Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Конструктивно і змістовно про головне
  • 19 червня 2024
 
18 червня в змішаному режимі (офлайн і онлайн) пройшли засідання виборних органів Запорізької обласної організації галузевої Профспілки.
 
На засіданні президії розглянуте питання про безпеку працівників закладів освіти в умовах війни та дій профспілкових організацій щодо захисту їхніх прав на безпечну працю. Воно досить актуальне в нинішніх умовах, коли на значних територіях області ідуть бойові дії, а інші підлягають обстрілам різними видами зброї.
 
Про підсумки навчання профспілкових кадрів та активу в 2024/25 н.р., стан роботи з профспілковим резервом проінформував заступник голови Юрій Юдін.
 
 
Навчання проводилось в умовах воєнного стану, в основному, дистанційно з використанням онлайн формату.
 
Пріоритетними були питання соціально-економічного захисту членів Профспілки , ефективного соціального діалогу, колективно-договірного регулювання трудових та інших відносин між соціальними партнерами, внутріспілкової статутної діяльності, інформаційно-методичного забезпечення, охорони праці, діяльності профспілкових організацій в умовах воєнного стану.
 
Унеможливлення офлайн навчання під час воєнного стану спонукало працівників апарату обласної організації до проведення індивідуальних і колективних консультацій, створення вайбер-групи, розміщення інформаційних матеріалів та нормативно-правових, інструктивних матеріалів на сайті та вайбер-групі, інформування голів територіальних організацій під час проведення розширених засідань президії, пленумів комітету ЗОО ППОНУ.
 
Відсутність можливості особистого спілкування, колективного обговорення питань, неможливість масових зібрань та відвідувань закладів освіти значно ускладнили виконання основних статутних завдань.  Нові форми роботи – використання електронної пошти, Viber, відеочату Zoom дозволили організовувати засідання виборних органів, семінари, тренінги у форматі відеоконференцій.
 
 
Головним завданням усіх ланок обласної організації Профспілки на новий 2024-2025 н.р. є навчання з питань організації та проведення профспілкових звітів і виборів, індивідуальна робота з новообраними головами первинок, профгрупоргами та профорганізаторами. На звітно-виборних зборах в ППО, конференціях в РО, ОТО, МО Профспілки, ППО ЗВО будуть обрані заступники голів, які разом з резервом профспілкових кадрів та активу потребують навчання та стажування.
 
Президія розглянула і інші питання. З усіх питань прийняті відповідні постанови.
 
 
VI пленум комітету розглянув питання про норми представництва делегатів на ХХІ звітно-виборну конференцію ЗОО ППОНУ, кандидатів до обласного комітету Профспілки, запрошених, прийняв відповідні квоти та постанову з цього питання.
 
 
Особливо обговорюваним стало питання про виконання Угоди між Департаментом освіти і науки Запорізької облдержадміністрації та комітетом Запорізької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України на 2021-2025 роки І півріччі 2024 року.
 
Основними доповідачами були Віктор Захарчук – представник Департаменту освіти і науки Запорізької ОДА і Надія Гринь – голова обласної організації Профспілки. Вони проінформували про виконання положень угоди сторонами соціального партнерства.
 
В обговоренні питання виступили Тараненко О. – голова Дніпровської РО Профспілки м.Запоріжжя, Красно Н. – голова Оріхівської ОТО Профспілки, Дзюба Р. – голова Бердянської МО Профспілки, Іванченко А. – голова ППО студентів, аспірантів, докторантів НУ «Запорізька політехніка».
 
 
Особливу увагу викликало питання діяльності педпрацівників евакуйованих закладів освіти та функціонування закладів вищої освіти у зв’язку з внесенням до Верховної Ради України проекту Закону №9600. Юрій Петруша вніс пропозицію про звернення до Президента України з пропозицією про ветування цього законопроекту.
 
Рішення комітету було оформлено змістовними постановами і прийнято одноголосно.
 
Члени президії і комітету відзначили конструктивність і змістовність проведених заходів.
 
Прес-служба
обласної організації
Профспілки