Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Реформи ЄС: Крок вперед для прав профспілок у нових формах роботи
Реформи ЄС: Крок вперед для прав профспілок у нових формах роботи
  • 22 березня 2024
arton27553 164d7
 
МКП вітає дві нові історичні директиви ЄС про роботу на платформах та корпоративну стійкість і належну ретельність. Хоча вони не повністю відповідають потребам трудящих, вони є кроком у правильному напрямку.
 
Директива про роботу на платформах запроваджує презумпцію зайнятості на національному рівні для боротьби з поширеним зловживанням неправильної класифікації працівників як "фіктивних самозайнятих". Це означає, що компанії-платформи тепер нестимуть відповідальність за доведення того, що особи не є їхніми працівниками, з акцентом на ступінь контролю та управління працівниками.
 
Директива про корпоративну стійкість та належну ретельність є відповіддю на заклики МКП та мільйонів трудящих по всьому світу до компаній нести відповідальність за порушення прав людини та трудових прав за допомогою жорсткого законодавства, а не за допомогою добровільних корпоративних ініціатив, які були повсюдно дискредитовані.
 
Працівники залишаються пильними
 
Заявив Генеральний секретар МКП Люк Тріангл: "Ці директиви, що важливо, визнають критично важливу роль профспілок як організацій, що належать і контролюються самими працівниками, які представляють голос трудящих, просувають їхні інтереси і захищають їхні права.
 
Вітаємо наших колег з ЄКП з їхнім лідерством у цьому питанні в ЄС. Нові директиви, які притягують бізнес до відповідальності, відповідають нашому заклику до Нового соціального договору з глобальною повагою до прав усіх працівників, незалежно від їхнього статусу. Вони підтверджують багаторічну позицію профспілок про те, що працівники платформ і працівники ланцюгів поставок повинні бути належним чином захищені від експлуатації.
 
Директиви матимуть регіональний вплив і, що дуже важливо, створять прецедент для урядів у всьому світі, щоб зупинити зловживання, з якими стикаються працівники в цих нових бізнес-моделях.
 
Це також означає, що працівники та їхні профспілки залишатимуться пильними, щоб виявляти нові виклики та закономірності у світі праці, забезпечувати дотримання прав людини, трудових прав та охорони довкілля".
 
Ці події відбулися за рік до того, як МОП має розпочати обговорення нового стандарту, що регулюватиме гідну працю в економіці платформ. Глобальний профспілковий рух вимагає сильного, захисного міжнародного стандарту, в якому профспілкам відводиться ключова роль у гарантуванні права на гідну працю для працівників платформ.
 
Джерело:
 
За матеріалами сайту
ФПУ