Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Інформація щодо рішень органів влади, зокрема, з питань бюджету, оплати праці та соціального захисту населення (08.05.2024)
Інформація щодо рішень органів влади, зокрема, з питань бюджету, оплати праці та соціального захисту населення (08.05.2024)
  • 10 травня 2024
4231 080524 
 
1). Мінсоцполітики:
 
- Питання демографії в Україні – це питання не тільки наявності людського капіталу, це також питання національної стійкості і безпеки, – зауважила заступниця міністра соціальної політики Дарія Марчак під час 57-мої сесії Комісії з народонаселення та розвитку Економічної і соціальної ради ООН.
 
Базовою передумовою для подолання важкої демографічної кризи, з якою зіштовхнулась Україна, є завершення війни. Але крім того, потрібна скоординована політика держави, яка дозволить подолати інші фактори, які спричиняють погіршення демографії, та створити умови для досягнення демографічної стійкості. 
 
З цією метою  Мінсоцполітики, за підтримки UNFPA, спільно з широким колом експертів, урядових та неурядових організацій, розробило проект Стратегії демографічного розвитку до 2040 року (https://www.msp.gov.ua/projects/870/). 
 
Довідково: серед основних цілей Стратегії – створення умов, за яких люди будуть обирати жити в Україні (в тому числі розвиток ринку праці, безпека, соціальна згуртованість). В Стратегії не оминули увагою й питання забезпечення спроможності громадян мати роботу з гідною оплатою праці, адже однією з базових потреб сім’ї, якою обумовлюється прийняття рішень щодо народження дитини, проживання за кордоном чи повернення в Україну, є можливість забезпечити себе та свою сім’ю фінансово, що напряму залежить від наявності можливостей працевлаштування та отримання гідної заробітної плати.
 
- У своєму виступі на Міжнародному саміті міністрів соціальної політики, міністерка Оксана Жолнович розповіла про важливі реформи над якими сьогодні працює міністерство: https://youtu.be/3DNCYVfLhtw.
 
- Чи має право на субсидію сім'я, яка живе в орендованому будинку чи квартирі? – Субсидія може призначатися одному із членів домогосподарства, які не зареєстровані в будинку чи квартирі, але орендують їх. Деталі за посиланням: https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/posts/pfbid0RET67wNYVzWRphjJzHPHSYCeW3f3jAtsVXbknyA2tLjkavdFw6ug339mu2W2GxvBl
 
2). Мінфін:  
 
- Дашборд» щодо заробітних плат у держорганах: оновлено дані за березень 2024 року.
 
- У квітні 2024 року:
 
·      до загального фонду держбюджету надійшло 154,6 млрд гривень (за січень-квітень  2024 року надходження склали 623,5 млрд гривень); https://mof.gov.ua/uk/news/na_foni_rozblokuvannia_ukrainskogo_kordonu_mitnitsia_u_kvitni_perevikonala_plan_na_ponad_6_mlrd_grn-4590 
 
·      забезпечено перерахування з державного бюджету 22,4 млрд гривень трансфертів до місцевих бюджетів. https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid034h5JjMXiDHjHnjNPfoDsHoWqSs9SeJGmLmh19wANFsuvPd6N3dcB3aT5rzeVBEGql
 
- Від лютого 2022 року Україна отримала 1,6 млрд євро прямої бюджетної підтримки від Німеччини. http://surl.li/tklvy
 
- Мінфін працює над створенням нової інформаційно-аналітичної системи бюджетного планування та моніторингу виконання держбюджету.
 
Зазначена система є джерелом аналітичної інформації та забезпечує автоматизацію функцій проведення оцінки ефективності управління коштами держбюджету на всіх стадіях бюджетного процесу.
 
Про це йшлося під час Форуму «Digital Power Summit 2024: цифрове лідерство громад». https://www.mof.gov.ua/uk/news/minfin_pratsiuie_nad_stvorenniam_novoi_informatsiino-analitichnoi_sistemi_biudzhetnogo_planuvannia_ta_monitoringu_vikonannia_derzhavnogo_biudzhetu-4593
 
3). Мінреінтеграції:
 
- Понад 76 млн грн спрямовано на компенсації витрат за лютий 2024 року власникам житла, які безкоштовно розмістили ВПО за програмою «Прихисток». https://minre.gov.ua/2024/05/04/ponad-76-miljoniv-gryven-spryamovano-na-chergovi-vyplaty-za-programoyu-pryhystok/
 
- Українцям, які виїхали з ТОТ, на період оформлення документів надається комплексна допомога. Деталі за посиланням: https://minre.gov.ua/2024/05/07/ukrayinczyam-yaki-vyyihaly-z-tot-na-period-oformlennya-dokumentiv-nadayetsya-kompleksna-dopomoga-2/
 
4). Інфляція залишатиметься помірною, а економіка надалі відновлюватиметься у 2024–2026 роках – опубліковано квітневий Інфляційний звіт НБУ: https://bit.ly/49XQXqk.
НБУ прогнозує, що уже в наступному році реальні заробітні плати в економіці перевищать свій довоєнний рівень та зростатимуть надалі, зокрема через посилення конкуренції за робочу силу із закордонними роботодавцями. Прогнозується, що цьогоріч трудові доходи населення в реальному вимірі, тобто з вирахуванням інфляції, зростуть на 8,1%, а в наступні два роки ще на 6,5% та 3% відповідно.
 
5). Бухгалтерський сервіс Дебет-Кредит:
 
- Чи може роботодавець відмовити у видачі довідки про заробітну плату?
 
Фахівці Держпраці підкреслюють, що стаття 49 КЗпП зобов’язує роботодавця видати працівникові на його вимогу довідку про його роботу на підприємстві.
 
Підсумки рішень Уряду за тиждень, зокрема:
 
- Будівництво й ремонт укриттів: три заклади освіти отримають кошти від UNITED24. https://t1p.de/cg8ls
 
- Субвенцію на шкільні автобуси отримають усі області – у пріоритеті прифронтові регіони. https://t1p.de/yqwrs
 
- Уряд затвердив проект указу Президента України, який оновлює склад робочої групи, що займається розробкою механізмів відшкодування за пошкоджене внаслідок російської агресії майно; створено окрему підгрупу, яка безпосередньо працюватиме над питанням конфіскації російських суверенних активів за кордоном. https://t1p.de/urkf0
 
- Виділено Фонду держмайна 168 млн грн на утримання аміакопроводу Тольятті-Одеса в належному стані.
 
Це дозволить своєчасно здійснювати необхідні регламентні роботи на об’єкті, що важливо для запобігання надзвичайних ситуацій техногенного характеру.
 
Частина коштів буде спрямована на зарплату працівників держпідприємства, яке не працює сьогодні за основним напрямком діяльності з об’єктивних обставин. Рішення також дозволить зберегти кваліфіковані професійні кадри, що працюють на підприємстві. https://t1p.de/pgt74
 
 
За матеріалами сайту
ФПУ