Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Нарада голів студентських ППО: обговорили ключові питання нового навчального року
Нарада голів студентських ППО: обговорили ключові питання нового навчального року
  • 9 вересня 2024
 
6 вересня 2024 року відбулася ZOOM-нарада голів студентських первинних профспілкових організацій, на якій обговорили важливі питання, що стосуються навчання в умовах війни. До зустрічі долучилися понад 15 провідних закладів вищої освіти України зі Львова, Сум, Києва, Харкова, Дніпра, Одеси та інших міст. 
 
Заступниця Голови Профспілки, голова Ради осіб, які навчаються, Ольга Чабанюк наголосила на важливості спільного обговорення нових викликів та шляхів їх вирішення для подальшої ефективної роботи. 
 
У вступному слові вона зупинилася на питаннях діяльності Профспілки в умовах викликів сьогодення, співпраці з міжнародними партнерами щодо поліпшення захисту прав студентів та молоді, яка здобуває знання, підкресливши, що такі зустрічі допоможуть молодим студентським лідерам визначити пріоритетні зони впливу. 
 
Основними векторами розмови стали питання безпеки студентів, організація якісного освітнього процесу та підтримка молоді під час навчання, соціальні стипендії та їх виплати, виплати студентам та викладачам із числа ВПО, психологічна підтримка студентів, участь у міжнародних проєктах тощо. 
 
Питання безпеки залишається ключовими в умовах воєнного стану. Учасники наради обговорили необхідність належного облаштування укриттів у навчальних закладах та забезпечення безпечних умов для всіх учасників освітнього процесу.
 
Також значну увагу приділили питанням якості освіти, зокрема дистанційного та змішаного навчання. Студенти висловили поділилися досвідом організації навчання та основних заходів у своїх вишах, та виголосили побажання щодо поліпшення умов навчання та доступу до необхідних ресурсів шляхом залучення міжнародних партнерів до облаштування освітніх просторів та хабів. 
 
Також мова йшла про важливість енергонезалежності профкомів та можливість їх ефективного функціонування у закладах вищої освіти задля ефективного захисту прав та гарантій молоді, яка навчається. 
 
Учасники наради важливу увагу приділили й психологічній допомозі під час війни на базах університетів за підтримки міжнародних партнерів та розширенню інструментарію такої підтримки на ветеранів і тих, хто повернувся з війни. 
 
Голови профкомів підтвердили свою готовність продовжувати активну роботу щодо підтримки студентства у цей непростий час і працювати над поліпшенням умов для отримання якісної освіти в Україні. 
 
За матеріалами сайту
ЦК Профспілки