Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Кожен другий українець вважає себе європейцем – нове опитування
Кожен другий українець вважає себе європейцем – нове опитування
  • 23 лютого 2023
 
Цей показник виріс удвічі, порівняно з минулим роком, свідчать результати дослідження Соціологічної групи «Рейтинг».
 
Політичні зміни
 
Дві третини опитаних оцінили майбутні перспективи України на найвищому рівні. Фіксується значне зростання суспільної самооцінки. Більшість опитаних оцінили положення України вище середнього – 4,6 балів з 7 максимальних, що в 1,5 рази вище показника 2021 року. 
 
Головна емоція, яку відчувають респонденти, думаючи про Україну – гордість. Внаслідок повномасштабного вторгнення і героїчного спротиву українського народу цей показник виріс більш ніж вдвічі – з 34 до 75%.
 
Відбулися зміни і в національній самоідентифікації: абсолютна більшість опитаних ідентифікує себе як громадян України (порівняно з 2021 роком показник зріс з 76 до 94%). Половина ідентифікують себе європейцями (подвійний ріст).
 
Дві третини – оцінили майбутні перспективи України на найвищому рівні та переважна більшість (95%) вірить в перемогу.
 
 
Кожен п’ятий перейшов на частіше використання української мови за час повномасштабної війни.
 
Пріоритетами для відновлення країни вбачають відновлення підприємств й робочих місць та відбудову пошкоджень, адже більшість українців хочуть роботи, а не соціальної допомоги.
 
Україна переживає складний період свого розвитку, переосмислюючи свою роль в історії. Загалом війна сприяла підвищенню довіри громадян до державних інституцій.
 
 
Психоемоційні зміни
 
З початку повномасштабного вторгнення суспільство демонструє високий рівень життєстійкості, значення Індексу зменшилося мінімально (з 3.9 до 3.7).
 
Українці майже так само схильні до самообмежень, як і півроку тому – більше половини (58%) вважають, що потрібно суттєво себе обмежувати у розвагах і покупках, а 37% схильні думати, що потрібно намагатися жити повноцінним життям.
 
На початку повномасштабного вторгнення 44% українців довелося тимчасово розділитися зі своєю сім’єю. Через рік таких лише 21%. Більшість тих, кому довелося розділитися з родиною, пройшли це  випробуванням, а у 20% їх стосунки навіть покращилися.
 
83% вважають, що треба бути обережними з людьми, натомість у 2020 році таких було лише 54%. Тут йдеться про довіру як базову цінність, як довіру до світу, яка підірвана або зруйнована війною. Особливо це стосується «чужих», або тих, хто такими став, а здавався близьким.
 
Суспільні зміни
 
Незважаючи на повномасштабне вторгнення, українці залишаються гуманним і толерантним суспільством, підтримка смертної карти зменшилась з 52 до 42%.
Погляди українців все більше відповідають європейським цінностям, наприклад, підтримка смертної карти зменшилась з 52 до 42%. 
 
 
За рік війни дещо знизилась віра в Бога: відсоток тих, хто не сумнівається у його існуванні змінився з 60% на 55%.
 
Загальноприйняті норми та цінності стали більш визначеними, тому аномійні настрої перестали домінувати: кількість тих, у кого переважає аномійний стан (стан деморалізованості) зменшилась з 72 до 48%. 
 
Найбільша зміна відбулась відносно покращення розуміння того, яким правилам слідувати та у що потрібно вірити сьогодні.
 
 
Довідково 
 
Опитування проводили у період з 4 до 13 лютого 2023 року, в три етапи серед 1623 респондентів віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв’язок. 
 
Результати зважені з використанням актуальних даних Державної служби статистики України.
 
За матеріалами сайту
ЦК Профспілки