важливу інформацію, що допоможе їм бути готовими до критичних ситуацій та подбати про ментальне здоров’я своє і тих, хто поруч. 
 
Відгуки та враження учасників семінару
 
 «Тема заходу надзвичайно актуальна та своєчасна, особливо в нинішніх умовах війни. Семінар був організований на високому рівні, завдяки чому учасники отримали багато корисної інформації та практичних знань. Лекції, тренінги й робота в групах дозволили глибше усвідомити важливість психологічної підтримки й ментального здоров'я.
Окремо хочу відзначити професійну роботу тренерів, які доступно пояснювали складні моменти і допомагали освоїти навички домедичної допомоги».
 
Дмитро Чомко, м. Київ
 
 «Це свіже бачення роботи в сучасних умовах, яке допомагає орієнтуватися в нових викликах. Семінар надав необхідні знання для підтримки спілчан та став справжнім поштовхом до конкретних дій. Придбані навички не лише збагачують особистий досвід, а й сприятимуть збереженню психологічного здоров'я колективів і наданню допомоги в критичних ситуаціях. Впевнений, що отримана інформація стане важливим ресурсом для подальшої роботи в умовах війни. 
 
Василь Власюк, Хмельницька область
 
Семінар був одночасно пізнавальним і цікавим, із захоплюючими моментами навчання. Організатори врахували специфіку діяльності та склад учасників, що зробило навчання максимально корисним. Окрім цього, отримали навички правильного пріоритетування завдань».
 
Вікторія Січка, Віталія Машіка, Закарпатська область
 
 «Тренери вдало і з цікавістю передали учасникам семінару необхідні знання, що зробило навчальний процес насиченим і максимально корисним для кожного».
 
Ніна Дудка, Чернігівська область
 
 «Тренери зуміли доступно донести важливу інформацію до учасників семінару, що зробило навчання не лише корисним, але й цікавим. Дякую Профспілці працівників освіти і науки за чудову ініціативу, а всім учасникам – за теплу і дружню атмосферу. 
 
Навчання дало можливість поглибити знання з ментального здоров’я і першої домедичної допомоги, що є особливо важливим у сучасних умовах. Захід залишив позитивне враження та відчуття єдності».
 
Ольга Ігнатейко, Херсонська область
 
 «Організація заходу – на високому рівні. Дякуємо за доступність інформації, різноманіття практичного матеріалу та професіоналізм спікерів, за теплу дружню атмосферу! Миру всім нам та перемоги!».
 
За матеріалами сайту
ЦК Профспілки