Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Покрова Пресвятої Богородиці – цьогоріч святкуємо 1 жовтня
Покрова Пресвятої Богородиці – цьогоріч святкуємо 1 жовтня
  • 1 жовтня 2023
1 вересня 2023 року ПЦУ та УГКЦ перейшли на новоюліанський календар. Це велике церковне свято завжди припадало на той самий день у жовтні і святкувалося разом із Днем захисників і захисниць України, Днем українського козацтва. Із переходом на новий календар дата змінилася. 
 
Відтепер й надалі українці святкуватимуть це важливе релігійне свято 1 жовтня. 
 
У наших предків Покрова вважалася закінченням цілої плеяди осінніх свят, які підбивали підсумок господарського року. 
 
У народі навіть існувало повір'я: «Пречиста мати (Успіння) засіває, а Покрова збирає». Наші предки вірили, що саме в цей період починається так зване «зазим'я», вже на Покрову худобу не виганяли на пасовище, а переводили її на зимове харчування в хліві.
 
Селяни, спостерігаючи за природними явищами, намагалися передбачити майбутнє. Наприклад, якщо вітер дув із півночі, то вважали, що зима буде сніжною та дуже холодною.
Спостерігаючи за природою, селяни намагалися спрогнозувати майбутнє. Так, якщо вітер дув з півночі, то казали, що зима буде сніжною і дуже холодною.
 
Покрова також славилася як популярний час для створення сім’ї – одруження. У народній традиції існувало переконання у зв'язку між святковим омофором Пречистої Богородиці та фатою (головним убором), якою прикривали голову нареченої. Цей період також вважався чудовою нагодою для сімейних обідів та відвідин родичів. 
 
Вітаємо усіх освітян зі святом Покрови Пресвятої Богородиці!
 
Бажаємо, щоб Богородиця завжди дарувала вам віру та силу, надію і рішучість.
 
Нехай над нашою землею скоріше буде мирне та ясне небо, а кожна родина знайде щастя та добробут! 
 
За матеріалами сайту
ЦК Профспілки