Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • АТАКИ НА ПРОФСПІЛКИ ТА СОЦІАЛЬНІ ПРАВА ПОВИННІ ПРИПИНИТИСЯ! - ЗАЯВА ЄВРОПЕЙСЬКИХ ПРОФСПІЛОК ДО САМІТУ УКРАЇНА-ЄС У КИЄВІ
АТАКИ НА ПРОФСПІЛКИ ТА СОЦІАЛЬНІ ПРАВА ПОВИННІ ПРИПИНИТИСЯ! - ЗАЯВА ЄВРОПЕЙСЬКИХ ПРОФСПІЛОК ДО САМІТУ УКРАЇНА-ЄС У КИЄВІ
  • 9 лютого 2023
1488439159 070323
 
Європейська конфедерація профспілок та її членські організації, Федерація профспілок України та Конфедерація вільних профспілок України, повністю підтримують Україну та її народ у боротьбі за демократію та суверенітет проти російської агресії.
 
Це був рік шоку і болю, руйнівних новин і образів, але також рік хоробрості і консолідації українського народу та його профспілок, рік солідарності, єдності і підтримки. З першого дня війни українські профспілки долучилися до загальнонаціональних зусиль, спрямованих на протидію агресії, а також на подолання спровокованої нею кризи. Європейський профспілковий рух надає політичну та гуманітарну підтримку сестрам і братам в Україні та поза її межами. Солідарність і мобілізація є ключовими у протистоянні агресії, порятунку життів і наданні допомоги всім, хто її потребує. Вони стануть ключем до відновлення України як демократичної, суверенної та справедливої країни, яка обирає Європейський Союз та його верховенство права, повагу до прав, рівність та справжній соціальний діалог.
 
Україна потребуватиме єдності для національної відбудови, яка ґрунтуватиметься на повазі до трудових прав та соціального діалогу як основи нової промислової політики та політики зайнятості, а отже, необхідного перезапуску виробничих відносин в країні, включаючи комплексний перегляд трудового законодавства. Але ми шкодуємо, що дії української влади та роботодавців систематично порушують права трудящих і профспілок, що може зробити шлях до ЄС більш складним і тривалим.
 
Наше занепокоєння викликають дії і пропозиції Уряду та Парламенту України запровадити регресивне трудове законодавство без належних консультацій з соціальними партнерами, зловживаючи ситуацією воєнного стану. 
 
Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність» був прийнятий Верховною Радою, незважаючи на чіткі сигнали про його невідповідність міжнародним та європейським трудовим стандартам. Закон дискримінує працівників підприємств з чисельністю працівників менше 250 осіб, позбавляє їх трудових гарантій та дозволяє таким організаціям ігнорувати існуючі колективні договори. Його прийняття суперечило законодавству ЄС, зокрема принципам недопущення дискримінації та соціального діалогу, а також зобов’язанням за ратифікованими конвенціями Міжнародної організації праці.
 
Уряд також розробив і просував проект закону «Про працю», незважаючи на чітку вимогу соціальних партнерів щодо всеосяжного і кодифікованого трудового законодавства та належної правової процедури. Нещодавнє доручення Прем’єр-міністра розробити новий Трудовий кодекс можна було б вітати, але процес розробки поки що не передбачає залучення соціальних партнерів, а недружні дії Уряду та окремих осіб з правлячої партії проти профспілок говорять самі за себе.
 
4 листопада 2022 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні внесений Кабінетом Міністрів України законопроект про фактичну експропріацію профспілкового майна державою. Більше того, через спеціальну слідчу комісію Рада ініціювала арешт профспілкового майна незалежно від законодавчих процесів.
 
Соціальний діалог на національному рівні відсутній. З серпня минулого року не відбулося жодного засідання Національної тристоронньої соціально-економічної ради. Профспілкові лідери стають об’єктами різних розслідувань, кампаній наклепу та залякувань, в офіси профспілок навідуються державні чиновники, вилучається профспілкова документація, представників профспілок викликають на допити. Це відволікає і робить основну профспілкову роботу складною, якщо не неможливою.
 
Усе це відбувається у той час, коли не лише розробляються законодавчі та нормативні реформи, а й уся країна потребує повноцінної участі всіх сторін у приборканні агресора, забезпеченні продовження економічного та соціального життя, створенні фундаментальних засад для реконструкції та відновлення.
 
В умовах війни, коли всі зусилля українських підприємств, трудящих та населення в цілому спрямовані на підтримку економіки, коли профспілки відіграють життєво важливу роль у наданні гуманітарної підтримки, в тому числі від європейських братів і сестер, усім тим, хто її потребує – у постраждалих районах та на підприємствах, у тимчасових притулках чи на робочих місцях, – дії державних чиновників підривають національну єдність, демократію та довіру людей.
 
Напередодні Саміту Україна-ЄС, який відбудеться 3 лютого в Києві, Уряд України повинен закликати до негайного дотримання принципів міжнародних трудових стандартів, припинення наступу на права трудящих і профспілок та повного виконання своїх міжнародних зобов’язань, у тому числі за Угодою про асоціацію та ПВЗВТ. Це буде правильним кроком на шляху до ЄС, а не жертвуванням правами трудящих та залякуванням представників трудящих.
 
Ми закликаємо Уряд відкликати законопроект щодо профспілкового майна, зупинити будь-які процеси відчуження профспілкового майна та зловживання з боку слідчих органів, а також відновити соціальний діалог. Нещодавні зміни до трудового законодавства мають бути негайно відкликані. Уряд повинен проводити змістовні консультації з соціальними партнерами щодо всіх реформ трудового законодавства та залучати профспілки до всіх програм, спрямованих на відновлення та реконструкцію України. Це в інтересах України та її народу, а також в інтересах Європейського Союзу та його народів.
 
ЄС має чітко заявити українському Уряду, що процес вступу до ЄС має ґрунтуватися на дотриманні фундаментальних цінностей ЄС – соціальної ринкової економіки, соціального діалогу та ролі соціальних партнерів, а також на забезпеченні повної поваги до прав профспілок та соціальних прав.
 
Атаки на профспілки та соціальні права повинні припинитися!
 
Ми вимагаємо від українського Уряду поважати конвенції Міжнародної організації праці (МОП) та захищати права всіх трудящих незалежно від розміру підприємства, на якому вони працюють.
 
Ми вимагаємо від роботодавців України поважати права своїх працівників, включаючи справедливу заробітну плату, безпечні умови праці та право на колективні переговори.
 
Ми закликаємо Європейський Союз підтримати трудящих та профспілки в Україні та сприяти забезпеченню гідної праці, заснованої на колективних переговорах та повазі до прав трудящих.
 
Ми закликаємо міжнародну спільноту забезпечити захист працівників у зонах бойових дій та підтримати їхні права і добробут.
 
Ми закликаємо уряди забезпечити права біженців.
 
 
До складу ЄКП (ETUC) ФПУ прийнято разом з Конфедерацією вільних профспілок України (КВПУ) та Національною конфедерацією профспілок Молдови (CNSM).
 
За матеріалами сайту
ФПУ