Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • В житті є тільки праця, віра, честь та добра пам’ять
В житті є тільки праця, віра, честь та добра пам’ять
  • 1 квітня 2016

Життєва дорога Черкуна Олексія Івановича схожа на повноводну ріку, яка тече ось уже 60 років.

Привітати ювіляра в школу завітали Лазаренко С.О., начальник відділу освіти Чапаєвської об’єднаної громади, Коваленко О.В., головний спеціаліст відділу освіти, Стольнікова А.М., завідувач районного методичного кабінету, Мовчан З.А., голова районної організації Профспілки, яка вручила ювіляру Почесну грамоту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України.

Олексій Іванович Черкун – заступник директора Кінськороздорівського НВК – патріот села й України, надзвичайно ерудована особистість. Упродовж майже чотирьох десятків літ з любов’ю навчає дітей рідної мови та літератури, а також народознавства. «Кімната історичної пам’яті і національного виховання», «Зал національного одягу і народного ремесла» – це його улюблені «діти», усе до нитки тут зібрано власноруч за допомогою земляків та дітей. Третій поверх школи – проукраїнський, зроблений під українське подвір’я. Тут проводяться тематичні заходи, різноманітні свята.

У дивовижному музейному царстві за день не осягти побаченого, бо тут ціла епоха: старовинні рушники, ікони, скрині, ткацький верстак, прядки, міні-сівалки, навіть невеличка гарба…

Усього до тисячі експонатів – свідків далеких часів. У музейній колекції «Зали народного одягу» налічується 140 хусток, які належали мамам, бабусям, прабабусям..

Варто створити такий храм мистецтва – і дітям хочеться бігти до школи, навіть коли там немає уроків. І натхненно співати Гімн України без підказки, в мить, коли того потребує серце.

Роздорівські школярі залюбки займаються творчістю, рукоділлям. Колективні роботи – вишита мала Україна та робота «Українське село» - отримали відзнаки в обласних конкурсах і були представлені в Києві.

У пісенно-поетичному доробку Олексія Івановича більше 30 віршів і пісень про школу та рідне село. Є в нього також задум відкрити ще одну залу, експонати якої розповідатимуть про школу та її учнів.

Як добре, що поміж нас є такі люди, які шанують історію свого краю, своїх предків, села … і стараються зберегти для наступних поколінь.

Голова
Пологівської РО
Профспілки
З.А.Мовчан