Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • АКТУАЛЬНО. Профспілки виступають за справедливе вирішення питання щодо профспілкового майна
АКТУАЛЬНО. Профспілки виступають за справедливе вирішення питання щодо профспілкового майна
  • 3 березня 2023
profspilka 0030303233
 
Відбулося засідання робочої групи сформованої Президією ФПУ для проведення комунікацій з органами держаної влади, парламентською Тимчасовою слідчою комісією з питань розслідування фактів можливих порушень законодавства України у сфері отримання, розпорядження, транспортування, зберігання, використання за цільовим призначенням гуманітарної та іншої допомоги, а також неефективного використання державного майна, яке може бути використано для тимчасового розміщення ВПО та забезпечення інших потреб держави. 
 
Федерація профспілок України та утворені нею у 1992 році акціонерні товариства «Укрпрофоздоровниця» і «Укрпрофтур» набули майно в законний спосіб, що засвідчено державними актами та  відповідними свідоцтвами про власність. Тим не меньше, владою ініційовані кримінальні справи про начебто незаконне набуття профспілками цієї власності. Рада ФПУ 22 грудня 2022 року визначила свою правову позицію з цього питання, оприлюднила її  і направила відповідні звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та Президенту України. Отримано формальні відповіді, що не передбачають будь-якого діалогу з власником майна ФПУ, ПрАТ «Укрпрофоздровниця» та «Укрпрофтур» .
 
Президія ФПУ 15 лютого 2023 року  в черговий раз засвідчила підтримку задекларованою Радою майнової позиції, створивши робочу групу, яка готує відповідні матеріали та працює над доказовою базою.
Нажаль, користуючись воєнним станом в Україні, правоохоронці з метою вилучення профспілкової власності, вдаються до порушення основних профспілкових прав та громадських свобод. Порушуються кримінальні справи, проводяться обшуки як в профспілкових офісах, так і по місцю проживання працівників без відповідної ухвали, вилучаються особисті мобільні телефони та комп’ютерна техніка, що є свідченням тиску на профспілки.
 
Як наголошує Комітет МОП зі свободи об’єднання: «Будь-який обшук профспілкових приміщень або приміщень, в яких проживають члени профспілки, без розпорядження суду, є надзвичайно серйозним порушенням свободи об'єднання»; «Обшуки в профспілкових приміщеннях повинні проводитися тільки після видання припису звичайним судовим органом, коли цей орган вважає, що є розумні підстави припускати, що в зазначених приміщеннях є речові докази, пов'язані з переслідуванням за скоєння кримінально карного діяння, і за умови, що обшук буде обмежений тією метою, для якої виданий ордер».
 
Комітет МОП роз’яснює, що затримання профспілкового лідера має обмежуватися максимально коротким терміном, а заступник голови ФПУ з майнових питань Володимир Саєнко вже майже 3 місяці перебуває під вартою з умовою внесення ним неспівмірної застави у сумі 124 млн. грн., що у перерахунку до середньомісячної української зарплати в 10 тис. грн. за період більше ніж 1000 років. А його судова справа щодо апеляції так і не розглядається.
 
Серед основних питань на засіданні Робочою групою було розглянуто хід опрацювання запиту ТСК від 25.01.2023 щодо надання ФПУ інформації за переліком питань та виконання постанови Президії ФПУ «Про загострення ситуації з наступом влади на майнові права профспілок та дії ФПУ на їх захист».
 
Поінформовано членів Робочої групи про результати опрацювання судових рішень у справах за позовами прокуратури в інтересах держави в особі ФДМУ про визнання права власності за державою на майно профспілок, практику Вищого господарського суду та Верховного Суду, ЄСПЛ у справі «Фонд «Батьківська турбота» проти України».
 
Робоча група також розглянула проєкти листів до КМУ як сторони соціального діалогу та до Президента України.
 
За матеріалами сайту
ФПУ