Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Всеукраїнський день бібліотек: внесок у майбутнє й нашу Перемогу
Всеукраїнський день бібліотек: внесок у майбутнє й нашу Перемогу
  • 30 вересня 2024
 
30 вересня українські бібліотекарі святкують своє професійне свято – Всеукраїнський день бібліотек. У цей день у нас є особлива нагода згадати і подякувати за клопітку працю та високу місію бібліотекарям та читачам і громадськості, які усвідомлюють важливу роль бібліотек у розвитку культури та освіти України.
 
Бібліотеки в Україні завжди були центрами знань і освіти, але в умовах війни їхня роль значно зросла. Сьогодні вони є осередками збереження національної пам’яті, розвитку інформаційної грамотності, наукових досліджень, а також надають підтримку громадянам, зокрема психологічну.
 
Вже третій рік триває повномасштабна війна росії проти України, і перед нашим суспільством постали нові виклики. Бібліотеки у цьому процесі відіграють одну з ключових ролей, допомагаючи збирати й зберігати документи про російсько-українську війну, формуючи національну ідентичність. Вони сприяють розвитку критичного мислення, інформаційної та цифрової грамотності, навчанню української та іноземних мов, і надають безкоштовний доступ до знань. Бібліотеки активно сприяють інтеграції української науки у світову наукову спільноту.
 
Не менш важливою є їхня роль як центрів громадської активності та підтримки. Багато бібліотек стали волонтерськими центрами, де допомагають ВПО, організовують підтримку для ЗСУ та інших постраждалих від війни. У сучасних умовах війни та післявоєнного відновлення країни, бібліотеки є важливими гравцями у цьому процесі.
 
 
 
Шановні бібліотекарі, щиро вітаємо вас із професійним святом!
 
Бажаємо вам міцного здоров’я, натхнення, мудрості та терпіння у вашій відповідальній місії. Творчих ідей, фінансової стабільності та успішної самореалізації у мирній країні.
 
За матеріалами сайту
ЦК Профспілки