Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Інформація про стан соціально-трудових відносин, колективні трудові спори (конфлікти) в Україні у січні-травні 2024 року
Інформація про стан соціально-трудових відносин, колективні трудові спори (конфлікти) в Україні у січні-травні 2024 року
  • 24 червня 2024
unnamed 56565656
 
Упродовж січня-травня 2024 року Національна служба посередництва і примирення (далі – НСПП) сприяла вирішенню 97 колективних трудових спорів (конфліктів) (далі – КТС(К)): 3 – на національному, 4 – на галузевому, 1 – на територіальному, 89 – на виробничому рівнях. У зазначених спорах взяли участь понад 1,6 млн працівників 7583 суб’єктів господарювання.
 
У зазначених спорах найманими працівниками було висунуто 254 вимоги, з яких: 101 (40%) – щодо невиконання вимог законодавства про працю; 95 (37%) – щодо виконання колективного договору, угоди або окремих їх положень; 39 (15%) – щодо встановлення нових або зміни існуючих соціальноекономічних умов праці та виробничого побуту; 19 (8%) – щодо укладення або зміни колективного договору, угоди.За сприяння НСПП врегульовано та знято з обліку 127 конфліктних ситуацій. Зокрема, 2 конфліктні ситуації стали предметом виникнення КТС(К).
 
З метою вирішення 97 КТС(К) упродовж звітного періоду проведено 182 узгоджувальні зустрічі та 8 засідань примирних комісій.
 
Так, за сприяння НСПП у звітному періоді вирішено та знято з реєстрації 25 КТС(К): 14 спорів у Львівській області, 3 – в Івано-Франківській, 3 – у Харківській, 2 – у Волинській, 2 – у Дніпропетровській, та 1 спір у Житомирській області.
 
З метою запобігання виникненню КТС(К) та стабілізації стану соціальнотрудових відносин на підприємствах, в установах, організаціях Службою здійснювались заходи, спрямовані на врегулювання 324 конфліктних ситуацій (2 – на територіальному, 322 – на виробничому рівнях) на 351 підприємстві.
 
Упродовж січня-травня 2024 року НСПП взято на облік 183 конфліктні ситуації. Основною причиною виникнення розбіжностей між сторонами соціально-трудових відносин залишається заборгованість із виплати заробітної плати (понад 81% конфліктних ситуацій). У порівнянні з січнем-травнем 2023 року майже в 6 разів зросла кількість конфліктних ситуацій в освітній сфері, в 5 разів – на підприємствах металургійної галузі, майже в 4 рази – у сфері мистецтва, спорту, розваг та відпочинку, на 71 % – у добувній галузі.
З метою врегулювання конфліктних ситуацій проведено 576 узгоджувальних зустрічей.
 
Так, за сприяння НСПП врегульовано та знято з обліку 172 конфліктні ситуації. Зокрема, 3 конфліктні ситуації стали предметом виникнення КТС(К).
 
З метою сприяння поліпшенню стану СТВ та запобігання виникненню КТС(К) фахівці НСПП взяли участь у 60 засіданнях комісій обласних, місцевих, районних адміністрацій, де розглядалися, зокрема, питання погашення заборгованості із виплати заробітної плати найманим працівникам 183 підприємств.
 
Упродовж січня-травня фахівцями НСПП організовано та проведено 138 заходів (семінари, наради, круглі столи) з питань забезпечення реалізації в Україні правового механізму вирішення КТС(К) та здійснення соціального діалогу.
 
Більш детальні данні містяться вІнформації Національної служби посередництва і примирення про стан соціально-трудових відносин, колективні трудові спори (конфлікти) в Україні в січні-травні 2024 року, яка надана в рамках співпраці між Федерацією профспілок України та Національною службою посередництва і примирення.
 
За матеріалами сайту
ФПУ