Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Засідання ЦК Профспілки
  • 23 червня 2023
 
21 червня 2023 року в червоній залі Чернівецького національного університету відбулося засідання президії ЦК Профспілки з порядком денним:
 
  • Про стан забезпечення законодавства про освіту про освіту щодо фінансування та оплати праці працівників галузі та його перспективи на 2024р.
  • Про ситуацію навколо ФПУ та проведення VI засідання ради ФПУ.
  • Про зміни у складі служби правової допомоги Профспілки працівників освіти.
  • Про нагородження.
 
По першому питанні доповідав Романюк Сергій Михайлович – заступник голови Профспілки.
 
Президія ЦК Профспілки працівників освіти і науки України відзначає що на даний час розмір посадових окладів та ставок заробітної плати педагогічних, науково-педагогічних, наукових працівників визначається за тарифними розрядами ЄТС, виходячи з посадового окладу працівника і тарифного розряду 2893грн, з урахуванням їх підвищень згідно з відповідними постановами Уряду.
 
Так, на сьогодні ставка заробітної плати молодого спеціаліста – бакалавра становить за ЄТС 5505 грн, що нижче мінімальної заробітної плати. Ставка заробітної плати вчителя найвищого кваліфікаційного рівня – вищої категорії, дорівнює 7701 грн. Посадовий оклад доцента за 19 тарифним розрядом становить 10982 грн, а професора за 20 тарифним розрядом – 11689 грн.
 
Такий рівень посадових окладів та ставок заробітної плати не відповідає як законодавчим гарантіям, передбаченим статтею 61 Закону України «Про освіту», так і життєвим потребам цієї високоінтелектуальної категорії працюючих, та їх важливій ролі у суспільстві.
Розмір посадового окладу І тарифного розряду ЄТС на 2024 рік  запропоновано на рівні 3434 грн, у зв’язку з чим збільшиться розрив між мінімальною зарплатою та посадовим окладом працівника І тарифного розряду, який на сьогодні становить 43,2%.
 
 
Президія ЦК Профспілки вважає, що встановлення базового посадового окладу ЄТС на такому рівні є неприпустимим, оскільки з усіх 25 тарифних розрядів ЄТС лише за 13 розрядом ставка заробітної плати вчителя першої кваліфікаційної категорії, буде вищою на 200 грн від мінімальної зарплати.
 
Президія відзначає, що в умовах воєнного стану реалізація державних гарантій в оплаті праці педагогічних та науково-педагогічних працівників має відбуватися поступово.
 
Тому організаційним ланкам Профспілки активізувати роботу з відстоювання під час розгляду та прийняття проекту Державного бюджету України на 2024 рік зазначених вище показників, необхідних для забезпечення відповідного рівня оплати праці працівників освіти і науки.
 
 
 
Обговорення другого питання було жвавим, активним і принциповим. Було вирішено:
 
  1. Звернутися до Федерації профспілок України щодо:
  • необхідності здійснення структурних змін в Федерації профспілок України;
  • підготовки та затвердження установчого договору (угоди) про створення Федерації (конфедерації) профспілок України;
  • активізації роботи, спрямованої на відновлення повноцінної діяльності усіх передбачених законодавством площадок соціального діалогу на всіх рівнях.
 
  1. Донести позицію галузевої профспілки в ході обговорення питання «Про хід виконання рішень VIII З’їзду  ФПУ, зокрема щодо структурних змін, поточну ситуацію й актуалізацію завдань в умовах війни та євроінтеграції» на черговому шостому засіданні Ради ФПУ.
 
Прийнято відповідну постанову про нагородження профспілкових лідерів.
 
 
Прес-служба
обласної організації
Профспілки