Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • У Запорізькій області вживаються заходи щодо зниження рівня безробіття
У Запорізькій області вживаються заходи щодо зниження рівня безробіття
  • 20 січня 2023
picture
 
Під головуванням заступника голови ЗОВА Віталія Сиволапа 17 січня 2023 року відбулося засідання спеціальної обласної комісії з питань вжиття заходів щодо запобігання різкому зростанню рівня безробіття у Запорізькому регіоні під час масового вивільнення робітників, на якому розглянули питання соціального захисту працівників підприємств у військовий час.
 
До заходу долучилися перший заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області Павло Науменко, заступник директора Запорізького обласного центру зайнятості Тетяна Кошечко, виконуюча обов’язки Голови Запорізької обласної ради професійних спілок Тамара Белескова, заступник голови ради Запорізької обласної федерації роботодавців Альона Гавриленко, директор Департаменту соціального захисту населення ЗОВА Марина Нотанова та представники інших структурних підрозділів ЗОВА.
 
Внаслідок збройної агресії російської федерації проти України призупинено роботу багатьох підприємств у різних сферах трудової діяльності, що зумовило погіршення ситуації на ринку праці в Запорізькій області. Ракетними ударами зруйновано та ушкоджено майже 300 об’єктів на 16 промислових підприємствах регіону. Деякі підприємства не мають змоги працювати на повну потужність внаслідок проблем з логістикою постачання сировини, матеріалів та готової продукції, а частина підприємств на сьогодні знаходиться на окупованій території. У зв’язку з цим у промисловому секторі відбулося зменшення середньооблікової чисельності працюючих та розміру заробітної плати.
 
З метою запобігання масовому вивільненню працівників в області у 2022 році службою зайнятості прийнято 9 позитивних рішень щодо виплати допомоги по частковому безробіттю для збереження зайнятості 1378 осіб.
 
На виплату допомоги по частковому безробіттю виділено та профінансовано майже 11,2 млн. грн. Скористатися цією допомогою можуть лише підприємства, які не мають заборгованості зі сплати ЄСВ. Виплата допомоги по частковому безробіттю не здійснюється за період отримання працівником оплати простою, перебування у відпустці без збереження заробітної плати, призупинення трудових відносин.
 
За результатами засідання прийнято низку рішень щодо вирішення проблемних питань, що утворилися на  підприємствах, у т.ч. промислового комплексу області, з метою мінімізації негативних наслідків війни, збереження робочих місць та заробітної плати працівників.
 
За матеріалами сайту
ФПУ