Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Українська молодь перебуває у стані тривожності: опитування
Українська молодь перебуває у стані тривожності: опитування
  • 13 жовтня 2023
 
Переважна більшість української молоді (понад 70%) в останні тижні відчуває непереборну тривожність: 51% – час від часу або рідко, 21% – дуже часто. Лише 18% почуваються добре і не відчувають психологічного тиску.
 
Про це свідчать результати опитування щодо психічного стану і самопочуття української молоді, проведеного ЮНІСЕФ разом з організацією Teenergizer у вересні 2023 року.
 
Загалом в опитуванні взяли участь 3357 респондентів та респонденток віком 14-34 роки.
 
Опитані молоді люди оцінили свій рівень тривожності за останні тижні в середньому в три бали з п’яти (один бал – відсутність тривоги, а п’ять – постійна присутність тривожного стану).
 
За словами 62,1% опитаних, протягом останніх тижнів вони стикалися з психологічним тиском чи/та емоційним пригніченням.
 
 
Також молоді люди зізналися, що часто відчувають байдужість до речей чи занять, які їх раніше цікавили та приносили задоволення.
 
Відповідаючи на запитання про те, з ким було б комфортно поговорити про стрес та втому, половина опитаних (49,9%) назвали близьких друзів, трохи менше респондентів/ок готові обговорити свій стан із психологом – 39,5%. Ділитися своїми переживаннями з рідними (батьками, братами, сестрами) можуть 22,1% молоді.
 
Водночас 55% опитаних заявили, що ніколи не зверталися по психологічну допомогу, перебуваючи у пригніченому стані, 32% звертаються по неї, але рідко, 11% шукають допомоги часто або постійно.
 
Щодо поінформованості про проблеми психічного здоровʼя та ресурси їх вирішення молодь є відносно обізнаною. Середнє значення цього відчуття становить 3,3 бала з п’яти.
 
 
Проте 38,2% респондентів/ок розповіли, що не використовували жодного ресурсу підтримки ментального здоров’я впродовж останніх пів року. Інші 36,7% використовували матеріали в соцмережах, 14,6% – безоплатні програми психологічної підтримки на кшталт «Поруч» та Teenergizer, ще 13% молоді обрали відповідь «сайти та портали». До поради блогерів прислухалися 8,6%.
 
50% респондентів відповіли, що шукають відповіді на запитання про самопочуття та психічне здоровʼя в інтернеті – на відповідних сайтах, у соцмережах. 
 
15% використовують програми безоплатної психологічної підтримки. 9% дослухаються до порад блогерів із теми. 38% зізнались, що не використовують ніяких ресурсів.
 
За матеріалами сайту
ЦК Профспілки