Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • На станції метро «Золоті ворота» відкрилася фотовиставка, присвячена українським учителям
На станції метро «Золоті ворота» відкрилася фотовиставка, присвячена українським учителям
  • 3 жовтня 2023
 
У столиці на станції метро «Золоті Ворота» відкрилася фотовиставка «Вчителі важливі!». На постерах зображені фотографії вчителів із різних куточків України та їхні історії воєнного часу, зібрані в межах національної премії Global Teacher Prize Ukraine цього та минулого років, організатором якої є ГС «Освіторія». 
 
Проєкт покликаний привернути увагу на важливість професії освітянина, а також розповісти мужні історії та подякувати вчителям за важливий внесок у розвиток та навчання майбутнього покоління українців. 
 
Водночас цей проєкт і про подяку всім вчителям, які сьогодні формують майбутнє України не лише навчаючи нове покоління, а й прикладом власної стійкості та мужності.
В експозиції представлені історії дев’ятьох вчителів з різних куточків України, зібраних у межах Global Teacher Prize Ukraine цього та минулого років:
  • Таіси Коневської – вчительки початкових класів, яка підтримувала учнів під час окупації Бучі.
  • Світлани Попової – вчительки математики з Бородянки, чиї будинок та школу було зруйновано, тож вона продовжила викладати просто неба.
  • Юлії Мельниченко – вчительки образотворчого мистецтва з Мелітополя, що допомагає загоювати психологічні травми спричинені війною через творчість.
  • Тетяни Короід – вчительки української мови та літератури з Маріуполя, яка вже двічі стикнулась з викликами війни та продовжує навчати дітей , прищеплюючи їм через свій предмет патріотизм і любов до своєї держави. 
  • Олени Осипової – виховательки дитячого садочка з Миколаєва, яка вирішила стати на захист країни і наразі є бойовим медиком з позивним «Льон».
  • Віктора Ткача – вчителя початкових класів з Києва, що навчає найменших учнів та учениць бути свідомими українцями.
  • Івана Верещаки – вчителя математики з села Чулаківка Херсонської області, який не скорився окупантам та пережив викрадення сина
  • Катерини Протасової – вчительки української мови та літератури з села Кирилівка Запорізької області, яка впродовж чотирьох місяців в окупації продовжувала працювати з дітьми онлайн, разом із колегами організувала ігрові заняття для учнів не лише свого селища, але й сусідньої області.
  • Віктора Пендальчука – вчителя інформатики та директора школи з Каховки, що відмовився співпрацювати з окупантами через що провів майже чотири місяці у полоні.
 
«Нині вчителі, попри всі виклики, на власному прикладі показують любов та відданість до своєї справи, а також важливість просвіти незважаючи на будь-які обставини. Сьогодні метро стало місцем безпеки, де не раз на станціях вчителі під час «повітряної тривоги» проводили онлайн уроки для своїх учнів або ж і всім класом спускались та продовжували освітній процес.
 
Нині станції столичного метро стали місцем безпеки, де не раз учителі під час «повітряної тривоги» проводили онлайн-уроки для своїх учнів, або всім класом спускались та продовжували освітній процес. Проєкт показує, що ці мужні й неймовірні люди поміж нас» – йдеться у повідомленні від «Освіторії».
 
На відкриття виставки завітали й деякі вчителі, чиї історії розповідає проєкт, зокрема Віктор Пендальчук – вчитель інформатики та директор школи з міста Каховка та Юлія Мельниченко – вчителька образотворчого мистецтва з Київщини. Прочитати їхні історії та інших освітян може кожен охочий до 29 жовтня.
 
Більше неймовірних вчительських історій воєнного часу дивіться 7 жовтня о 21:00 в національному телемарафоні на церемонії Global Teacher Prize Ukraine 2023.
 
Довідково
 
Global Teacher Prize Ukraine – щорічна національна премія для вчителів-агентів освітніх змін. Премія покликана відзначити досягнення вчителя не лише щодо своїх учнів, а й щодо суспільства, та підкреслити важливість педагогів в Україні.
 
За матеріалами сайту
ЦК Профспілки