Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Рік потому українські профспілки відіграють вирішальну роль у військових діях - і будуть відігравати центральну роль у досягненні справедливого миру
Рік потому українські профспілки відіграють вирішальну роль у військових діях - і будуть відігравати центральну роль у досягненні справедливого миру
  • 2 березня 2023
  • GettyImages 1238867469
За 12 місяців, що минули від початку незаконного та жорстокого вторгнення росії в Україну, владімір путін та кремль не демонструють жодних ознак припинення агресії, а лише її продовження та ескалації. Десятки тисяч цивільних осіб було вбито, ще більше поранено, сотні бойовиків гинуть щодня, а майбутнє незліченної кількості людей зазнало незворотної шкоди. Тим не менш, незважаючи на те, що росія націлилася на цивільне населення та об'єкти критичної інфраструктури, їй не вдалося зламати волю українського народу.
 
Про це пише у своєму Блозі на сайті www.equaltimes.org заступник Генерального секретаря МКП Оуен Тюдор.
 
"- За даними українських профспілок, внаслідок війни було втрачено близько п'яти мільйонів робочих місць, ВВП України скоротився приблизно на третину, близько 10 мільйонів людей були змушені покинути країну, а близько п'яти мільйонів людей всередині України стали вимушеними переселенцями. Членські організації Міжнародної конфедерації профспілок (МКП) - Федерація профспілок України (ФПУ) та Конфедерація вільних профспілок України (КВПУ) - були змушені повністю переорієнтувати свою діяльність, враховуючи вплив війни на людей, економічну дезорганізацію та той факт, що Україна перебуває у воєнному стані.
 
У неймовірно складних умовах, часто з великим особистим ризиком, профспілкові активісти доставляють гуманітарну допомогу та працюють над тим, щоб економіка, особливо життєво важливі послуги, продовжували надаватися. Люди, переміщені всередині країни, були розміщені, нагодовані та отримали медичну допомогу в профспілкових установах. Сім'ї загиблих і поранених надана фінансова підтримка, будівлі були відремонтовані, лікарні отримали життєво необхідне обладнання та витратні матеріали.
 
МКП, через наш гуманітарний заклик, а також Європейська конфедерація профспілок (ЄКП), наші членські організації, глобальні федерації профспілок та інші організації надають допомогу профспілковому руху України. У той же час, профспілки зберегли свої основні функції з підтримки працівників.
 
Профспілкова солідарність у сусідніх країнах та в інших регіонах також залишається міцною. Основні зусилля з надання допомоги тим, хто був змушений тікати від конфлікту, включають забезпечення житлом, їжею, ліками та іншими предметами першої необхідності, консультації та підтримку, щоб допомогти людям отримати доступ до соціальних виплат, муніципальних та інших послуг, підтримку біженців, які шукають роботу, а також профспілкове представництво для тих, хто знайшов роботу.
 
Російське вторгнення призвело до тяжких наслідків і в багатьох інших країнах: спіралеподібне зростання цін на продукти харчування і паливо, яке посилюється корпоративними прибутками, боляче вдарило по людях і збільшило рівень бідності, особливо в багатьох менш заможних країнах. Дефіцит добрив та іншої сировини, яку традиційно постачали росія, Україна, а також білорусь, порушив виробництво продуктів харчування, а також ланцюги поставок, які вже постраждали від пандемії Covid-19.
 
На додаток до серйозних наслідків вторгнення, оскільки путін прагне ескалації конфлікту, російське втручання в політичні процеси в багатьох інших країнах вже кілька років є характерною рисою політичного ландшафту. Хоча росія далеко не самотня у втручанні в справи інших країн, її посилення фейкових новин, ксенофобії та мови ворожнечі через соціальні мережі виявилося дуже ефективним.
 
І поки в Україні ведеться війна, світ не може забути або ігнорувати багато інших збройних конфліктів, що відбуваються по всьому світу, таких як затяжний конфлікт в Ємені та війна в Тиграї в Ефіопії, де зараз є принаймні надія на мир після підписання угоди в листопаді 2022 року.
 
Перше речення Статуту Міжнародної організації праці, яка була створена в 1919 році після спустошливої Першої світової війни, говорить: "Загальний і тривалий мир може бути встановлений лише тоді, коли він ґрунтується на соціальній справедливості". Зворотне твердження також справедливе.
 
Там, де ведеться війна, соціальна справедливість неможлива, а там, де наслідки війни поширюються на інші країни, прагнення до соціальної справедливості стає ще більш складним. Ось чому Декларація принципів МКП робить такий сильний акцент на мирі та уникненні збройних конфліктів і насильства в усіх їхніх формах, а також, що особливо актуально сьогодні, на майбутньому без ядерної та інших видів зброї масового знищення.
 
Наша участь у пошуках багатосторонньої системи, заснованої на правилах і принципах міжнародного права, як це викладено в доповіді "Спільна безпека - для нашого спільного майбутнього", є свідченням цього. Повага до прав трудящих і роль вільних і незалежних профспілок є незамінними в забезпеченні основ соціальної справедливості та мирного співіснування всередині країн і між ними.
 
МКП і весь міжнародний профспілковий рух підтримують народ України і зберігатимуть нашу солідарність з профспілками країни. Соціальна справедливість, включаючи повну повагу до основоположних прав трудящих, повинна бути основою майбутнього України, тим більше, що вона прагне зблизитися з Європейським Союзом. Профспілки мають відігравати вирішальну роль у відновленні інфраструктури, житла, шкіл, охорони здоров'я та нових галузей промисловості. Всі працівники повинні мати соціальний захист і право на організацію профспілок та колективні переговори. Де б працівники не зазнавали фізичного нападу, де б їхні права не відкидалися або підривалися, давня і горда традиція міжнародної профспілкової солідарності завжди буде даватися взнаки.
 
У довгоочікуваному післявоєнному періоді профспілки залишатимуться центральною ланкою у побудові майбутнього, заснованого на мирі та соціальній справедливості".
 
За матеріалами сайту
ЦК Профспілки