Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Мінімальна зарплата в ЄС: скільки щомісяця заробляють європейці
Мінімальна зарплата в ЄС: скільки щомісяця заробляють європейці
  • 7 червня 2024
 
Мінімальна заробітна плата – це важливий показник економічного стану країни та рівня життя її громадян. В Європі рівень мінімальної заробітної плати досить сильно відрізняється від країни до країни. 
 
В одних державах він становить майже 400 євро на місяць, в той час як в інших перевищує 2 000 євро. Ці розбіжності обумовлені низкою факторів, зокрема рівнем економічного розвитку, продуктивністю праці, вартістю життя та соціальною політикою кожної країни. 
 
Місячна мінімальна заробітна плата в Європі варіюється від 399 євро до 2 387 євро. А встановлену мінімальну заробітну плату мають 22 із 27 країн-членів Євросоюзу. 
 
Так, у країнах Східної та Південно-Східної Європи, таких як Болгарія, Румунія та Латвія, мінімальна заробітна плата знаходиться на нижчому рівні. Наприклад, у Болгарії мінімальна заробітна плата становить приблизно 400 євро на місяць, на Кіпрі приблизно 1 000 євро. Це пов'язано з нижчим рівнем економічного розвитку та більш доступною вартістю життя у цих країнах. 
 
У Західній та Північній Європі, таких як Люксембург, Нідерланди та Ірландія, мінімальна заробітна плата значно вища. У Люксембурзі, наприклад, цей показник перевищує 2 000 євро на місяць. Тож найвища мінімалка (понад 1500 євро) у: Люксембурзі (2571 євро), Ірландії (2146 євро), Нідерландах (2070 євро), Німеччині (2054 євро), Бельгії (1994 євро) та Франції (1767 євро). Висока мінімальна заробітна плата в цих країнах обумовлена високим рівнем продуктивності праці, розвиненою економікою та значно вищими витратами на проживання.
 
 
Мінімальна заробітна плата в Європі варіюється від країни до країни. Тобто в деяких державах встановлено мінімальну зарплату, а в інших вона залишена на розсуд роботодавців та профспілок. Без національної мінімальної зарплати залишаються Данія, Італія, Австрія, Швеція.
 
В Україні мінімальну заробітну плату з 1 січня 2023 року встановлено на рівні 6 700 гривень, а це приблизно 168 євро.
 
За матеріалами сайту
ЦК Профспілки