Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Зміни до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві: на що звернути увагу!
Зміни до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві: на що звернути увагу!
  • 2 лютого 2023
 
Nes4asnyjVypadok02
 
По-перше, Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві затверджений постановою КМУ від 17.04.2019 р. № 337 (далі — Порядок) зазнав суттєвих змін через приєднання Фонду соціального страхування України до Пенсійного фонду України та з набуттям чинності з 1 січня 2023 року Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 21.09.2022 р. № 2620-X і затвердженням постанови КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо забезпечення реалізації окремих функцій Пенсійного фонду України та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 02.12.2022 р. № 1350.
 
Відтепер Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, який виконує функції з управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві. Всі органи виконавчої дирекції Фонду соціального страхування перетворено у «Територіальні органи Пенсійного фонду України».
 
Отже, у  тексті Порядку слова “робочий орган Фонду” у всіх відмінках і формах числа замінено словами “територіальний орган Пенсійного фонду України” у відповідному відмінку і числі.
 
Враховуючи вищевикладене — інформацію про нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання (отруєння) тобто Повідомлення про нещасний випадок за місцем настання нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання надається крім територіального органу Держпраці, ще і у територіальний орган Пенсійного фонду України та інші установи передбачені Порядком.
 
До складу комісій (спеціальних комісій) з розслідування нещасних випадків та/або гострих професійних захворювань (отруєнь)  залучається представник територіального органу Пенсійного фонду України.
 
Пенсійний фонд України відтепер виплачуватиме:
 
  • допомогу по тимчасовій втраті працездатності («лікарняні»);
  • допомогу по вагітності і пологах («декретні»);
  • допомогу на поховання застрахованим особам, в т. ч. потерпілим на виробництві;
  • одноразові та щомісячні страхові виплати потерпілим на виробництві, членам їх сімей.
По-друге, до Порядку внесені зміни, викликані необхідністю спрощення процедури розслідування нещасних випадків в умовах воєнного стану. 
 
Війна та її наслідки торкнулися всіх сфер суспільного життя нашої країни. Не стала винятком і трудова сфера.
 
З  початку збройної агресії російської федерації 571 працівник постраждав унаслідок поранень, отриманих під час виконання трудових обов’язків, з них — 221 загинув. Це сталося в результаті бомбардувань, ракетних та артилерійських обстрілів, мінувань територій і приміщень, захоплення в полон, інших протиправних дій країни-агресора.
 
Чинний порядок розслідування не дозволяв  оперативно утворювати комісії та проводити розслідування нещасних випадків, що сталися за вказаних обставин.
 
Тому, для забезпечення своєчасного та якісного проведення розслідування нещасних випадків, спричинених військовою агресією російської федерації проти України, були розроблені відповідні зміни, які 20 січня 2023 року ухвалені на засіданні Уряду (постанова КМУ від 20.01.2023 № 59).
 
Зміни спрямовані на спрощення, врегулювання та вдосконалення процедури розслідування нещасних випадків на період дії в Україні режиму воєнного (надзвичайного) стану.
 
Спрощений механізм розслідування нещасних випадків на виробництві дасть можливість швидко проводити розслідування та створить умови для своєчасного й належного соціального захисту потерпілих.
 
Так, Порядок доповнено розділом «Процедура розслідування нещасних випадків у період дії правового режиму воєнного (надзвичайного) стану в Україні або окремих її місцевостях».
 
Нещасні випадки, що сталися під час виконання трудових обов’язків унаслідок воєнних (бойових) дій (бомбардувань, ракетних та артилерійських обстрілів, мінувань територій і приміщень, захоплення в полон, інших протиправних дій, здійснення масових терористичних актів, що супроводжуються загибеллю людей чи руйнуванням особливо важливих об’єктів життєзабезпечення тощо), підлягають спеціальному розслідуванню незалежно від ступеня тяжкості травм (ушкодження здоров’я).
 
Розслідування таких нещасних випадків проводиться за місцем настання. Проведення досліджень для визначення наявності в організмі потерпілого алкоголю, наркотичних засобів і ступеня його сп’яніння не здійснюється.
 
Розслідування нещасних випадків, що спричинили тяжкі наслідки, у тому числі з можливою інвалідністю потерпілого, проводиться комісією підприємства (установи, організації) без відповідного письмового доручення територіального органу Державної служби з питань праці.
 
За потреби роботодавець може обґрунтовано продовжити строк розслідування до отримання необхідних висновків, матеріалів, відповідей, пояснень тощо без відповідного письмового погодження з територіальним органом Держпраці.
 
У разі коли роботодавець не має можливості утворити комісію та забезпечити проведення розслідування нещасного випадку, обов’язок щодо проведення такого розслідування покладається на відповідний територіальний орган Держпраці за місцем настання нещасного випадку або місцем розташування суб’єкта господарювання, працівником якого є потерпілий.
Щодо участі представників профспілок у розслідуваннях нещасних випадків, що сталися під час виконання трудових обов’язків унаслідок воєнних (бойових) дій:
 
- роботодавець зобов’язаний надавати Повідомлення про нещасний випадок, що стався із працівником підприємства (установи, організації) під час виконання трудових обов’язків внаслідок воєнних (бойових) дій, первинній організації профспілки, а у разі відсутності профспілки - уповноваженій найманими працівниками особі з питань охорони праці, органові галузевої профспілки вищого рівня, а у разі його відсутності - територіальному профоб’єднанню за місцем настання нещасного випадку;
 
- за необхідності представник первинної організації профспілки (у разі його відсутності – уповноважена найманими працівниками особи з питань охорони праці чи  представник галузевої профспілки вищого рівня або територіального профоб’єднання) можуть бути включені  до складу спеціальної комісії з розслідування;
 
- роботодавець зобов’язаний  надсилати матеріали розслідування нещасного випадку, що стався внаслідок воєнних (бойових) дій,  профспілковому органу вищого рівня  або територіальному профоб’єднанню.
 
Участь представників профспілок на всіх етапах проведення розслідування від повідомлення про настання нещасного випадку до отримання матеріалів завершеного розслідування  забезпечить  належний рівень захисту прав  потерпілих та членів їх родин, а також контроль за дотриманням  вимог Порядку.
 
327291553 957730672276624 010223
 
Джерело: 
ЛІГА:ЗАКОН, Журнал «Охорона праці і пожежна безпека»
 
За матеріалами сайту
ФПУ