Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Українська – мова єднання й перемоги!
  • 21 лютого 2023
 
Міжнародний день рідної мови в Україні відзначають 22 роки поспіль. Започаткували день у листопаді 1999 року на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності.
 
Мова має значення, особливо зараз! Мова – це та рушійна сила, яка об’єднала українців і весь світ та веде до перемоги України. Підтримувати культурне розмаїття, захищати мови корінних народів, утверджувати українську мову як державну, посилювати обороноздатність держави – наше спільне завдання.
 
Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, вітаючи українців з цим днем цьогоріч підкреслив, що Міжнародний день рідної мови – свято, яке нагадує про право кожного розмовляти рідною мовою у своїй країні.
 
«Українці це знову виборюють зі зброєю в руках. За українську мову, національну ідентичність та право бути господарями на своїй землі гинуть кращі сини та доньки країни. 
 
Росія, як і попередніми століттями, знищує українські книги, культурні надбання, полює на патріотичних відчайдухів, котрі на окупованих територіях продовжують боротися проти намагань агресора відтворити на одвічно українських землях совєтську територію з піонерськими маршами, радянськими піснями та агітплакатами. 
 
Ми солідарні у підтримці кримських татар, чия мова, мовби українська, зазнає утисків і репресій з боку російських окупантів в українському Криму», – наголосив Уповноважений із захисту державної мови. 
 
Нехай і надалі передається із покоління в покоління наша рідна мова, наповнюється та вдосконалюється. 
 
Зберігайте рідну мову, бережіть її, спілкуйтеся, адже українська – мова переможців! 
 
З Міжнародним днем рідної мови!
 
«Державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України»
 
 
За матеріалами сайту
ЦК Профспілки