Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Соціальний діалог у Центральній та Східній Європі
Соціальний діалог у Центральній та Східній Європі
  • 6 лютого 2023
7086 050223
 
Визнання профспілок може бути важкою битвою в країнах-членах ЄС у Центральній та Східній Європі.
 
Інвестуючи в іншу країну-члена Європейського Союзу, можна очікувати, що транснаціональні компанії (ТНК) поважатимуть права працівників у тій же мірі, що й у себе вдома. Іноді так і відбувається, але ТНК рідко переносять передовий досвід зі своїх країн добровільно або за власним бажанням. Набагато частіше їх доводиться переконувати, і результат залежить від поведінки ТНК, а також від сили та активності профспілок як активних співтворців трудових відносин.
 
Країни Центральної та Східної Європи, які приєдналися до ЄС у період з 2004 по 2013 рік, стали свідками припливу інвестицій з боку ТНК, які зараз абсолютно домінують у сучасній обробній промисловості. Заробітна плата та рівень життя дійсно зросли порівняно із Західною Європою, принаймні на деякий час, і ТНК зазвичай пропонують дещо вищу оплату праці, ніж національні компанії. Однак, як показує графік для шести з цих країн, розрив з Німеччиною - джерелом більшої частини інвестицій - залишався величезним навіть у 2021 році.
 
Номінальна компенсація на одного працівника у відсотках від німецького рівня, 1991-2021 роки
 
Джерело: розраховано за даними бази даних Європейської комісії AMECO
 
Очевидним є питання, чи не стримують ТНК заробітну плату, обмежуючи представництво профспілок та ведення колективних переговорів, незважаючи на визнання профспілок у країнах базування та зобов'язання, взяті на себе в глобальних угодах з міжнародними конфедераціями профспілок. Щоб допомогти відповісти на це питання, було проведено дослідження ТНК в автомобільному та роздрібному секторах у шести країнах Центральної та Східної Європи (Чехія, Угорщина, Польща, Румунія, Словаччина та Словенія).
 
“Опортуністична адаптація”
 
Дослідження виявило багато різноманітних підходів, але типовим для ТНК є "опортуністичне пристосування". Вони працюють з існуючими законами, хоча часто знаходять лазівки, так що "обходити правила - це правило".
 
Вони з самого початку приймають профспілкове представництво там, де воно вже існувало, як, наприклад, при поглинанні підприємств, успадкованих від комуністичного минулого на початку 1990-х років. Яскравими прикладами є придбання Volkswagen у Чехії, Словаччині та Польщі. Трудові відносини там більше схожі на західноєвропейські, з високим рівнем членства в профспілках, періодичними страйками - в інших випадках дуже рідкісними в цих країнах - і заробітною платою, дещо вищою за середню в цих країнах.
 
Профспілки стикаються з більшими труднощами, коли йдеться про типові інвестиції з нуля, які почали здійснюватися приблизно з 2000 року. Навіть компанії, які з самого початку готові прийняти профспілкове представництво, можуть стати більш агресивними, коли відчують, що профспілка слабка.
 
Прикладом може слугувати французька група PSA, яка з 2003 року розширила виробництво малолітражних автомобілів у Словаччині, оскільки аналогічне виробництво у Франції скорочувалося. Це ускладнило життя профспілкам у Словаччині, але врешті-решт вони зіткнулися із загрозою страйку під час переговорів про заробітну плату у 2018 році.
 
Французьке керівництво ретельно опитало кожного працівника, запропонувавши меншу надбавку до зарплати, ніж вимагала профспілка, тим, хто офіційно відмовився від підтримки страйку. Тактика "розділяй і володарюй" виявилася успішною у зменшенні підтримки, а отже, в обмеженні загального підвищення заробітної плати.
 
Ворожість із самого початку
 
Азійські компанії часто були вороже налаштовані від самого початку, але з часом вони також можуть поступитися позиціями. Hyundai, розпочавши виробництво в Чехії у 2008 році, дотримувалася конфронтаційного підходу з боку своєї країни, свавільно запроваджуючи понаднормові години роботи в дуже короткі терміни. Це призвело до короткої спонтанної зупинки виробництва в грудні 2009 року. Наступний візит Трудової інспекції виявив, що компанія порушила 52 закони.
 
Hyundai була змушена провести переоцінку, включаючи нову готовність вести переговори з профспілковою організацією. Членство в профспілці поступово зростало завдяки успіхам організації в досягненні певного рівня дотримання трудового законодавства, помірного підвищення заробітної плати шляхом переговорів і додаткових індивідуальних пільг.
 
Атмосфера залишалася напруженою, і в 2022 році п'ята частина членів профспілки все ще приховувала своє членство від керівництва, сплачуючи внески напряму, а не через автоматичні відрахування із заробітної плати. Тим не менш, зі збільшенням кількості членів і прихильності до поміркованості, керівництво почало сприймати профспілку більш серйозно.
 
Репутація антагоніста
 
Західноєвропейські мережі роздрібної торгівлі з жорсткими знижками мають репутацію антагоністичних до представництва працівників. В одному випадку в Угорщині в 2004 році керівництво запросило ворожку, щоб вона подивилася на особисті дані працівників і визначила тих, кого можна звинуватити в крадіжках.
 
Залякування привернуло увагу національних ЗМІ і навіть міжнародну солідарність. Це сприяло подальшій зміні підходу керівництва, і в 2008 році нарешті було підписано колективний договір, який вніс ясність у питання захисту працівників і дисциплінарних процедур. Кількість справ, переданих до суду, швидко зменшилася.
 
Принаймні деякі роздрібні мережі в п'яти країнах, охоплених дослідженням, були переконані взяти участь у колективних переговорах, але їхня готовність залежить більше від країни, ніж від компанії. Іноземні рітейлери в Польщі погодилися вести переговори з профспілками, але жодного колективного договору не було підписано з жодною з них. У Румунії, де профспілки були ослаблені після змін у трудовому законодавстві у 2011 році, французька компанія Auchan придбала торгові точки в іншої іноземної компанії у 2012 році, а потім взялася за ліквідацію профспілкової організації, звільнення активістів і припинення колективних переговорів.
 
Ефективна зброя
 
Розголос у ЗМІ може бути дуже ефективною профспілковою зброєю, особливо проти компаній роздрібної торгівлі, які значною мірою покладаються на свою репутацію. Вона найкраще працює там, де профспілки та громадянське суспільство вже є найсильнішими - особливо в Словенії, де боротьба за визнання в мережі з жорсткими знижками була підтримана громадськими кампаніями та новими союзниками, в тому числі екологічним рухом. Це, принаймні, переконало керівництво поговорити з профспілкою, хоча повного визнання ще не досягнуто.
На противагу цьому, прагнення до публічності у ЗМІ вважається "ядерним варіантом" у роздрібній торгівлі в Румунії. Ігнорування ЗМІ будь-яких акцій протесту може бути необхідним для того, щоб продемонструвати добру волю, необхідну для отримання визнання. Деякі представники профспілок з кількох країн, опитані в рамках дослідження, наполягали на тому, щоб назва компанії не розголошувалася, побоюючись у деяких випадках звільнення або судових позовів, пов'язаних зі звинуваченнями в нанесенні компанії шкоди її репутації.
 
Міжнародна солідарність може бути надзвичайно ефективною, коли профспілка в Західній Європі забезпечує доступ до топ-менеджерів, яких можна змусити відчувати себе зобов'язаними відповідати вимогам прогресивної корпоративної культури. Так, керівництво Auchan у Франції, яке підписало рамкову угоду з глобальною конфедерацією профспілок UNI, у 2017 році погодилося знову прийняти профспілку в Румунії, хоча перебудувати організацію з нуля було нелегко.
 
Дискримінація та утиски
 
Типовою історією профспілкового представництва в ТНК у Центральній та Східній Європі залишається повільний початок, оскільки першопрохідці стикаються з дискримінацією та утисками. Завдяки ретельній стратегії та використанню всіх наявних ресурсів вдалося досягти прогресу, навіть у боротьбі з деякими спочатку дуже вороже налаштованими роботодавцями. Але навіть тоді визнання не означає завершення конфлікту - не в останню чергу тому, що ТНК намагаються поступатися лише незначними поступками, коли переговори все ж таки відбуваються.
 
Тож не дивно, що заробітна плата в Центральній та Східній Європі все ще залишається значно нижчою за західноєвропейський рівень.
 
Мартін Міант
 
Мартін Міант - асоційований науковий співробітник Європейського інституту профспілок.
 
 
За матеріалами сайту
ФПУ