Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • У Запоріжжі відбулося чергове засідання спеціальної обласної комісії для вжиття заходів щодо запобігання різкому зростанню безробіття під час масового вивільнення працівників
У Запоріжжі відбулося чергове засідання спеціальної обласної комісії для вжиття заходів щодо запобігання різкому зростанню безробіття під час масового вивільнення працівників
  • 21 лютого 2023
фото 3
 
Під головуванням заступника голови облдержадміністрації Віталія Сиволапа  відбулося чергове  засідання спеціальної обласної комісії для вжиття заходів щодо запобігання різкому зростанню безробіття під час масового вивільнення працівників, де розглядалося питання соціального захисту працівників підприємств у військовий час.
 
У заході взяли участь: в.о. голови Запорізької обласної ради професійних спілок Тамара Белескова, перший заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області Павло Науменко, начальник управління реалізації політики зайнятості Запорізького обласного центру зайнятості Тетяна Заліпяцька, начальник управління оподаткування Головного управління ДПС у Запорізькій області Світлана Баневич, директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Марина Нотанова та інші представники структурних підрозділів облдержадміністрації тощо.
 
Під час засідання було зазначено, що на ринку праці області продовжують спостерігатися негативні тенденції, які обумовлені збройною агресією з боку російських військ.
 
Внаслідок обмеження електропостачання через ракетні обстріли по енергетичним об’єктам України, значна кількість підприємств змушена працювати не на повну потужність, а деякі підприємства взагалі повністю припинили виробництво, адже режими роботи під час постійних знеструмлень або обмежень призводять до виходу з ладу вартісного обладнання та неможливості завершення технологічних процесів.
 
Так, за інформацією Запорізької районної військової адміністрацій станом на 01.02.2023 у простої (виплата  60 відсотків заробітної плати та менше) перебувало понад 6 тис. працівників, або 10,3 % від загальної кількості працівників на підприємствах цього району. З 2,4 тис. працівників призупинено дію трудового договору відповідно до ст. 13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX.
 
У зв’язку з бойовими діями 19,4 тис. особам надано відпустки без збереження заробітної плати, 361 особі - відпустки з частковою оплатою.
 
З метою запобігання масовому вивільненню працівників в області службою зайнятості проводиться робота щодо виплати допомоги по частковому безробіттю.
 
Так, за інформацією Запорізького обласного центру зайнятості на даний час таку виплату отримує ПрАТ «Запорізький абразивний комбінат» для 470 працівників цього підприємства.
 
За результатами засідання прийнято низку рішень, спрямованих на пошук шляхів щодо надання допомоги підприємствам з метою збереження робочих місць та заробітної плати працівників.
 
За матеріалами сайту
ФПУ