Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Осінній наступ профспілок
  • 15 жовтня 2014

7 жовтня в Києві пройшов Всеукраїнський форум профспілок “За гідну працю і добробут людини”. Цей захід проведено в рамках відзначення Всесвітнього Дня дій за гідну працю.

У роботі форуму взяли участь керівництво Федерації профспілок України та її членських організацій, Міністр соціальної політики Людмила Денісова, Голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики Петро Цибенко, віце-президент Федерації роботодавців України Олексій Мірошниченко, національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук, представники Адміністрації Президента України, міністерств та відомств.

До участі в ньому було запрошено Президента України Петра Порошенка і Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка. На жаль, вони не змогли взяти участь у форумі, не зважаючи на те, що у профспілок, які представляють трудові колективи, об’єднують мільйони працівників, до них накопичилось чимало запитань.

У доповіді голови ФПУ Григорія Осового, виступах учасників форуму зазначалось, що сьогодні трудящі України стали основними заручниками світової фінансово-економічної кризи та економічного протистояння з Росією і військового конфлікту на Сході країни. Організація об’єднаних націй, при Економічній і соціальній раді якої ФПУ має консультативний статус, неодноразово вказувала на те, що в Україні існує чимало проблем з дотриманням, перш за все Міжнародного пакту про економічні, соціальні та культурні права, головним чином через високий рівень бідності переважної більшості населення. За офіційними даними, близько 30 % населення України знаходиться у стані бідності.

Якщо застосовувати критерій бідності, встановлений Світовим банком, який дорівнює денному споживанню у 3 долари США, то до категорії бідних в Україні треба віднести майже 70 відсотків її населення.

Незважаючи на “революцію гідності”, влада так і не забезпечує взяті на себе зобов’язання.

Рівень заробітної плати більшості працюючих у країні не може забезпечити навіть мінімальних потреб їх сімей. Вже понад десятиріччя наша влада і підприємці не можуть подолати таке ганебне явище, як заборгованість з виплати заробітної плати, загальна сума якої на 1 вересня цього року сягнула 1 мільярду 424 мільйонів гривень. 251 тисячі працівників економічно активних підприємств не виплачується заробітна плата.

На сьогодні, за даними Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, 4,5 мільйони працівників (майже кожен третій) працюють нелегально, без оформлення трудових відносин. За оцінками експертів, близько 200 мільярдів гривень заробітної плати (близько 40% від офіційного фонду оплати праці в країні), виплачується неофіційно «в конвертах», тобто без сплати податків і єдиного соціального внеску, що спричиняє десятки мільярдів збитків державі, Пенсійному та іншим фондам загальнообов’язкового державного соціального страхування через що мільйони трудящих та члени їх сімей залишаються беззахисними перед свавіллям роботодавців.

Лише в поточному році двічі запроваджено заходи жорсткої економії коштів, проте для високопосадовців цього виявилось недостатньо, і замість впровадження механізмів справедливого розподілу доходів продовжується політика «затягування пасків» простого працівника.

Різке падіння реальної заробітної плати більш ніж на чверть, стрімке зниження спроможності громадян купувати товари та сплачувати за послуги невідворотно призведе до зменшення їх виробництва вітчизняними підприємствами, а відтак – до скорочення зайнятості та збільшення армії безробітних. До кінця 2014 року вже очікується втрата понад одного мільйона робочих місць, а в 2015 році криза ринку праці поглиблюватиметься, у тому числі внаслідок занепаду промисловості та інфраструктури Донбасу.

Учасники Всеукраїнського форуму профспілок ухвалили текст Резолюції, у якій висловили занепокоєність складною фінансово – економічною ситуацією в країні.

Було також вирішено на підтримку вимог форуму профспілок провести 15 жовтня в м. Києві солідарні публічні акції у формі маніфестацій та пікетування Кабінету Міністрів України.

Учасниками форуму зформульовано Вимоги до КМУ (див. в посиланні).

15 жовтня біля 5 тисяч членів галузевих профспілок (освіти і науки, агропромислового комплексу, охорони здоров’я, енергетики, металургії, ЖКХ, машинобудування та ін.) в Києві під будинком Кабінету Міністрів України провели попереджувальну акцію протесту. Захід пройшов під гаслом “Ні бідності в Україні!” Профспілкова делегація з 10 представників під головуванням голови ФПУ Г. Осового передала представникам КМУ вимоги профспілкової сторони.

Участь в акції протесту взяли представники Запорізької обласної ради профспілок, у тому числі і нашої обласної організації галузевої Профспілки (кер. групи – Володькова Т.В., голова Хортицької РО Профспілки м. Запоріжжя).