Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Інтернаціонал освіти вшанував захисників прав людини, профспілок та демократичних цінностей
Інтернаціонал освіти вшанував захисників прав людини, профспілок та демократичних цінностей
  • 13 серпня 2024
У світі, де цінність освіти, права людини і демократія все частіше опиняються під загрозою, Інтернаціонал Освіти рішуче підтримує та вшановує тих, хто присвятив своє життя захисту цих цінностей.
 
1 серпня 2024 року, під час Всесвітнього конгресу на тему «Розвиток наших профспілок, популяризація наших професій, захист демократії», Інтернаціонал Освіти віддав шану і відзначив нагородами трьох освітян і профспілкових діячів, які змінили світ на краще у своїх країнах.
 
Георгій Труханов: захист демократії перед викликом збройного протистояння
 
Інавгураційна премія Фреда ван Левен за демократію була вручена Георгію Труханову – Голові Профспілки працівників освіти і науки України, який продемонстрував надзвичайне лідерство у відстоюванні демократичних цінностей під час війни з Росією. 
 
Як зазначив Генеральний Секретар Інтернаціоналу освіти Девід Едвардс: «Голова Профспілки працівників освіти і науки України, Георгій Труханов не лише захищав трудові права освітян, а й мобілізував міжнародну солідарність на підтримку тих, хто постраждав від війни».
 
«Премія Фреда ван Левен за демократію – це не моя особиста нагорода, а оцінка діяльності всієї нашої організації», – сказав Георгій Труханов у своєму відеозверненні до учасників Всесвітнього конгресу. 
 
«У цей надзвичайно складний для України час ми цінуємо і відчуваємо потужну підтримку Інтернаціоналу Освіти та всієї міжнародної профспілкової спільноти. Я мав честь працювати з Фредом ван Левеном, зокрема й під час візиту до Києва в 2014 році, після спалення Будинку профспілок під час Революції Гідності», – зазначив Голова Профспілки. 
 
Далі він підкреслив, що незважаючи на постійні обстріли, руйнування, відключення електроенергії, відсутність зв'язку та Інтернету, українські освітяни продовжують працювати, щоб навчати і виховувати майбутні покоління нашої країни. «Мужність і відданість справі наших педагогів надихають і зміцнюють віру в краще майбутнє для наших дітей», – підсумував Георгій Труханов
Лорс Парк: трансформація освіти для маорі та корінних народів 
 
Лорс Парк була нагороджена Премією Мері Хатвуд Фатрелл у галузі прав людини та профспілкових прав за 2024 рік. Лідерка є рушійною силою перетворень у системі освіти Нової Зеландії та надиханні учнів і вчителів маорі, а також у відстоюванні прав та ідентичності корінних народів.
 
«Я приймаю цю нагороду від імені всіх корінних народів та учнів. Ми хочемо, щоб усі діти досягали успіху», – сказала Пак.
 
 Арлен Іноує: голос освітян і натхнення для соціальної справедливості
 
Арлін Іноує стала лауреаткою освітньої премії Альберта Шенкера 2024 року, є втіленням сили відданості та лідерства в державній освіті. Як секретарка Об'єднаних вчителів Лос-Анджелеса (UTLA), пані Іноує активно відстоює права азіатів та мешканців островів Тихого океану, використовуючи свою роль для досягнення значних соціальних змін. Її зусилля під час історичних переговорів щодо укладення контракту з UTLA 2019 року призвели до революційних перемог для студентів по всьому округу і зробили її ключовою фігурою в боротьбі за освітню та соціальну справедливість.
 
Ці високі нагороди Інтернаціоналу Освіти – це не лише відзначення лідерів, а й нагадуванням про досить важкий і тривалий вплив, який, віддані своїй справі люди можуть мати на освіту, права людини і профспілок та демократію. 
 
Нагороджені Арлін Іноуе, Лорс Парк та Георгій Труханов – втілюють дух стійкості, адвокації та лідерства, який прагне відзначити Інтернаціонал Освіти. Їхні історії – це не просто розповіді про особистий тріумф, але й маяк надії для освітян та активістів в усьому світі.
 
Після вручення нагород делегати віддали шану Сьюзан Хопгуд її лідерство та роки на посаді президента Інтернаціонал Освіти, за служіння педагогам та освітянським профспілкам в усьому світі.
 
За матеріалами сайту
ЦК Профспіілки