Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • МІЖНАРОДНА СОЛІДАРНІСТЬ. Конгрес Шведської конфедерації профспілок LO: «Солідарність та об’єднання як ніколи важливі для збереження демократії»
МІЖНАРОДНА СОЛІДАРНІСТЬ. Конгрес Шведської конфедерації профспілок LO: «Солідарність та об’єднання як ніколи важливі для збереження демократії»
  • 22 травня 2024
IMG 8b6712d90ec1572e8d2ec32adc70ff10 V
 
17-18 травня 2024 р. проходив 30-й Конгрес одного із найбільш шанованого та великого національного профспілкового об’єднання – Шведської конфедерації профспілок LO. Українська делегація зустрілись із колишнім Премʼєр-міністром Швеції Магдаленою Андерсон.
 
Як повідомляє заступник Голови ФПУ Василь Андреєв із Швеції, заголовною темою багатьох подій та обговорень на Конгресі та супутніх заходах стала «Демократія під загрозою», що підкреслює турботу та стратегічну увагу профспілок тенденціям погіршення стану справ із демократичними принципами державного улаштування, що безумовно впливає на дотримання трудових та профспілкових прав по всьому світу.
 
Під час своєї доповіді Президент LO Сюзанна Гідеонссон зазначила, що «ми живемо в світі, який перебуває в стані невизначеності більше, ніж ніколи. В ситуації війн, війни в Європі, коли росія напала на Україну, солідарність та об’єднання як ніколи важливі для збереження демократії, миру та дотримання права в системі міжнародних відносин. Профспілки зробили за попереднє сторіччя світ безпечніше та справедливіше для людей. Тепер атаки на профспілкові структури – намагання повернути історію у зворотному напрямку. Ми як профспілки не можемо бути мовчазними спостерігачами ситуації, коли демократичні механізми та інституції використовуються авторитарними силами, навіть в Європейському союзі. Зміцнення зав’язків між людьми, виробничих та профспілкових зав’язків між працівниками, які вступають до профспілки  - той механізм, який може захистити демократію в світі».
 
Делегати найбільшого профспілкового конгресу Швеції обговорили стратегію роботи із викликами на ринку праці та політичному вимірі в Швеції, в т.ч. ті, які вчинюють вплив на самі підвалини соціального діалогу між працівниками (їх профспілками) та роботодавцями щодо всіх економічних питань у країні без втручання національних та наднаціональних органів.
 
Делегати Конгресу обрали нового Президента Конфедерації LO – Йохана Ліндхольма, до цього моменту Голову профспілки будівельників BYGGNADS, а також президію конфедерації із двох віце-президентів та секретаря з колективних переговорів на новий термін.  Йохан Даніельсон, заявив з трибуни Конгресу LO про рішучу підтримку України у її справедливій боротьбі проти збройної агресії Росії, а також профспілкам, які борються за справедливість у сфері праці.
 
У рамках конгресу відбулась міжнародна дискусійна панель, присвячена профспілкам в країнах, що перебувають в стані війні чи під владою тоталітарних режимів. Під час панелі, українська делегація окреслила проблеми, з якими живе країна, працівники та профспілки під час воєнного стану та агресії росії, закликали до продовження підтримки України.
 
За матеріалами сайту
ФПУ