Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Всеукраїнський марш протесту профспілок
  • 8 липня 2016

6 липня 2016 року в м.Києві відбувся Всеукраїнський марш протесту профспілок, пікетування та мітинги біля Кабінету Міністрів і Верховної Ради України у зв’язку з шоковим підвищенням ціни на газ і комунальні тарифи.

Учасники акції висловили категоричний протест проти шокового зростання ціни на газ для населення, тарифів на гарячу воду та опалення, задекларованого підвищення тарифів на електроенергію та холодну воду, проти державної політики «шокової терапії», яка проводиться за рахунок простих людей і вимагали кардинального підвищення зарплат і пенсій.

Головне гасло під яким пройшов марш – «ЄВРОПЕЙСЬКИМ ЦІНАМ – ЄВРОПЕЙСЬКУ ЗАРПЛАТУ!»

Учасники вимагали:
  • Від Уряду – невідкладно провести реформу оплати праці.
  • Встановити з 1 жовтня гарантовану державою мінімальну зарплату на економічно обґрунтованому рівні прожиткового мінімуму 3067 грн, відповідно підняти пенсії та стипендії.
  • Від власників підприємств – підвищити з 1 липня зарплату працівникам не менше ніж на 15% за рахунок отриманої економії від зниження державою удвічі єдиного соціального внеску.
  • Від народних депутатів - невідкладно заслухати звіт Уряду з питань цінової політики і соціального захисту, прийняти рішення на убезпечення простих людей від зубожіння.

Переговорна делегацыя на чолі з головю ФПУ Григорієм Осовим провела переговори з Прем’єр – Міністром України Володимиром Гройсманом.

Учасники Всеукраїнського маршу протесту затвердили текст Резолюції та вручили її представникам Кабінету Міністрів, Верховної Ради України.

Учасники маршу двома колонами мирною ходою пройшли від парку ім. Т.Г. Шевченка і парку Слави до Кабінету міністрів України та Верховної Ради України.

Масова акція протесту відбувалася на заклик та вимогу членів профспілок, всіх людей праці та згідно з рішенням, прийнятим 23 червня на засіданні Ради Федерації профспілок України.

Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий наголосив на тому, що у ситуації, яка слалася в країні, мова йде не тільки про зниження цін та тарифів, але, в першу чергу, про підвищення рівня зарплат та соціальних стандартів. Як варіант пом’якшення цінового удару через зростання доходів населення, зокрема, підвищення мінімальної зарплати, пенсії та приведення їх у відповідальність до закону про прожитковий мінімум – тобто потрібно вдвічі підвищити мінімальні соціальні стандарти, щоб не допустити зниження життєвого рівня.

Профспілки пропонують інший, комбінований варіант вирішення цього питання – часткове підвищення зарплати і одночасне зменшення ціни на газ.

Акція пройшла організовано, змістовно. Багатотисячні колони змусили представників влади з повагою віднестись до профспілкового заходу та вимог працівників.

Від Запорізької обласної організації Профспілок працівників освіти і науки в акції взяла участь делегація з 54 чоловік, які представляли профспілкові організації м.Запоріжжя, міст і районів області.

Злободенні питання і гасла акції підтримали мешканці м.Києва, а засоби масової інформації як ніколи широко висвітлили захід на шпальтах друкованих видань, по телебаченню та в мережі інтернету.

Попереджувальний марш протесту спонукав вищі органи влади до конкретних дій.

Уряд готує пакет законопроектів щодо суттєвого реформування системи оплати праці, які дозволять підвищити соціальні стандарти і покращити матеріальне становище українців. У вересні вони разом із проектом Державного бюджету на 2017 рік будуть подані до Верховної Ради України.

Про це за результатами зустрічі Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана із представниками Федерації професійних спілок України, повідомив Міністр соціальної політики Андрій Рева.

Мова йде перш за все про підвищення мінімальної зарплатні й детінізації фонду заробітної плати.

«Тіньова економіка сьогодні складає 40% ВВП України, це майже 200 млрд. грн. Якщо ми детінізуємо хоча б 10%, економіка запрацює, що у свою чергу вплине на підвищення соціальних стандартів», – зауважив Андрій Рева.

За його словами, підвищення тарифів – стало лакмусовим папірцем, що в нашій країні, за розрахунками Мінсоцполітики, майже 9 із 15 мільйонів домогосподарств потребують державної допомоги в оплаті житлово-комунальних послуг.

Учасниками маршу розкритиковано політику державних субсидій, бо вона є узаконенням бідності і жебрацтва. Люди вимагають достойної зарплати і пенсій, а не субсидійних подачок і принижень.

Під час мітингу біля Верховної Ради України до учасників акції вийшли голова партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко, голова Радикальної партії Олег Ляшко, народні депутати Каплін і Мосійчук. Запоріжцям хотілося б побачити народних депутатів від своєї області, почути їх підтримку, але на жаль цього не сталося. Делегація з 54 освітян, які представляли інтереси 74 тисяч членів Профспілки області не удостоїлась їхньої уваги.

Ця акція – останнє попередження нинішньому керівництву держави. Надалі профспілки перейдуть до більш рішучих дій – страйків та припинення роботи підприємств і закладів, якщо вимоги не будуть виконані.

Прес – служба
обласної організації
Профспілки