Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
ППО МДПУ - 90
  • 11 жовтня 2023
5-6 жовтня 2023 року Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького відзначав 2 ювілея: 100-річчя з дня заснування університету і 90-річчя з дня створення Первинної профспілкової організації. Перші відомості про її діяльність з’являються у 1933 році. Саме тоді було укладено перший Колективний договір, в якому зазначалося, що працівники (тоді ще інституту) обов’язково мають бути членами профспілки. Профспілкова організація займалася вирішенням питань матеріального становища викладачів і працівників (студенти не входили до складу профспілки), працювала над створенням фонду взаємодопомоги. Профспілкова організація інституту в той час входила до об’єднаних Профспілок міста Мелітополя.
 
Серед голів ППО, які очолювали організацію в різні роки, слід відмітити Казакову Світлану Михайлівну, Антоновську Ларису Віталіївну, Солоненка Анатолія Миколайовича. Разом із ними, на протязі більше 35 років, працювала бухгалтер профспілкового комітету – Кашаніна Ірина Миколаївна.
 
З 2015 року очолює профспілкову організацію університету (об’єднану) кандидат педагогічних наук, доцент, Заслужений працівник освіти України, а нині вже і Заслужений працівник Профспілки працівників освіти і науки України – Дюжикова Тетяна Миколаївна. ЇЇ заступником по роботі зі студентами є канд. пед. наук, доцент Муртазієв Ернест Гафарович, а заступником з організаційних питань діяльності ППО – старший викладач Зіненко Наталя Володимирівна.
 
 
Голова Первинної профспілкової організації університету, кандидат педагогічних наук, доцент, Заслужений працівник освіти України
Дюжикова Тетяна Миколаївна
 
Після 24 лютого 2022 року, під час повномасштабного вторгнення росії в Україну, змінилося життя не тільки кожного пересічного громадянина, а й усіх, хто працював на розвиток своєї країни. Не оминуло це і Первинну профспілкову організацію МДПУ. 27 травня 2022 року було захоплено території і будівлі університету. Значну частину документації, статутних документів, печатку тощо, вдалося врятувати. Але не вдалося зберегти склад профспілкового комітету. Бо де хто з голів профспілкових бюро структурних підрозділів університету став колаборантом і пішов працювати на ворога. У зв’язку з колабораційною діяльністю значно скоротилася і чисельність членів профспілки, яка об’єднувала науково-педагогічних працівників, співробітників і здобувачів освіти денної форми навчання.
 
Але це не завадило організації продовжувати свою діяльність. Внаслідок зміни фактичної адреси тимчасово-переміщеного університету, змінила фактичну адресу і профспілкова організація. Більшість членів профспілкового комітету виїхали на територію, підконтрольну Україні і продовжили свою роботу у складі профспілкового комітету. На сьогодні профспілкова організація університету налічує біля 1500 спілчан. Це студенти, викладачі і співробітники університету, ветерани – колишні працівники.
 
Призначення і функції сучасних профспілок змінилися, але основна їхня місія – соціально-економічний захист спілчан – залишилася незмінною протягом всіх цих років.
 
Активну участь у профспілковій діяльності завжди беруть здобувачі освіти. Двічі на рік для студентів проводиться профспілкове навчання. Студенти університету – профспілкові активісти, беруть активну участь у заходах всеукраїнського масштабу щодо захисту своїх соціально-економічних прав.
 
Профспілковий комітет активно долучається до процесів реформування університетського життя, його демократизації. Завдяки співпраці й взаєморозумінню з адміністрацією університету, дирекцією Навчально-наукового інституту, деканатами факультетів і керівництвом структурних підрозділів збережено стабільність профспілкової організації; вдається консолідувати сили для вирішення спільних проблем.
 
Для захисту соціально-економічних прав працівників і студентів в університеті укладено Колективний договір, який охоплює питання оплати праці та виплати стипендій; режиму праці, навчання і відпочинку; охорони праці і навчання; забезпечення зайнятості тощо. Профспілковим комітетом систематично здійснюється громадський контроль за дотриманням адміністрацією університету законодавства про працю при прийнятті на роботу і звільненні; своєчасністю виплати стипендій здобувачам вищої освіти і заробітної плати працівникам тощо. За останні роки жодне питання стосовно соціально-економічного забезпечення спілчан університету не вирішувалося без профспілкового комітету.
 
Якість вирішення всіх питань, якими опікується Профспілка університету, значною мірою залежить від стилю і методів, а також рівня організаційної роботи, добору активістів, навчання профактиву. Тому продовжується процес підвищення мотивації профспілкового членства, розширення демократії у профспілковому русі, дотримання принципів взаємної відповідальності, посилення внутріспілкової дисципліни.
 
Окрім здійснення громадського контролю за дотриманням норм законодавства про працю, приділяється увага уникненню порушень законів шляхом надання правової допомоги членам профспілки, представництва профспілок у різних структурах університету і органах влади, підвищення правової освіти профактиву.
 
Незважаючи на реформування системи соціального страхування, зменшення можливостей оздоровлення працівників, їхніх дітей і студентів, профкому вдається утримувати позиції в цьому напрямку, здійснювати пошук альтернативних варіантів організації оздоровлення спілчан. Члени профспілкової організації університету: студенти, викладачі, співробітники та члени їхніх родин, завжди мали можливість оздоровлюватися на базі відпочинку «Еллада» (смт. Кирилівка) і базі відпочинку «Таврида» (м. Бердянськ) на березі Азовського моря, на навчально-польовій базі університету у с. Богатир на узбережжі Молочного лиману.
 
Попереду ще багато справ, які обов’язково вдасться реалізувати. Адже Профспілка – це живий, енергійний та міцний організм, це сила, що здатна долати труднощі, відстоювати свої законні соціальні права, досягати поставленої мети. Профспілка була і залишається єдиною реальною силою, здатною суттєво впливати на розв’язання проблем освітянської галузі.
 
У зв’язку з відзначенням 90-річчя з дня створення Первинної профспілкової організації і 100-річчя з дня заснування Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького, 25 спілчан були відзначені керівними органами Профспілки працівників освіти і науки України. Нагородження відбувалося на урочистому засідання Вченої ради університету 6 жовтня на базі Хортицької академії, де тимчасово зареєстрований і розміщений університет і куди була запрошена Голова Комітету Запорізької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України Гринь Надія Іванівна.
 
Звання Заслужений працівник Профспілки працівників освіти і науки України отримала Голова ППО Дюжикова Тетяна Миколаївна.
 
Нагрудними знаками ЦК Профспілки працівників освіти і науки України «Профспілковий лідер» нагороджені Муртазієва Ернеста Гафаровича і Зіненко Наталю Володимирівну.
Почесними грамотами ЦК ППОНУ нагороджені 3 активісти, грамотами Запорізької облпрофради – 6, ЗОО ППОНУ – 11.
 
Щиро вітаємо всіх спілчан ППО МДПУ з ювілеєм і віримо в перемогу та повернення до рідного міста і університету.
 
Прес-служба
ППО МДПУ