Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Тиждень охорони праці в КЗ «Степногірська ЗОШ I-III ступенів»
Тиждень охорони праці в КЗ «Степногірська ЗОШ I-III ступенів»
  • 11 травня 2016

Цього року Всесвітній день охорони праці за рекомендацією МОП відзначався під девізом "Стрес на робочому місці: колективний виклик", адже одним з індикаторів розвитку суспільства є стан здоров’я громадян, працюючих, зокрема.

Психосоціальні ризики та стрес на робочому місці є одними з найскладніших питань у сфері охорони праці та здоров’я, актуальність яких загальновизнана для всіх країн, професій та працівників.

Результати досліджень, проведених в Європі та інших розвинених країнах, засвідчили: стрес на робочому місці є причиною від 50 % до 60 % усіх втрачених робочих днів. Це виклик не лише працівникові, але й усім, хто причетний до колективної праці.

Наслідки стресу на робочому місці негативно впливають на дотримання безпечних умов праці та при тривалому впливі можуть призвести до виникнення втрати працездатності, різних хвороб, а вчасне їх розпізнання - збереже людське життя та здоров’я.

Сьогодні працівники підпадають під дію стресу частіше, ніж будь-коли раніше через скорочення можливостей для отримання бажаної роботи, страх її втратити, суттєве зниження фінансової стабільності тощо.

Ні - стресові на робочому місці ! Так вирішила первинна профспілкова організація разом з адміністрацією нашої школи. По – перше провели профспілкові та збори трудового колективу за темою “Запобігання нещасним випадкам, профзахворюванням вчителів”, “Підвищення рівня безпеки та умов праці”.

Провели семінар-практикум «Техніка безпеки під час навчально-виховного процесу та способи зняття стресу», ділову гру з вчителями початкової ланки «Способи подолання стресу», тренінг «Зняття стресу». Здійснені перевірки робочих місць , громадським інспектором з охорони праці проведені обстеження стану умов праці в навчальному закладі, перевірено організацію якості проведення навчання та інструктажів працівників з охорони праці. Профспілковим комітетом та соціально - психологічною службою школи випущено бюлетень «Стрес педагогів», а для дітей листівки «Як подолати стрес» . Дуже цікаво, з корисними посиланнями на життєві ситуації пройшов відкритий урок для учнів 9-го класу «28 квітня - Всесвітній день охорони праці», а класна година в 6-а класі «Що таке професійні захворювання та як їх запобігти» багато чому навчили дітей.

Задіяні у проведенні Тижня та Дня охорони праці були усі.

Тематичну виставку літератури з охорони праці та безпеки життєдіяльності підготувала шкільний бібліотекар Л.А. Коломоєць. Виставку дитячих малюнків організували вчителі початкових класів. Комісія з соціального страхування підготувала аналіз захворювань в 2013-2014 рр. - на лікарняному було 15 вчителів, 2014-2015 рр. – 12 вчителів, 2015-2016 рр. - 11 вчителів. Помітна тенденція до зниження захворювань. Захворювання мають соматичний характер. Травм на роботі та невиробничого характеру за останні 2 роки не було.

Так живе і працює наш колектив. Цікаво, злагоджено, як одна згуртована родина.

Голова ППО Чумак С.В.
Громадський інспектор з охорони праці Холодій Л.В.