Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
АКТУАЛЬНО. До Дня Конституції України 28 червня
  • 28 червня 2024
IMG 20240626 103451 09
 
 
«Україна є незалежна, демократична,правова, coціальна держава», - стаття 1 Конституції України.
 
Наразі війна, український народ самовіддано боронить країну від російського агресора. Водночас будує плани на майбутнє мирне життя. Незмінним дороговказом понад чверть віку слугує Конституція, яка визнана цивілізованим світом як вагоме надбання молодої держави.

На початку цього року Президент України В.Зеленський оперативно зреагував на рішучий протест бізнесменів, яких безпідставно «кошмарили» силовики і паралізували роботу на перемогу. На зустрічі з ними урядовці і РНБО запропонували створити Раду з підтримки підприємництва . При цьому Президент наголосив:

«Важливо, щоб і кожен із підприємців в Україні виконав свою частину домовленостей: бізнес сплачує податки, працює легально, «в білу», поважає працівників і працівниць».

Поділяючи сказане , профспілки сподіваються , що в кожній компанії і підприємстві права та інтереси працюючих по найму саме так відповідально й будуть забезпечувалися працедавцями, а держава контролювати виконання домовленостей з бізнесом! Адже на практиці ще чимало протилежного, зокрема у розподілі спільних результатів праці, коли бізнесу «все», а працівникам «те що залишилося».
 
В умовах воєнного стану права працівників і профспілок суттєво звужено.
 
За Глобальним індексом Міжнародної конфедерації профспілок щодо забезпечення трудових прав у світі в 2023 році Україну віднесено до групи країн 5+ , тобто з найнижчим рейтингом, що не може бути прийнятним вступаючи в переговори з ЄС щодо набуття членства в Євросоюзі. До того ж, Украіна тривай час перебуває на останньому місці в Європі по рівню заробітної плати і пенсійного забезпечення ! А зарплати топ менеджерів в державних компаніях в сотні разів більші, ніж в кваліфікованих працівників , і загалом , кількість мільйонерів і мультиміліонерів в бізнесі невпинно зростає.
 
Для відновлення справедливості і забезпечення Гідної праці для кожного хто нині зайнятий на ринку праці (ціль № 8 тисячоліття Глобального договору ООН), та мотивувати тих, хто хоче повернутися на Батьківщину, Федерація профспілок України та СПО репрезентативних профспілок, які представляють інтереси понад 4 млн. працівників, ініціюють укладення нового Суспільного договору з Урядом, обʼєднанняобʼєднаннямими роботодавців, бізнес асоціаціями та органами місцевого самоврядування.
 
Нашою спільною ціллю має стати поєднання зусиль і взаємодії на засадах конструктивного соціального діалогу для перемоги, відбудови України та створення умов гідного життя громадян. Новий Трудовий кодекс, який зараз розробляється і проектується на повоєнний період, має скасувати нинішні обмеження трудових прав і увібрати кращі світові стандарти гідної праці, а Соціальний кодекс - значно підвищити рівень соціальних гарантій і соціальних виплат. У цьому звʼязку мають бути парафовані в повному обсязі Європейська соціальна Хартія, Європейський Кодекс соціального забезпечення і Європейська Опора соціальних прав.

Зокрема, саме зараз, коли державними органами розпочато переговори із зарубіжними інвесторами і компаніями щодо їх залучення до відбудови України, потрібно передбачати в договорах настанови Президента Володимира Зеленського про те, що заробітна плата українців має досягнути рівня сусідніх країн ЄС + 30 % (див. його виступ на урочистому засіданні ВРУ 28.06.2022 р.). В конкурентній боротьбі за кваліфіковану робочу силу, зважаючи на її дефіцит, вітчизняний бізнес теж вимушений буде підвищувати доходи працівникам. Зростатимуть й доходи їх сімей, зменшуватиметься рівень майнового розшарування та рівень бідності населення. Це саме те, що сприятиме формуванню солідарного суспільстві і базових основ соціальної держави.

Нині працюємо на Перемогу і водночас проектуємо майбутнє держави загального добробуту !

 
Григорій Осовий ,
Голова Федерації профспілок України,
Голова Спільного представницького органу профспілок на національному рівні