Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Захистимо людину праці
  • 6 квітня 2016

Соціально-економічний і правовий захист членів Профспілки, обґрунтований ст. 36 Конституції України, є одним із основних напрямків діяльності Запорізької районної організації Профспілки працівників освіти і науки України.

Так в 2015 році завдяки планомірній роботі районної організації Профспілки працівників освіти і науки України, педагогічним працівникам закладів освіти Запорізького району була виплачена щорічна грошова винагорода в середньому у розмірі 50% посадового окладу.

В 2016 році на заробітну плату працівникам закладів загальної середньої освіти не вистачає приблизно 3 млн. 200 тис. грн.. З цього приводу голова Запорізької РОП звернулась до голови Запорізької районної ради. Він пообіцяв розглянути це питання на сесії 31 березня 2016 р. та виділити кошти для освітян. Сесія прийняла рішення про дофінансування бюджету галузі освіти.

В 2015 році всі навчальні заклади уклали та зареєстрували колективні договори на 2015-2020 роки. Укладено районну угоду між відділом освіти Запорізької районної адміністрації і Запорізькою районною організацією Профспілки працівників освіти і науки України на 2015-2020 роки.

Накази відділу освіти, що стосуються оплати праці та трудових прав працівників, узгоджуються з головою РО Профспілки Мишакіною Л.М.

У зв’язку з тим, що педагогічним працівникам закладів освіти району з 1 вересня 2015 р. зменшено надбавку за престижність педагогічної праці з 20 до 10% посадового окладу, за ініціативою голови РО Профспілки Мишакіної Л.М., педагогічного колективу Новоолександрівської ЗОШ І-ІІІ ступенів було підготовлено за участю юрисконсульта обласної організації Профспілки Петрашиної Л.Г. 22 позовні заяви та подано до суду. У даний час йде розгляд у Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних та кримінальних справ.

Багато зусиль Рада РОП приділяла в 2015 р. вирішенню питання стосовно виплати індексації працівникам. Ця робота принесла успіх – за 2015 рік індексація буда виплачена працівникам освіти району в повному обсязі.

До голови РОП та голів ППО надходить багато звернень щодо надання правової допомоги членам Профспілки. Всі питання вирішуються оперативно.

Поновлено на роботі у судовому порядку (за участю юрисконсульта обласної організації Профспілки) завгоспа Степнянського КДНЗ «Сонечко», яку було незаконно звільнено з роботи.

Регулярно проводяться навчання профспілкового активу, де обов’язково розглядаються питання правового, соціально-економічного захисту спілчан. Останнє навчання відбулося 29 березня разом із семінаром профкурсів Запорізької облпрофради. На нього була запрошена юрисконсульт обкому Петрашина Л.Г., яка активно співпрацює з районною організацією Профспілки з питань захисту спілчан та надання юридичної допомоги.

Голова РО Профспілки Мишакіна Л.М., як делегат з’їзду, надала інформацію про VII з’їзд ФПУ, який відбувся 24 березня 2016 року в м. Києві. Вона повідомила про прийнятті рішення, стратегію діяльності ФПУ на 2016-2021 роки, обрання голови ФПУ та інші питання.

Юрисконсульт обкому відповіла на питання голів ППО по трудовому законодавству, охороні праці та інші.

Активна робота з соціальними партнерами (райдержадміністрацією, райрадою, селищними радами, відділом освіти,адміністраціями закладів освіти), відстоювання порушених прав та інтересів спілчан у судах, правова освіта, профспілкове навчання, тісна співпраця з юрисконсультом обкому є запорукою успішного відстоювання інтересів працівників району, аргументованого тиску на органи місцевої влади, виплати заробітної плати і надбавок у законодавчо встановлених обсягах.

Мишакіна Л.М. –
голова Запорізької
РО Профспілки