Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Інформація щодо рішень органів влади, зокрема, з питань бюджету, оплати праці та соціального захисту населення (21.08.2024)
Інформація щодо рішень органів влади, зокрема, з питань бюджету, оплати праці та соціального захисту населення (21.08.2024)
  • 23 серпня 2024
21210808 2024
 
1). Мінфін:
 
- За січень – липень 2024 року сума касових видатків загального фонду держбюджету становить 1,8 трлн грн, що на 10,3% більше проти аналогічного періоду минулого року. В тому числі у липні було витрачено 264,3 млрд гривень.
 
У структурі видатків найбільше спрямовано:
 
·      на оплату праці з нарахуваннями – 707,9 млрд грн (у тому числі у липні – 107,6 млрд грн);
·      на соціальне забезпечення, включаючи виплату пенсій, допомоги, стипендій – 328,6 млрд грн (у липні – 46,5 млрд грн);
·      89 млрд грн перераховано НСЗУ на реалізацію програми державних гарантій медичного обслуговування населення.
 
Деталі та інфографіка за посиланням:
 
 
- Мінфін залучив $98,1 млрд зовнішнього фінансування з лютого 2022 року. На що спрямовується міжнародна підтримка?
 
Усі надходження від партнерів Уряд направляє на соціальні, гуманітарні та інші пріоритетні невійськові видатки держбюджету (зокрема підтримка енергосектору, обслуговування державного боргу, економічне відновлення, виплату заробітної плати медикам, вчителям, державним службовцям (крім галузі безпеки і оборони), співробітникам ДСНС та інше). Зовнішня фінансова допомога не може бути використана на забезпечення видатків безпеки та оборони.
 
Деталі за посиланням: http://surl.li/skivwy
 
- Кожна третя гривня боргового фінансування у січні-липні 2024 року залучена завдяки розміщенню ОВДП. http://surl.li/jrhkak
 
2). Мінсоцполітики:
 
-  Послуга підтриманого проживання для ВПО фінансуватиметься з держбюджету за принципом «гроші ходять за людиною»: Мінсоцполітики розпочинає експериментальний проєкт: https://www.msp.gov.ua/news/23956.html.
 
- Допомога на дитину одинокій матері або батьку: як оформити онлайн?
 
- Понад 2 млрд грн підтримки виплачено українським пенсіонерам із зони бойових дій, завдяки спільній програмі ВПП ООН, Мінсоцполітики та ПФУ. https://www.msp.gov.ua/news/23953.html
 
3). Мінекономіки:
 
- В Україну прибула місія ЄС для моніторингу виконання індикаторів Плану України за програмою Ukraine Facility.
 
Стороною ЄС було відзначено ефективність виконання Україною умов співпраці, що відбувається з випередженням графіку.
 
Слід зазначити, що протягом ІІІ кварталу 2024 року Україна має виконати 9 індикаторів, що дозволить отримати €4 млрд бюджетної допомоги у поточному році, з яких €1,5 млрд складе грантове фінансування.
 
Деталі за посиланням: https://cutt.ly/QebHkcYv
 
- Мінекономіки запустило дашборд для моніторингу процесу реалізації Плану України за програмою Ukraine Facility від Європейського Союзу. Він доступний на сайті міністерства (https://me.gov.ua/Documents/List?lang=uk-UA&id=8f36a2d9-9611-4bff-8fa9-474da62bd28d&tag=PlanUkraini), а також за посиланням – www.ukrainefacility.me.gov.ua.
Деталі за посиланням: https://cutt.ly/nevNnnEv.
 
4). НАДС: Запровадження нової моделі оплати праці на основі класифікації посад є міжнародним зобов’язанням України в рамках євроінтеграції.
 
Цього року зроблено вагомий крок до переходу на нові умови оплати праці державних службовців: проведено класифікацію посад за функціональним принципом та запроваджено нову модель оплати праці на її основі у більшості державних органів України.
 
Про це розповіла Голова НАДС Наталія Алюшина під час засідання Міжвідомчої робочої групи з питань удосконалення законодавства з питань державного управління та зазначила, що 2024 рік є перехідним періодом підготовки до реформи системи оплати праці на державній службі. Наразі одночасно діють декілька моделей оплати праці держслужбовців залежно від проведення класифікації, наявності спеціального законодавства чи інших окремих виключень.
 
Наталія Алюшина окремо зупинилася на результатах проведеного Агентством аналізу стану впровадження нової системи оплати праці за І півріччя 2024 року.
 
За підсумками засідання будуть напрацьовані пропозиції для вирішення низки проблематик, виявлених у  2024 році. Зокрема:
 
·       удосконалення Каталогу типових посад державної служби й критеріїв віднесення до таких посад та методології проведення класифікації посад;
·       уточнення процедури погодження результатів класифікації;
·       продовження роботи над усуненням великих розривів між посадовими окладами, враховуючи можливості державного бюджету;
·       прийняття законодавчої рамки реформи.
 
 
Підсумки рішень Уряду за тиждень, зокрема:
 
- Виділено додаткові 5 млрд грн на облаштування укриттів у закладах загальної середньої та професійно-технічної освіти. https://t1p.de/vwfz4https://t1p.de/05ay7
 
- В Україні створюється служба супроводу військовослужбовців – визначено порядок роботи та діяльності служб супроводу в інтересах соціальної підтримки Захисників та Захисниць та членів їх родин. Зокрема, служби супроводу будуть створені в органах військового управління, військових частинах, навчальних військових центрах та закладах; опікуватимуться військовослужбовцями, особами рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, поліцейськими та членами їх сімей. Служби супроводу будуть сформовані на базі структурних підрозділів, до повноважень яких належить питання забезпечення соціального захисту, або за рахунок штатних посад за відповідними напрямками роботи. За потреби до виконання завдань служби супроводу будуть залучатися представники інших служб. https://t1p.de/25di5
 
 
 
За матеріалами сайту
ФПУ