Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Війна та комуналка: кому з українців можуть перерахувати тарифи?
Війна та комуналка: кому з українців можуть перерахувати тарифи?
  • 25 січня 2023
vechirniyipayua
 
Українці можуть перерахувати платежі за комунальні послуги.
 
Деякі українці можуть перерахувати платежі за комунальні послуги, якщо їм тимчасово відключали подачу опалення та гарячої води після російських ракетних атак. Це регламентується постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2010 р. № 15. Так, перерахувати плату за опалення можна, якщо у квартирі температура нижче 18°С. Тоді сума у платіжці зменшуватиметься щодня на 3,3%. Що стосується електроенергії та гарячої води, то за ці комунальні послуги повинні перерахувати платіжки з урахуванням годинника, коли послуги не надавалися.
 

Що потрібно для перерахунку комуналки

 
Комунальні підприємства можуть самостійно здійснити такий перерахунок. Наприклад, у грудні 2022 року українцям дозволили платити за електроенергію за нормами споживання через часті відключення світла. У разі якщо споживач не встиг вчасно передати показання лічильників за звітний місяць, то обленерго має застосувати знижений коефіцієнт середньодобового обсягу використаної електроенергії І в цьому коефіцієнті має бути враховано обсяг електроенергії, який був непоставлений споживачеві.
 
Ще один спосіб досягти перерахунку щодо платежів за послуги — написати відповідну заяву постачальнику послуг. Або ж зателефонувати до нього безпосередньо. Наприклад, кияни у разі будь-яких питань щодо надання комунальних послуг можуть дзвонити за такими номерами:
 
●     15-51 — контактний центр;
 
●     15-57 — диспетчерська служба
 
●     (044) 205-73-37).
 
Детально:
 
https://focus.ua/uk/economics/544948-voyna-i-kommunalka-komu-iz-ukraincev-mogut-pereschitat-tarify-i-pochemu
 
За матеріалами сайту
ФПУ