rdl1tqxrlhw2dtmbvnvf 1
 
1). Мінреінтеграції:
 
- Як оформити довідку ВПО та допомогу на проживання. https://minre.gov.ua/2023/03/13/yak-oformyty-dovidku-vpo-ta-dopomogu-na-prozhyvannya/
- Мінреінтеграції перерахувало ще 18,8 млн гривень тим, хто був чи досі в полоні. https://minre.gov.ua/news/minreintegraciyi-pererahuvalo-shche-188-mln-gryven-tym-hto-buv-chy-dosi-v-poloni
 
2). Мінсоцполітики:
 
- Однією з умов призначення субсидій є відсутність простроченої заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг.
 
- Мінсоцполітики відповідає на запитання щодо ВПО: «Отримував допомогу на проживання для ВПО, переїхав та змінив адресу на проживання через Дію і вже другий місяць не отримую допомогу. Як вирішити цю ситуацію та куди звернутися?».
 
Необхідно звернутися до органу соціального захисту населення за новим місцем реєстрації як ВПО. Це можна зробити як особисто, так і поштою.
 
Дізнатися точні контактні дані УСЗН можна на сайтах Обласних державних адміністрацій/Обласних військових адміністрацій через Департаменти соціального захисту населення https://cutt.ly/e8hA54w.
 
- Мінсоцполітики відповідає на запитання українських пенсіонерів, які наразі опинилися за кордоном: «Чи не є отримання матеріальної допомоги поза Україною приводом для позбавлення їх пенсії?».
 
Призначені в Україні пенсії виплачуються за правилами, визначеними українським законодавством.
 
Якщо пенсія виплачується на банківський рахунок, в момент зарахування кошти стають власністю людини. І людина має право використовувати їх на власний розсуд. При цьому чинне законодавство не ставить виплату пенсій у залежність від того, чи одержує людина матеріальну допомогу за кордоном.
 
- Мінсоцполітики відповідає на запитання: «Чи зросли розміри мінімальних пенсійних виплат особам з інвалідністю із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС?».
 
Чинне законодавство визначає, що для осіб, які отримали інвалідність внаслідок ліквідації аварії на ЧАЕС, – мінімальний розмір пенсійної виплати не може бути нижчим: для осіб з інвалідністю 1 групи – 100% розміру середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка враховується для обчислення пенсії за попередній рік; для осіб з інвалідністю 2 групи – 80%; для осіб з інвалідністю 3 групи – 60%.
 
З 1 березня розмір таких пенсій індексовано на 19,7% через збільшення середньої зарплати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка враховується для обчислення пенсії за 2022 рік 13 376,21 гривень.
 
Відповідно, мінімальний розмір пенсійної виплати для таких осіб становитиме: для осіб з інвалідністю 1 групи – 13 376,21 грн; для осіб з інвалідністю 2 групи – 10 700,97 грн; для осіб з інвалідністю 3 групи – 8 025,73 гривень.
 
3). Національне агентство України з питань державної служби:
 
- 9 березня Голова НАДС Наталія Алюшина представила громадськості звіт про діяльність Агентства у 2022 році (https://goo.su/NzwsG), окреслила пріоритети діяльності на поточний рік, а також відповіла на запитання учасників заходу. Участь в онлайн-презентації взяли представники Колегії НАДС, Громадської ради, Профспілки працівників держустанов України, експерти, журналісти та ін.
Трансляцію заходу можна переглянути на YouTube-каналі НАДС: https://bit.ly/3ZOjni4
 
- НАДС буде продовжувати спільні з ООН Жінки в Україні програми із забезпечення гендерної рівності, рівних прав жінок і чоловіків, зокрема у контексті євроінтеграційних процесів і набуття нашою державою статусу кандидата на вступ в ЄС. Про це зазначила Голова НАДС Наталія Алюшина під час зустрічі із представницею ООН Жінки в України Сабін Фрейзер Гюнеш.
 
4). Мінфін інформує:
 
- 9 березня відбулась онлайн-зустріч міністрів фінансів України та Норвегії – обговорено поточну фінансову ситуацію в Україні та важливість зовнішньої фінансової  підтримки, необхідність збереження макроекономічної стабільності України та можливості Уряду і надалі забезпечувати всі першочергові соціальні видатки держбюджету. 
 
- Міністерство фінансів України, Державна податкова служба України та EU Public Finance Management Support Programme for Ukraine (EU4PFM) розпочали активну роботу у форматі робочих груп над підготовкою законодавчої бази у сфері оподаткування та податкового адміністрування, необхідної для вступу до Європейського Союзу.
 
Кожне положення правового акта ЄС має бути належним чином впроваджене у національне законодавство кожної країни-члена ЄС, забезпечуючи однакове застосування тих положень оподаткування, які гармонізовані на рівні ЄС.
 
Для імплементації Директив ЄС вже розглянуто пріоритетність їх впровадження в Україні, проводиться їх огляд та порівняльний аналіз щодо відповідності українського податкового законодавства положенням Директив ЄС.
 
Детальніше:
 
- Наказом Міністерства фінансів України від 27 лютого 2023 року №110 «Про внесення змін у додаток 5 до Порядку функціонування Електронного кабінету» розширено перелік податкової інформації, яка за попередньо наданою згодою платника податків у визначеному ним обсязі може бути надана контрагенту (https://mof.gov.ua/uk/decrees_2023-609).
 
Тепер через Електронний кабінет можна буде дізнатися інформацію про наявність свого контрагента в переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку (дата включення до / виключення з такого переліку, критерій ризиковості). Це зроблено з метою мінімізації ризиків платників податків, пов’язаних із співпрацею з ризиковими контрагентами. Також через Електронний кабінет можна отримати і іншу інформацію про свого контрагента. Детальніше:
 
5). Мінекономіки: Об'єднані Арабські Еміративідправили в Україну літак з гуманітарною допомогою в рамках програми підтримки на $100 млн. https://www.kmu.gov.ua/news/oae-nadala-ukraini-humanitarnu-dopomohu-na-100-mln-dolariv
 
6). Мінінфраструктури: Уряд Японії надасть понад 170 млн доларів США (близько 170 млн доларів США на проекти екстреного відновлення, зокрема на відбудову критичної інфраструктури, необхідної для повернення українців додому та розвитку економіки – підписано відповідну Грантову угоду; крім того, на початку січня було оголошено, що Уряд Японії виділяє 95 млн доларів на відновлення України, що будуть направлені Програмі розвитку ООН (ПРООН) в рамках партнерської угоди). http://surl.li/fjiwc
 
7). Бухгалтерський сервіс Дебет-Кредит інформує:
- За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку у лютому 2023 року порівняно зі січнем 2023 р. становила 0,7%, з початку року – 1,5%. 
 
- Інфляція почала уповільнюватися раніше очікувань НБУ.
 
У січні 2023 року споживча інфляція в Україні знизилася до 26% у річному вимірі. За оцінками НБУ, сповільнення зростання цін тривало і в лютому.
 
Довідково: Оприлюднено «Макроекономічний та монетарний огляд НБУ (березень 2023 року)»
- https://bank.gov.ua/ua/news/all/makroekonomichniy-ta-monetarniy-oglyad-berezen-2023-roku, в якому, зокрема, зазначено наступне:
 
- сезонне пожвавлення економічної активності підтримувало ринок праці, але багато українців, які мали роботу до війни, досі не працюють, що стримує збільшення доходів домогосподарств;
 
- за оцінками, на початку 2023 року зростання доходів домогосподарств підтримувалося переважно виплатами в бюджетних секторах, зокрема військовослужбовцям. За опитуванням ЄБА, у 2023 році більшість (61%) не планує змінювати зарплати, 28% планують підвищення;
 
- кількість мігрантів за кордоном поступово зростає.
 
 - Надміру виплачена субсидія: коли повертається та в яких розмірах?
 
Законодавством передбачено лише два випадки, коли надміру виплачена субсидія повертається державі. Зокрема, у разі якщо у заяві чи декларації було зазначено недостовірну інформацію.
 
У разі призначення житлової субсидії на наступний період уповноважений орган може утримувати суму надміру виплаченої житлової субсидії під час виплати щомісячних сум субсидій. При цьому поточні виплати можуть бути зменшені не більш як на 20 відсотків.
 
- З 10 березня діє оновлений перелік ТОТ та територій бойових дій.
 
Наказами Мінреінгтеграції від 06.03.2023 р. №80 та від 09.03.2023 р. №84  внесено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією. Накази опубліковані в «Офіційному віснику» від 10.03.2023 р.
 
До оновленого переліку територій можливих та активних бойових дій увійшли населені пункти в Дніпропетровській, Донецькій, Миколаївській, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській, Запорізькій і Луганській областях.
 
- З 1 квітня – нові правила документального підтвердження витрат щодо відрядження: нагадування від ДПС.
 
Якщо під час відрядження працівник застосував платіжні картки чи їх реквізити для розрахунків у безготівковій формі та/або для отримання готівки в межах суми добових і за відсутності оподатковуваного доходу, авансовий звіт не складатиметься.
 
За підсумками засідання КМУ від 10 березня 2023 року, зокрема:
 
- !!! Затверджено перший етап розподілу додаткової дотації з держбюджету місцевим бюджетам на здійснення своїх повноважень, фінансування зарплат і оплату комунальних послуг у розмірі понад 10,2 млрд грн. Кошти передбачені для 17 обласних бюджетів і 853 бюджетів територіальних громад. Другий етап розподілу дотації місцевим бюджетам здійснюватиметься щоквартально. Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. http://surl.li/fjcmg
Кошти будуть спрямовані для покриття втрат доходів місцевих бюджетів та додаткових витрат на ВПО.
 
В умовах війни територіальні громади відчули негативний вплив через втрату надходжень до місцевих бюджетів. Особливо це стосується територіальних громад Донецької, Запорізької, Луганської, Харківської та Херсонської областей.
 
Відповідно до прийнятого акту ці області отримають 7,4 млрд грн, а органи місцевого самоврядування на деокупованих, тимчасово окупованих та інших територіях, зможуть отримати додаткове фінансування для ефективного здійснення своїх повноважень та забезпечення першочергових потреб на місцевому рівні.
 
Загалом у держбюджеті-2023 Міністерство фінансів вперше передбачило додаткову дотацію у розмірі 24 млрд грн з державного бюджету місцевим бюджетам для здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на деокупованих, тимчасово окупованих та інших територіях України. Докладніше:
 
- Удосконалено процедуру формування переліку територій, на яких ведуться бойові дії або які тимчасово окуповані агресором. Передбачається створення чіткого алгоритму, за яким в інформаційній системі буде оновлюватися список: обласні військові адміністрації пропонуватимуть включення тих чи інших територій; Міноборони буде їх погоджувати або обґрунтовано відхиляти; Мінреінтеграції затверджуватиме пропозиції або ж надаватиме свою аргументацію щодо відхилення.
 
Мінреінтеграції зазначає, що рішення сприятиме захисту інтересів внутрішньо переміщених осіб, адже на основі переліку територій цим особам здійснюються виплати.  http://surl.li/fjctchttp://surl.li/fjcqd
 
- Виділено із резервного фонду держбюджету 5 млн грн на реалізацію експериментального проекту з будівництва та ремонту енергетичної інфраструктури. http://surl.li/fjixk
 
- Віце-прем'єр-міністра - Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірину Верещук призначено головою Координаційного штабу з питань захисту прав дитини в умовах воєнного стану. Також розширено перелік функцій Коордштабу. Коордштаб був створений у березні минулого року з метою координації дій органів виконавчої влади та місцевого самоврядування в питаннях захисту прав дитини в умовах воєнного стану. http://surl.li/fjcsb
  
 
За матеріалами сайту
ФПУ