Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Х Всесвітній конгрес Інтернаціоналу Освіти: розвиток профспілок та захист демократії
Х Всесвітній конгрес Інтернаціоналу Освіти: розвиток профспілок та захист демократії
  • 12 серпня 2024
 
З 29 липня до 2 серпня 2024 року в Буенос Айресі, Аргентина, відбулася Х Всесвітній Конгрес Інтернаціоналу освіти в У конгресі взяли участь понад 1500 делегатів із різних країн світу.
 
Делегацію від України представиляли заступниці голови Профспілки працівників освіти і науки України Любов Гарбаренко та Ольга Чабанюк і завідувачка міжнародного відділу Профспілки Катерина Малюта-Осаулова.
 
Відкриваючи засідання Генеральний секретар Інтернаціоналу освіти Девід Едвардс виступив перед лідерами профспілок працівників освіти, щодо викликів та досягнень глобального руху профспілок освіти за останні п'ять років. 
 
Незважаючи на безліч викликів та кризових ситуацій – від пандемії Covid-19 до критичної кліматичної ситуації, від воєн до зростаючого авторитаризму – освітяни змогли створити безпрецедентні можливості для просування права на освіту, прав працівників і демократії в усьому світі.
 
«Цей запал, відданість та імпульс на місцях серед наших членських організацій є беззаперечними, тому що ви знаєте, що це – наш час. Ми знаємо, що якісні, безкоштовні, добре забезпечені ресурсами системи освіти не є неминучими. Ми знаємо, що висококваліфіковані вчителі, працівники галузі освіти не гарантовані для кожного учня в кожному класі. За це треба боротися і захищати. Але я можу повідомити вам тут, на четвертому десятилітті існування нашої організації, що ми накопичили знання, репутацію і владу на найвищому рівні, щоб бути силою не тільки для освіти, але й для цінностей прав людини і демократії в усьому світі», – заявив Генеральний секретар Девід Едвардс.
 
Солідарність важлива у період будь-якої кризи
 
Незважаючи на численні виклики, освітянські профспілки залишаються непохитними у своїй солідарності та відданості своїм членам, студентам та громадам.
 
Згадуючи пандемію Covid-19, Девід Едвардс вшанував освітян в усьому світі, зазначивши, що «…все закрилося, але ми не закрилися. Ми зберегли бачення, яке відстоюємо щодня як вчителі та допоміжний персонал освіти – місце, яке називається школою; живий символ стійкості та амбіцій в серці наших громад», – зазначив він.
 
Профспілкова солідарність через кордони також відповіла на виклик пандемії. «Понад 300 разів із 2021 року до сьогодні ми збиралися віртуально онлайн, від індивідуальних зустрічей до невеликих груп, регіональних і глобальних конференцій, підтримуючи один одного в місії та цілях і підніймаючи наш дух. Жодна глобальна організація за межами сектору первинної медико-санітарної допомоги не була більш активно залучена до глобальної відповіді на Covid, ніж наша федерація», – підкреслив Генеральний Секретар.
 
Ця ж глобальна солідарність виходила на перший план знову і знову, коли права вчителів порушувалися або опинялися під загрозою з різних причин, від природних катаклізмів до війн. «Коли у вчителів відбирають трудові права, коли вчителі опиняються у складних обставинах наші цінності гідності, людяності, солідарності змушують нас виступати за їх відновлення», – сказав Едвардс, підкресливши численні акції солідарності та місії на підтримку колег в Україні, у М'янмі, Ізраїлі, Газі та інших країнах, які були проведені з 2019 року.
Підкреслюючи, що «настав наш час, і ми готові зустріти цей момент», Девід Едвардс закликав членські організації Інтернаціоналу Освіти перетворити численні можливості, які отримав глобальний рух профспілок освіти, на рішучі дії, і підсумував, що «завдяки вам ми продовжуємо робити наших членів більш залученими, наші профспілки сильнішими, наші альянси потужнішими, а нашу професію сильнішою з кожним роком».
 
Українська делегація на Всесвітньому конгресі 
 
Українські делегати взяли участь у низці заходів, які відбувалися у межах Х Всесвітнього конгресу Інтернаціоналу освіти. 
 
Заступниця Голови Профспілки Ольга Чабанюк стала однією з основних доповідачів на сесії «Захист прав і демократії через міжнародну солідарність». На цій сесії, що проводиться у надзвичайно складний час, позначений війною, порушеннями прав людини, було наголошено, що міжнародна солідарність через членські організації Інтернаціоналу Освіти має посилювати адвокаційні та переговорні зусилля для захисту прав, соціальної справедливості та демократії в усьому світі, з акцентом на зміцненні міжнародної солідарності між освітянами та їхніми профспілками. 
 
«Демократія не виникає сама собою. Демократію потрібно будувати, розвивати та утверджувати щоденними діями. Сьогодні без демократії, в умовах авторитаризму, права людини залишаються порожнім звуком… 
 
Права працівників можуть мати значення лише в демократичному і справедливому суспільстві, де профспілки є природними адвокатами та захисниками демократичних цінностей у світі. Там, де немає демократії, не може бути ні свободи об'єднання, ні прав працівників. І ми бачимо це в тимчасово окупованих регіонах України. 
 
Відсутність демократичних принципів в одній країні призводить до того, що вона нападає на іншу, нехтуючи міжнародними конвенціями, нормами і правом людей на вибір. Саме в такій ситуації зараз перебуває Україна, захищаючи свої демократичні цінності від країни-агресора, яка таких цінностей не має», - підкреслила у своєму виступі Ольга Чабанюк. 
 
Далі учасники панелі додали, що росія вже давно воює з усіма демократіями світу. Вона воює шляхом дезінформації, втручання у вибори, шпигунством, експорту корупції, кіберзлочинністю, спробами спровокувати енергетичну кризу та ціновими вибухами на ринках.
 
На завершення роботи спікери закликали профспілкових активістів до дій щодо посилення співпраці та солідарності задля захисту прав і демократії.

Підсумки Х Всесвітнього конгресу Інтернаціоналу Освіти
 
Конгрес, який об’єднав понад 1200 делегатів зі 150 країн, які представляють 32 мільйони працівників освіти в усьому світі, обговорив важливі виклики, з якими зіштовхується освітяни в усьому світі. 
 
З глобальної сцени вчителі та учасники наголошували свої повідомлення світові, вимагаючи термінових дій для подолання кризи нестачі вчителів.
 
«Нестача вчителів є критичною проблемою, яка торкається всіх. Без кваліфікованих вчителів ми не можемо забезпечити якісну освіту, на яку заслуговує кожен учень і яку вкрай потребує наше суспільство», – сказав генеральний секретар Девід Едвардс. 
 
Щоб змінити цю тенденцію, потрібні рішучі політичні дії. Необхідно збільшити державне фінансування державної освіти та інвестувати в учителів, гарантуючи їхні трудові права та забезпечуючи їм якісні умови праці. Також необхідно поважати професію, цінувати педагогічної експертизи вчителів та залучати вчителів до процесів прийняття рішень. 
 
Загалом на конгресі було розглянуто 43 резолюції. Серед яких і дві резолюції про надзвичайну кліматичну ситуацію, зобов’язуючи міжнародну освітянську спільноту подвоїти зусилля задля просування кліматичної справедливості та кліматичної освіти в усьому світі. Резолюції включають широкий спектр дій, від профспілкової пропаганди кліматичної справедливості та справедливого переходу в секторі освіти до підтримки педагогів у залученні учнів до вивчення кліматичних змін, їх причин, наслідків і рішень. Забезпечення належної підготовки студентів до зелених робочих місць майбутнього також є пріоритетом профспілок.
 
Х Всесвітній конгрес Інтернаціоналу Освіти прийняв і одноголосно схвалив резолюцію «Солідарність з Україною», у якій наголошується на необхідності продовження підтримки України та її освітян. Інтернаціонал Освіти продовжуватиме сприяти міжнародному тиску на рф з метою припинення вогню, обстрілів освітньої, медичної, критично важливої та цивільної інфраструктури, включаючи навчальні заклади, та виведення військових сил і техніки з усієї міжнародно визнаної території України.
 
«Сьогодні у світі дуже багато військових конфліктів, можливо, найбільше за останні три десятиліття. Ми маємо можливість змінити це, впливаючи через освіту, прищеплюючи нашим дітям доброту і здатність співпереживати, здатність творити добро і допомагати. 
 
Міжнародна солідарність – це основа для перемоги справедливості та демократії не лише в Україні, а й у світі», – підсумувала Катерина-Малюта-Осаулова.
 
За матеріалами сайту
ЦК Профспілки