Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • СОЦОПИТУВАННЯ. Як змінюються настрої українських біженців?
СОЦОПИТУВАННЯ. Як змінюються настрої українських біженців?
  • 27 березня 2024
156722 1 large
 
За два роки великої війни українські біженці поступово асимілювалися в країнах перебування і додому не поспішають, - про це свідчать результати опитування українських біженців, проведеного Дослідницькою Агенцією Info Sapiens на замовлення Центру економічної стратегії (ЦЕС ).
 
Уже третій рік мільйони українців, які покинули свій дім після початку великої війни, живуть за кордоном. Центр економічної стратегії (ЦЕС) втретє провів велике дослідження, щоб дізнатися, ким є ці люди, у яких умовах вони живуть та чи планують повертатися, а також як їх (не) повернення може вплинути на українські економіку та демографію.
 
Для цього дослідження були використані дані опитування українських біженців, проведеного дослідницькою агенцією Info Sapiens на замовлення ЦЕС, у рамках якого було проведено три хвилі опитувань.
 
В останній хвилі (грудень 2023 року – січень 2024 року) відповісти на запитання дослідників погодилася 1 тис українців, які перебувають за кордоном (крім тих, хто перебуває в Росії чи Білорусі).
 
 
Результати опитування не дуже оптимістичні: дедалі менше українців хочуть повертатися додому і дедалі більше з них асимілюються в країнах поки що тимчасового перебування. Як можна змінити їх точку зору?
 
Біженці за кордоном
 
За розрахунками ЦЕС, у кінці січня 2024 року за кордоном перебували 4,9 млн українських біженців. З них близько 3,3 млн перетнули західний кордон України, 250 тис виїхали в ЄС через Росію чи Білорусь, а 1,3 млн залишаються в РФ.
 
Окрім Росії, найбільше біженців перебуває в Німеччині (1,3 млн), Польщі (950 тис) та Чехії (380 тис). Найбільше українців виїхало на початку великої війни: лише за березень 2022 року через західні кордони Україну залишили на 3 млн більше осіб, ніж в’їхали.
 
З того часу кількість виїздів стабілізувалася: у деякі місяці більше людей виїжджали з країни, а в інші – більше поверталися. Загалом за 2023 рік за кордон виїхало на 160 тис більше, ніж повернулося.
 
Більшість українських біженців – жінки. Їх серед опитаних 65%. Цікавий момент: частка чоловіків порівняно з листопадом 2022 року зросла. Зараз їх 35%, а тоді було лише 17%.
Разом із зменшенням частки жінок серед біженців скорочуються й цифри щодо дітей. Якщо в травні 2023 року неповнолітніми були 51% українців, які залишили межі країни, то в січні 2024 року таких стало 38%.
 
Більшість українців, які перебувають за кордоном, виїхали зі сходу (33,4%) або півдня України (26,9%). Це не дивно, адже саме ці регіони найбільше постраждали від російського вторгнення. Найбільш схильними до виїзду виявилися люди з вищою освітою та вищим рівнем доходів. Так, 70% опитах мають вищу освіту. До великої війни лише 29% українців віком понад 24 роки мали рівень освіти не нижче бакалаврського.
 
При цьому люди, які виїхали за кордон, у мирний час були більш заможними за середньостатистичного українця: 7,7% опитаних могли купити що завгодно в будь-який час, 29,9% вистачало на їжу, одяг та дорогі речі, але щоб купити дорожчі речі, треба було заощаджувати чи позичати.
 
Серед усіх українців, за даними Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), у 2021 році таких було лише 1,1% та 6,6% відповідно. Отже, виїзд значної кількості високоосвічених громадян може бути значною проблемою для економіки України та спричинити нестачу кваліфікованих спеціалістів у багатьох галузях.
Умови життя
 
Українці поступово інтегруються з ринками праці країн перебування. У момент проведення опитування 45% біженців були працевлаштовані (у листопаді 2022 року – 41%). У Німеччині рівень зайнятості найнижчий, там працюють лише 23% біженців.
 
Це не дивно, адже політика Німеччини полягає в щедрих соціальних виплатах особам, які відвідують інтеграційні курси, заохочуючи їх спершу вивчити німецьку мову і пройти інтеграційний курс і лише потім шукати роботу. Найбільша ж частка українців працює в Словаччині (71%), Чехії та Британії (по 69%).
 
Працевлаштовані українці збільшують рівень своїх доходів, а рівень соцвиплат для них скорочується. Зараз 38% з них кажуть, що отримують "набагато більше, ніж до війни", а 23% – "дещо більше". Якщо в листопаді 2022 року допомогу отримували 92,5% осіб, то на початку 2024 року – лише 71%.
 
Серед біженців стає більше тих, кому життя за кордоном подобається більше, ніж в Україні. Два роки тому набагато більше подобалося жити на батьківщині 42% опитаних, зараз – лише 27%. Цьому могли сприяти адаптація до життя в країні перебування, працевлаштування, а також повернення в Україну частини осіб, яким "вдома було краще, ніж в гостях".
 
Центр економічної стратегії – неурядовий дослідницький центр з питань економічної політики, заснований у травні 2015 року. Завдання ЦЕС – підтримка реформ в Україні з метою досягнення стійкого економічного зростання. Центр здійснює незалежний аналіз найбільш важливих аспектів державної політики, а також працює над посиленням громадської підтримки реформ. Центр економічної стратегії є неприбутковою організацією, яка залучає фінансування від благодійників, а також грантове фінансування, зокрема від Європейської комісії, Міжнародного фонду «Відродження», ГО “Лабораторія законодавчих ініціатив”, ABT Britain Limited та ін.
 
За маетріалами сайту
ФПУ