Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • ПРОФСПІЛКИ БЕРУТЬ АКТИВНУ УЧАСТЬ У ФОРМУВАННІ БЮДЖЕТНОЇ ДЕКЛАРАЦІЇ ТА ДЕЛЕГУЮТЬ СВОЇХ КАНДИДАТІВ НА СЕСІЮ МКП
ПРОФСПІЛКИ БЕРУТЬ АКТИВНУ УЧАСТЬ У ФОРМУВАННІ БЮДЖЕТНОЇ ДЕКЛАРАЦІЇ ТА ДЕЛЕГУЮТЬ СВОЇХ КАНДИДАТІВ НА СЕСІЮ МКП
  • 9 травня 2024
 IMG 20240506 141132
 
6 травня 2024 року у Будинку профспілок у Києві відбулось засідання Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні, де розглянуто питання: щодо пропозицій СПО об’єднань профспілок до проєкту Бюджетної декларації України на 2025-2027 роки, а також про делегування представників СПО об’єднань профспілок до складу тристоронньої делегації України для участі у 112-й сесії Міжнародної конференції праці.
 
Профспілкові пропозиції до проєкту Бюджетної декларації України на 2025–2027 роки спрямовані на наближення стандартів життя людей до середньоєвропейського рівня, впровадження комплексу заходів для зміцнення та перебудови економіки під час війни, швидкого відновлення після завершення або припинення воєнного стану, стимулювання повернення українців на Батьківщину як важливого компонента програми післявоєнного відновлення економіки.
 
Під час обговорення члени СПО зазначили, що реалізація Профспілкових пропозицій до Бюджетної декларації забезпечить належний рівень соціального захисту громадян, зокрема шляхом гідного функціонування систем охорони здоров’я, освіти і науки. В дискусії взяли участь представники Профспілки працівників вугільної промисловості, Профспілки працівників авіабудування та машинобудування, Профспілки працівників охорони здоров'я, Профспілки працівників освіти і науки, Профспілки працівників державних установ України та інші.
 
Після обговорення члени СПО проголосували за проєкт відповідного рішення з доопрацюванням до 8 травня ц.р.
 
У рішенні зазначено, що після його статочного ухвалення пропозиції профспілок для їх врахування у проєкті Бюджетної декларації України на 2025–2027 роки будуть надіслані до Уряду, Мінфіна, Мінекономіки та Мінсоцполітики. Також профспілки поінформують Сторону роботодавців та Секретаріат НТСЕР про виконання профспілковою Стороною зазначеної роботи.
 
Вирішено ініціювати розгляд Профспілкових пропозицій у рамках постійнодіючої тристоронньої робочої групи з питань проведення консультацій на всіх стадіях бюджетного процесу, як це передбачено Генугодою, а також довести позицію профспілок до комітетів ВРУ: з питань бюджету та з питань соціальної політики і захисту прав ветеранів, народних депутатів України - представників профспілок у парламенті з метою підтримки цих пропозицій на стадії розгляду проєкту Бюджетної декларації України на 2025–2027 роки.
 
Під час розгляду питання про делегування представників СПО об’єднань профспілок до складу тристоронньої делегації України для участі у 112-й сесії Міжнародної конференції праці, Голова ФПУ Григорій Осовий зазначив, що згідно з рішенням Адміністративної ради Міжнародного бюро праці чергова 112-та сесія МКП у 2024 році відбудеться з 3 по 14 червня у м. Женева (Швейцарія). У засіданні традиційно у складі офіційної тристоронньої української делегації разом з урядовцями і роботодавцями беруть активну участь представники від працівників України.
 
Порядок денний цьогорічної Конференції містить такі важливі для профспілок питання як: Доповіді голови Адміністративної ради та Генерального директора МБП, Програма, бюджет та інші питання, інформація та звіти щодо застосування конвенцій та рекомендацій, Перша дискусія щодо прийняття стандарту з питань захисту від біологічних небезпек, Періодична дискусія про стратегічну мету основоположних принципів і прав у сфері праці, Загальна дискусія про гідну працю та економіку догляду, Відміна чотирьох міжнародних конвенцій про працю (№№ 45, 62, 63, 85).
 
Цього року темою ключової доповіді Генерального директора МБП буде соціальний договір. Делегати конференції також оберуть членів Адміністративної ради від кожної сторони на період 2024-27 рр. Ці вибори мають бути використані для роз’яснення представникам профспілок країн Латинської Америки, Африки суті агресивної політики росії, яка порушуючи міжнародні акти, в т.ч. конвенції МОП, відмовляє українським працівникам у праві не лише на гідну працю, а взагалі на працю і життя.
 
Крім того, у рамках МКП відбудеться конференція високого рівня, присвячена Форуму Глобальної коаліції за соціальну справедливість. Цю конференцію потрібно також використати для демонстрації політики геноциду, до якої вдається росія.
 
Так, відповідно до отриманого СПО об’єднань профспілок листа від Міністерства соціальної політики України необхідно визначитись і подати до Уряду список кандидатур від профспілок до складу тристоронньої делегації України на 112-ту сесію МКП. Делегація держави-члена МОП, відповідно до ст. 3 Статуту МОП, формується на тристоронній основі та має складатися з чотирьох делегатів: двох делегатів від Уряду та по одному делегату від сторони роботодавців і профспілкової сторони. Кожного делегата можуть супроводжувати не більше двох радників щодо кожного окремого пункту порядку денного, тобто всього не більше 8 радників.
 
З урахуванням обговорення СПО об’єднань профспілок вирішив делегувати до складу тристоронньої делегації України на 112-ту сесію МКП від сторони трудящих: Голову СПО об’єднань профспілок, Голову ФПУ Григорія Осового в якості делегата від трудящих України, Михайла Волинця, заступника Голови СПО об’єднань профспілок, Голову КВПУ, в якості заступника делегата, а також члена СПО об’єднань профспілок, заступника Голови ФПУ, Голову Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України Василя Андреєва в якості радника делегата.
 
У порядку інформування члени СПО об’єднань профспілок обговорили ризики законопроекту «Про самоврядування у сфері охорони здоров’я України» (реєстр. № 10372).
 
За матеріалами сайту
ФПУ