Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Навчання – необхідний інструмент для успішної роботи профспілкового лідера
Навчання – необхідний інструмент для успішної роботи профспілкового лідера
  • 25 травня 2016

Кожна людина, що працює над власним саморозвитком та удосконаленням своєї професійної придатності, навчається протягом усього життя. Ще століття тому освіту було дуже важко отримати пересічному громадянину. У наш час це вже не привілей, а життєва необхідність завтра бути більш досвідченим та професійним, ніж ти був учора.

Перш за все це стосується профспілкових лідерів, які сьогодні під впливом відчутної кризи мають бути більш зосередженими над проблемами членів профспілки, шукати альтернативні виходи із складних ситуацій та бути принциповими у відстоюванні прав людей.

Серія профспілкових навчань пройшла серед освітян м. Запоріжжя та області навесні 2016 року.

Так, 13-15 травня в ЗНУ проведено триденний навчальний тренінг для студентського профспілкового активу «Посилення та зміцнення ролі профспілки в сучасних умовах» у рамках дансько-українського проекту «Посилення внеску профспілок у забезпечення гідної праці, захисту прав працівників та демократизацію в Україні» (квітень 2015 р. – грудень 2017 р.). Проект створено Федерацією профспілок України спільно з Об’єднаною федерацією працівників Данії – 3F за підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейської програми сусідства. Участь у складі першої (молодіжної) групи проекту бере член профкому ППО ЗНУ Марія Черняєва, яка сьогодні вже є практикуючим профспілковим тренером.

Навчання в ППО ЗНУ (голова – Павловський Б. С.) проводилося для представників студентського профспілкового активу всіх факультетів (23 особи) як в університеті, так і на території біостанції-профілакторію «Хортиця». Під час триденного тренінгу учасники отримали важливі знання та практичні навички з таких тем: «Профспілка в сучасних умовах. Пріоритетні завдання профспілок», «Практика ведення переговорів», «Лідерство у профспілці. Позиція «якісного» успішного лідера», «Утворення команди у профспілці», «Мотивація профспілкового членства та роботи у профспілці» (тренер – Черняєва Марія) та «Трудове право у запитаннях та відповідях» (запрошений тренер – завідувач відділу з правової роботи Миколаївської облпрофради Матвєєва Надія). Навчання відзначалося проведенням ділових та ситуативних ігор в малих групах, інтерактивними командними вправами та задачами, що подавалися збалансовано з теоретичним матеріалом. У той же момент студенти отримали повноцінний методичний супровід, щоб надалі проводити відповідні навчальні блоки з своїми профспілковими групами, та аналіз й рекомендації стосовно проблемних питань профспілкової роботи та тих рішень, що потребують удосконалення.

12 травня для освітян м. Енергодар з ініціативи голови міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Чорного М. Д. було проведено тренінг «Риторичне мистецтво профспілкового лідера», де розглядалися такі питання: прикладна риторика як інструмент досягнення успіху в спілкуванні; проектування словесної презентації, моделювання ідей у їх успішному представленні; емоційне й раціональне у промові; рекомендації якісної презентації; особливості публічних виступів, їх специфіка. Учасники разом удосконалили навички ораторського мистецтва, попрактикувалися у написанні впливових промов та їх презентацій публіці.

Упродовж квітня-травня для студентських профбюро факультетів ППО ЗНТУ (голова – Іванченко А. В.) було проведено серію тренінгів «Утворення команди в профспілці. Умови якісної співпраці у команді», під час яких студенти визначилися із шляхом оптимального утворення команди, розподілення ролей; визначили умови для якісної співпраці; попрактикувалися у досягнення спільного рішення, прийнятного для всіх; осягнули основи переговорів у команді; навчилися конструктивній критиці ідей, а не особистостей; обговорили та оптимізували на практиці особливості представництва від команди; перевірили ефективність створеної команди та навчилися якісно вирішувати конфлікти.

Навчання у тренінговій формі показує хороший результат, оскільки є цікавим для профспілчан через інтерактивні вправи, у той же момент воно не переобтяжене теоретично, а сконцентроване на вдосконаленні практичних вмінь учасників. У той же момент навчання завжди сприяє розвитку і зміцненню профспілок в Україні, їх модернізації та підвищенню професіоналізму профспілкових активістів та працівників, з тим, щоб профспілки стали більш репрезентативними та впливовими. Сподіваємося, що саме такі прогресивні тренінгові форми навчання профспілкового активу допоможуть змінити профспілку на краще та зробити її сильнішою.

Планується проводити інформаційні зустрічі та тренінги з іншими профспілчанами Запоріжчини й України й надалі.

Черняєва Марія,
член ПК об’єднаної ППО ЗНУ,
президії та комітету ЗОО ППОНУ,
учасник першої (молодіжної) групи дансько-українського проекту