Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Інформація щодо рішень органів влади, зокрема, з питань бюджету, оплати праці та соціального захисту населення (28.02.2024)
Інформація щодо рішень органів влади, зокрема, з питань бюджету, оплати праці та соціального захисту населення (28.02.2024)
  • 1 березня 2024
a3ed452fa8d8eb65521ee6264e613d1c
 
1). Мінфін інформує:
 
- Представники влади України та експерти МВФ досягли домовленості на рівні експертів щодо оновленого пакету заходів економічної та фінансової політики для третього перегляду 4-річної програми Механізму розширеного фінансування обсягом близько 15,6 млрд доларів США.
 
- 27 лютого Європейський Парламент на своєму пленарному засіданні підтримав рішення щодо започаткування Ukraine Facility – інструменту, що передбачає можливість отримання Україною у 2024 – 2027 роках фінансової та технічної допомоги ЄС на загальну суму 50 млрд євро.
 
Згідно з інституційними процедурами ЄС, зазначене рішення також має підтримати Рада Європейського Союзу, після чого воно набуде чинності.
 
2). Мінреінтеграції інформує:
 
- Затверджено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих – накази Мінреінтеграції від 25 січня 2024 року № 19 та від 5 лютого 2024 року № 30.
 
 
- Як військовослужбовцям отримати одноразову грошову допомогу в разі встановлення інвалідності: https://minre.gov.ua/2024/02/25/yak-vijskovosluzhbovczyam-otrymaty-odnorazovu-groshovu-dopomogu-v-razi-vstanovlennya-invalidnosti/
 
- Фінансова допомога для прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, опікунів та усиновлювачів: як взяти участь у програмі. https://minre.gov.ua/2024/02/22/finansova-dopomoga-dlya-pryjomnyh-simej-dbst-opikuniv-ta-usynovlyuvachiv-yak-vzyaty-uchast-u-programi/
 
3). Департамент комунікацій Секретаріату КМУ: Прем’єр-міністр розповів про пройдені за два роки виклики, а також озвучив завдання на цей рік під час панельної дискусії «Стійкість та економічна спроможність: фундамент для перемоги» в межах форуму «Україна. Рік 2024».
 
 
4). МОН інформує:
 
- Відбулася презентація результатів дослідження добробуту дітей в Україні – «Індекс майбутнього. Індекс добробуту дітей 2023».
 
Основною метою дослідження є комплексне оцінювання поточної ситуації з добробутом дітей в Україні, що дасть змогу запроваджувати ефективні проєкти та програми, спрямовані на розв’язання критичних для дітей проблем, спричинених повномасштабною війною.
 
У межах дослідження оцінено добробут дітей за дев’ятьма напрямами: освіта, здоров'я, безпека, матеріальне забезпечення, ментальне здоров’я, соціальні навички, прояви ризикованої поведінки, стосунки з сім’єю та друзями, система інституційного догляду. Опитано понад 1300 дітей віком від 10 до 17 років по всій Україні (крім тимчасово окупованих територій).
 
Проєкт реалізовано спільно з Київською школою економіки за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.
 
За результатами дослідження індекс майбутнього в Україні нині становить 0,64 (індекс – це величина із діапазоном значень від 0 до 1, де більше значення вказує на ліпшу ситуацію). Найгірша ситуація в добробуті дітей у сферах здоров’я, освіти та в системі інституційного догляду.
 
-         Оцінювання втрат та потреб української освіти на основі RDNA3.
 
У лютому 2024 року Світовий банк, уряд України, Європейський Союз і ООН опублікували спільне дослідження Rapid Damage and Needs Assessment (Швидке оцінювання шкоди й потреб, RDNA), у якому оцінено втрати та потреби на відновлення України внаслідок війни з росією. 
 
У розділі «Education and Science / Освіта і наука», зокрема, зазначено, що загальні втрати в секторі освіти в період з лютого 2022 року до 31 грудня 2023 року становлять 6,9 млрд доларів США. За цей період 13% освітньої інфраструктури було пошкоджено або знищено (пошкоджено 3583 закладів освіти, знищено — 394). Ці збитки оцінюють приблизно в 5,6 млрд доларів США.
 
Детальніше за посиланням:
 
5). Мінветеранів інформує:
 
- Як отримати статус  учасника бойових дій після 24 лютого 2022 року: https://t1p.de/057rn
 
- У Мінветеранів обговорили перспективні напрями співпраці із Данією щодо реінтеграції українських ветеранів та їхніх сімей. https://www.kmu.gov.ua/news/u-minveteraniv-obhovoryly-perspektyvni-napriamy-spivpratsi-iz-daniieiu-shchodo-reintehratsii-ukrainskykh-veteraniv-ta-ikhnikh-simei
 
За підсумками засідання КМУ від 23 та 27 лютого 2024 року, зокрема:
 
- Уряд затвердив розподіл 6,2 млрд грн додаткової дотації для місцевих бюджетів. Вони підуть на підтримку органів місцевого самоврядування в деокупованих, тимчасово окупованих та інших регіонах України, постраждалих від російської агресії. Зокрема, на виплату заробітних плат працівників бюджетної та комунальної сфер місцевих громад.
 
В цілому у 2024 році Уряд планує збільшити підтримку місцевих громад шляхом додаткових дотацій на 33,4 млрд грн. https://t1p.de/stmd6https://t1p.de/juhvg
https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennia-rozpodilu-u-2024-rotsi-obsiahu-d-a148r - розпорядження КМУ від 23 лютого 2024 р. № 148-р
 
- Врегульовано питання надбавок до зарплати працівників державних установ, що працюють на територіях активних бойових дій – ухвалено зміни до ухвалив зміни до ПКМУ від 25.08.2023 № 928.
 
Зміни стосуються територій активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси.
 
Тепер особи, які працюють на державних підприємствах і перебувають на таких територіях, можуть отримувати щомісячну надбавку у граничному розмірі 100% посадового окладу.
 
Раніше право на таку надбавку мали лише державні службовці, що працюють на території активних бойових дій. Тепер до них додали й працівників держпідприємств.
 
 
- Розширено мережу Координаційних центрів підтримки цивільного населення – внесено зміни до ПКМУ від 9 травня 2023 року № 470 (зокрема, передбачено утворення Координаційних центрів підтримки цивільного населення не лише при обласних та Київській міській військових адміністраціях, а й при районних військових адміністраціях). https://t1p.de/e0hir
 
- Уряд погодив зміни до порядку виплат дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, які є випускниками шкіл: https://t1p.de/j3auu.
 
- Схвалено методичні рекомендації щодо надання адмінпослуг ветеранам та їхнім родинам. https://t1p.de/zpc5q
 
 
За матеріалами сайту
ФПУ