Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Інформація щодо виконання бюджету ФПУ за 2022 рік
  • 22 серпня 2023

1585244046 1939509

 
Управлінням фінансів, бухгалтерського обліку та кадрової роботи апарату ФПУ на виконання Рішення Ради ФПУ від 29.06.2023 р №5/6 «Про затвердження Звіту про виконання бюджету ФПУ за 2022 рік» підготовано наступну інформацію.
 
Доходна частина бюджету склала 152 961,0 тис грн та сформована з трьох джерел: членські внески, доходи від операційної діяльності майнового комплексу ФПУ та міжнародна профспілкова допомога. Надходження внесків від членських організацій склали 6 385,5 тис. грн., що в розрахунку річного внеску за 1 члена профспілки склало 2,10 грн. Доходи від діяльності майнового комплексу склали 18 637,6 тис. грн.      
     
Вперше, найбільшу частину надходжень склали кошти міжнародної профспілкової допомоги, які в умовах військового стану були направлені на інституційну підтримку діяльності ФПУ та її членських організацій, підтримку постраждалих організацій та членів профспілок, профспілкових закладів, які безоплатно розміщували та харчували вимушено переміщених осіб з територій, де відбувалися активні бойові дії. Сума такої допомоги склала 127 937,9 тис. грн., яка надходила за окремими  грантовими угодами (договорами) від таких організацій як Данське агентство профспілкового розвитку, Міжнародна організація праці, Центр солідарності (АФП–КВП, США), Благодійна організація «Корус Інтернешнл» США, Нексус Емілія - Романья (Італія). Також частину коштів міжнародної допомоги отримано від Міжнародної конфедерації профспілок, Європейської конфедерації профспілок, Європейських національних профспілкових центрів та організацій профспілок.
 
Видатки здійснювались на забезпечення статутної діяльності ФПУ, включаючи правовий захист, експертне опрацювання законопроектів ВРУ та КМУ, проведення навчальних програм, інформаційне висвітлення діяльності, які  склали  30 470,5 тис. грн. Фонд Солідарності ФПУ вдалося наповнити на 1 265,2 тис. грн.
 
Особливо продуктивною була робота на міжнародному напрямку у взаємодії з МКП, ЄКП, МОП, профцентрами європейських країн, а саме:
 
- політична підтримка України у збройному спротиву РФ;
 
- солідарна підтримка ФПУ, українських профспілок у захисті прав та інтересів працівників при прийнятті актів законодавства на період воєнного стану;
 
- гуманітарна та фінансова допомога на забезпечення статутної діяльності ФПУ та членських організацій в постраждалих від військових дій;
 
- фінансові виплати та продуктові набори для членів профспілок;
 
- відновлення пошкоджених офісних будівель внаслідок військових дій;
 
- підтримка профспілкових готелів та санаторіїв, які безоплатно розміщували та харчували внутрішньо переміщених осіб.
 
Рішення про використання отриманих від міжнародних організацій коштів розглядалися Штабом ФПУ з гуманітарної допомоги членам профспілок, профспілковим організаціям та біженцям, які постраждали внаслідок воєнної агресії Росії, з подальшим затвердженням прийнятих рішень Президією ФПУ.
 
Загальний розмір допомоги Федерації профспілок України, яка була надана  постраждалим членам профспілок, членським організаціям та профспілковим закладам склав 100 510, 3 тис. грн., у тому числі:
 
- фінансова підтримка профспілкових майнових закладів, які безоплатно розміщували та харчували майже 70 тисяч внутрішньо переміщених осіб з територій, де велись активні бойові дії – 83 260,5 тис. грн, у тому числі на об’єкти:
 
– ПрАТ "Укрпрофоздоровниця" 77 210,4 тис. грн;
 
– ПрАТ "Укрпрофтур" 4 359,2 тис. грн;
 
–   гуртожитки, готелі, санаторії членських організацій ФПУ 1 690,9 тис. грн;
 
- інституційна підтримка членських організацій ФПУ – територіальних профоб’єднань в областях, де відбувались активні бойові дії та була сконцентрована велика кількість внутрішньо переміщених осіб – 5 215,4 тис. грн;
 
- допомога на усунення пошкоджень профспілкових будівель територіальних профоб’єднань, які зазнали руйнувань  внаслідок воєнної агресії росії – Харківська, Миколаївська, Херсонська, Чернігівська, Луганська, Донецька області-  2 831,2 тис. грн;
 
- підтримка постраждалих членів профспілок продовольчими наборами на суму 1714,0 тис грн. Для забезпечення цього було укладено меморандуми про співпрацю з БФ «Всеукраїнська фундація» та БФ «Профбуд», завдяки чому було профінансовано формування, транспортування 6494 продовольчих наборів для членів профспілок;
 
- фінансова допомога членським організаціям ФПУ на суму 7 489,2 тис. грн для надання грошових виплат 1152 постраждалим членам профспілок (загиблим, пораненим, зниклим без вісти під час військових дій) з розрахунку 6500 гривень на одну особу.
 
В цілому обсяг залучених коштів 2022 року став рекордним за останні роки, його розмір склав майже п’ять річних бюджетів Федерації за минулі періоди.
 
Цільове використання коштів міжнародної допомоги по Грантовій Угоді з Данським агентством профспілкового розвитку підтверджено аудиторським висновком компанії, яку погодила Данська сторона, «Бентамс Аудит». Звіт аудитора надіслано донору - Данському агентству профспілкового розвитку.
 
Фінансовими працівниками Благодійної організації «Корус Інтернешнл» США здійснювались періодичні виїзні перевірки санаторіїв, які приймали внутрішньо переміщених осіб щодо цільового використання коштів. За підсумками проведених перевірок зауважень та недоліків не виявлено.
 
Протягом року за грантовими угодами (договорами) з такими організаціями як Міжнародна організація праці, Центр солідарності (США), Нексус Емілія - Романья (Італія) було сформовано та надано звіти про цільове використання коштів, звіти прийнято без зауважень. Водночас, Міжнародній конфедерації профспілок, Європейській конфедерації профспілок, Європейським національним профспілковим центрам та організаціям профспілок надавалися фінансові та інформаційні звіти про цільове використання коштів.
 
Обов’язкову перевірку використання бюджетних коштів та цільового використання отриманої міжнародної допомоги за 2022 рік  здійснено Контрольно-Ревізійною комісією ФПУ, фактів нецільового використання коштів не виявлено.
 
Звіт про виконання бюджету ФПУ за 2022 рік розглянуто та затверджено Рішенням Ради ФПУ від 29.06.2023 р №5/6 «Про затвердження звіту про виконання бюджету ФПУ за 2022 рік».
 
За матеріалами сайту
ФПУ